Geproefd & Beoordeeld

Spanish Wine Forum: Equipo Navazos

Afgelopen maand vond het eerste Spanish Wine Forum plaats, een tweedaags evenement rond Spaanse wijn georganiseerd door MW Frank Smulders in samenwerking met restaurant Zarzo in Eindhoven. We bezochten enkele presentaties op de tweede dag. Een verslag van de presentatie van Eduardo Ojeda die de sherry’s van Equipo Navazos laat proeven.

Eduardo Ojeda
Eduardo Ojeda is samen met Jesus Barquin de oprichter van Equipo Navazos. Jesus is een groot liefhebber van wijn en auteur van verschillende boeken over wijn, waaronder Rioja en natuurlijk sherry. Eduardo is een bekend wijnmaker uit het gebied, hij is werkzaam bij Grupo Estevez, een cluster van bedrijven die sherry maken in Jerez en San Lucar. Onder andere de wijnen van – ook in Nederland bekende – wijnhuizen als Valdespino en La Guita worden onder zijn leiding gemaakt.

Flor

Tijdens deze presentatie begint Ojeda bij het begin: eerst legt hij uit wat sherry eigenlijk is. Hij vertelt over de Albarizza bodem, het klimaat, de druivensoorten, de vinificatie, het versterken van de basiswijn met alcohol en wat de verschillen zijn tussen een fino, manzanilla, passada, amontillado, oloroso of palo cortado. De verschillen in sherry stijlen hebben alles te maken met het succes van de ‘flor’ om te overleven in de niet geheel gevulde vaten. De ‘flor’ is een natuurlijke gistlaag die op de vloeistof drijft en deze beschermt tegen oxidatie. Of die flor ontstaat en in welke mate en hoe lang hij overleeft bepaalt de smaak en stijl van de sherry. Een Palo Cortado is dan bijvoorbeeld ‘a fino with a problem’, zo doceert Eduardo Ojeda de groep. Een goede les om je geheugen weer op te frissen, maar de aanwezige wijnimporteurs, wijnschrijvers en sommeliers kennen dit verhaal wel.

Succesverhaal

Het wordt interessant als hij vertelt over Equipo Navazos. Na het eerste vat amontillado dat de beide heren opkochten, puur voor eigen gebruik en om te delen met vrienden, bleek dat ze daarmee zoveel media-aandacht kregen dat ze besloten er een bedrijf van te maken. Anno maart 2016 zijn we precies 10 jaar en 63 wijnen verder. Elke botteling heeft zijn eigen nummer en de oplage varieert van 500 tot 5000 flessen. Een succesverhaal.

Ze werkten in die periode samen met andere bekende partijen zoals de portmaker Niepoort of de cavaproducent Colet. De producten die ze op de markt brengen hebben een cultstatus gekregen. Je hoort bij een zekere elite als je een fles van een zeldzame bota met nummer ‘x’ hebt kunnen kopen of zelfs maar proeven. Klinkt snobistisch – en dat is het ook – maar er zit ook een goede kant aan. In de eerste plaats zijn hun producten van zeer hoge kwaliteit en is die cultstatus grotendeels terecht. In de tweede plaats – en dat is wellicht het belangrijkste pluspunt – blijken zij in staat het product sherry als iets heel positiefs en begerenswaardigs in de schijnwerpers te plaatsen. Daar profiteren niet alleen zij, maar alle sherryproducenten van. En dat is precies de bedoeling van de beide heren. Over naar het proeven van een aantal van zijn producten:

La Bota de Florpower no. 57

Uit oude geschriften blijkt dat in de negentiende eeuw de wijnen van Jerez niet werden aangesterkt met alcohol. Dirk van den Niepoort kwam met het idee om zelf ook zo’n type wijn te maken. De wijn in het glas komt uit Jerez en is van de oogst 2012. Dit is dus zeker niet een van de teruggevonden schatten in de schatkamers ven bodega’s, deze wijn is van begin tot eind door Equipo Navazos zelf gemaakt. De wijn heeft 3 jaar onder flor gerijpt, waarvan 1 jaar op vat en twee jaar op stalen tanks. Ook Niepoort brengt een eigen versie uit, onder de naam Niepoort Navazos. Het verschil tussen beide versies is dat de wijn van Niepoort uit San Lucar afkomstig is en wel steeds op houten vaten rijpt. Deze Florpower smaakt mineralig en fris, is aangenaam licht in zijn alcohol en heeft een beetje appelsap, wat mineralen en zelfs een klein zoetje in de afdronk. Mooie wijn, zeker voor een sommelier om mee te werken. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat we een vorige versie met nummer 44 wat frisser en eleganter vonden.

La Bota de Manzanilla Pasada no. 59

La Bota de Palo Cortado nr.52 San Lucar en La Bota de Manzanilla Pasada no. 59
Een lang doorgerijpte Manzanilla uit de bodega van La Guita. Frisse zuren met hazelnoot, wit fruit en abrikoos. Bijzondere ziltigheid en mineralen. Droog en rijk aan smaak.

La Bota de Palo Cortado no. 52 ‘San Lucar’

Begonnen als een fino, maar omdat de flor dreigde te verdwijnen al snel versterkt tot 17% alcohol. De flor sterft en de alcohol moet de wijn beschermen tegen al te grove oxidatie. In vergelijking met de vorige inderdaad meer rijping met hazelnoten, abrikoos en toast. Maar ook een spannende zoet-zuur balans met gedroogd fruit en een frisse, lange nasmaak.

La Bota de Palo Cortado ‘Viejisimo’ no. 51

Ruim 20 jaar lang werd dit vat met palo cortado niet aangeraakt. De wijn rijpte rustig verder, maar omdat hij niet werd bijgevuld (zoals in het Solerasysteem gebruikelijk is) verdampte hij ook gedeeltelijk waardoor niet alleen de smaak zich concentreerde maar ook het alcoholpercentage, tot maar liefst 22%. Een hele bijzondere wijn met een wat scherp hoog zuur (ook de zuurgraad stijgt door de verdamping) maar ook een heel mooie toets van sterk ingedroogd zoet fruit als pruim en abrikoos, een hint maggi en scheutje bouillon. Een wijn die zijn cultstatus zeker verdient.

Meer over de ontstaansgeschiedenis van Equipo Navazos kunt u lezen in een eerder op deze site verschenen artikel van Gerard Reijmer: Equipo Navazos maakt sherry weer trendy.

Reageer op dit item