Bernard Repolt winemaker's lunch - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Bernard Repolt winemaker’s lunch

Een winemaker’s lunch is altijd een bijzondere en unieke gelegenheid omdat je de wijn in je glas meteen kunt bespreken met de maker van die wijn. Op verzoek van Sligro, de importeur van het Bourgognehuis Remoissenet, waarvan Bernard Repolt de directeur is, zit laatstgenoemde aan bij de lunch in de Sligrovestiging in Den Haag Forepark.

Berry Schapendonk, Claudia van Dongen en Bernard Repolt
Sleeping Beauty

Een kleine veertig restauranthouders en sommeliers proeven mee met de lunch die wordt verzorgd door Erik Tas van restaurant Bij Erik in Leidschendam. Berry Schapendonk en Claudia van Dongen, de verantwoordelijke wijninkopers van Sligro, geven me voor we aan tafel gaan de gelegenheid alvast met Bernard kennis te maken.Hij blijkt een aimabel man die met veel humor en passie over zijn werk vertelt: “Eerst was ik directeur bij Jadot, waar ik voor veel salaris weinig hoefde te werken, nu moet ik voor minder heel hard werken.” Hij beschrijft Remoissenet als een ‘sleeping beauty’. De eigenaar Robert Remoissenet was 75 jaar oud toen hij in 2005 zijn bedrijf verkocht aan een groep investeerders waaronder Jadot en twee New Yorkse wijnliefhebbers uit de financiële wereld. Bernard Repolt kreeg de taak het wijnhuis nieuw leven in te blazen.Bernard: “Het wijnhuis was klein; slechts 2,5 hectare, en de reputatie van het wijnhuis schommelde sterk. We zijn nu een jaar of tien bezig om het terug te brengen op een hoog niveau. We hebben verschillende wijngaarden bijgekocht en hebben goede afspraken gemaakt met onze druiventelers zodat we nu over ruim 18 hectare wijngaard kunnen beschikken. We oogsten met de hand, storten de druiven op sorteertafels om wat niet goed is te verwijderen, we fermenteren de wijnen op vat, werken zonder al te veel ingrijpen in de kelder en zo krikken we de kwaliteit steeds meer op.”

Erik Tas
Aan tafel

Erik Tas van restaurant Bij Erik in Leidschendam heeft een menu gemaakt op basis van de wijnen die hij vantevoren kon proeven. Die taak neemt hij heel serieus: op het laatste moment worden de Pouilly Fuisse en de Pernand Vergelesses op zijn aandringen omgewisseld. Terecht, zo blijkt. Bij de dungesneden, rauwe zeebaars met citroen gemarineerd, en met crème fraîche en vanille croutons geserveerd doet de elegante Pernand Vergelesses 2014 (€ 17,95) het uitstekend. De wijn heeft sappige frisse zuren, een mooie romige vulling en de aanwezige, maar niet dominante houtlagering sluit perfect aan bij de vanille croutons.De Poully Fuisse 2014 (€ 16,95) vinden we minder elegant en verfijnd dan zijn voorganger. Evengoed is het een prima begeleider van de krab met schuim van vadouvan.
Beaune Premier Cru Vignes Franches
De Chassagne Montrachet 2013 (€ 29,95) heeft een stevige lik houtopvoeding meegekregen – een klassieke Bourgogne – maar het hout is in evenwicht, er staat er ook genoeg body en structuur tegenover. In de geur boter en vanille, in de smaak zuivel, rijp exotisch fruit en perzik en een verfrissend hoog zuur in de afdronk. In combinatie met een dashi bouillon met daarin een hartig gevuld gestoomd pasteitje  met garnaal en varkensvlees wordt de wijn nog harmonieuzer.

De Vosne Romanee 2011 (34,95) heeft een mooi pinot noir-karakter met fruitige aardbei en kers, frisse zuren en mooie aardse tonen in de afdronk. Elegant en complex en een mooie combinatie met de arsperges en gedroogde ham met een dressing met kappertjes en augurk.

De Beaune Premier Cru Vignes Franches 2011 ( €24,95) is donkerder van kleur dan zijn voorganger en steviger in zijn fruit en structuur. Ook wat minder verfijnd maar een prima begeleider van de runderbavette met jus van rode wijn.Conclusie van de proefsessie: Bernard is op de goede weg en als je de prijzen in ogenschouw neemt krijg je bij Remoissenet veel Bourgogne voor je geld.

Tekst en foto’s: Gerard Reijmer

Reageer op dit item