Domaines Ott* lanceert BY.OTT - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Domaines Ott* lanceert BY.OTT

Les Domaines Ott* is waarschijnlijk de beroemdste roséproducent ter wereld. En als zo’n bedrijf een nieuwe wijn introduceert, doet het dat in stijl. Vandaar de keuze voor La Rive in het Amstel Hotel, dat op de nog koele, maar zonovergoten donderdag 17 maart j.l. een ideaal decor vormde.

Domaines Ott

Het meervoud – domaines – is belangrijk als het om Ott gaat, want ze bezitten meerdere domeinen in de Provence. Château de Selle, zo’n twintig kilometer landinwaarts vanaf Sainte-Maxime, is waarschijnlijk de bekendste daarvan, maar ook het in La Londe-les-Maures gelegen Clos Mireille zal velen wat zeggen. Verder is er nog een mooie bezitting in de AOC Bandol, bij Le Castellet.

In 2014 kocht Domaines Ott, dat sinds 2004 tot de groep Champagne Louis Roederer behoort, twee extra domeinen aan van de familie Duffort: Domaine de l’Hermitage in Bandol en Château La Moutète, vlakbij Cuers in AOC Côtes de Provence. Het is met name die laatste aankoop, van La Moutète, die het mogelijk heeft gemaakt een nieuwe entrée de gamme rosé te introduceren, geheel en al gemaakt van druiven van eigen domeinen: Côtes de Provence rosé BY.OTT. Deze vervangt vanaf nu Les Domaniers, die als Sélection Ott werd vermarkt en werd geproduceerd op basis van gekochte druiven en most. Dat is verleden tijd: alle wijnen waar nu Ott* op staat, komen van eigen domeinen, zo maakte exportdirecteur Christophe Renard duidelijk.

BY.OTT

Christophe Renard, exportdirecteur Domaines Ott
De nieuwe rosé, een assemblage van 70% grenache noir, 20% cinsault en 10% syrah, komt van druiven van vooral La Moutète, maar ook van Clos Mireille en Château de Selle (allen AOC Côtes de Provence). En het moet gezegd worden, het is een erg knappe wijn, een serieus goede rosé. Dat mag ook wel voor de minimaal € 18,00 die de wijn in de winkel gaat kosten, zegt u dan – en terecht. Maar ik zeg het ook om aan te geven dat we niet moeten denken dat dit soort wijnen enkel op hun marketing drijven.Domaines Ott’s kracht zit hem erin dat ze al tijden focussen op de productie van rosé (het wit en rood speelt in wezen een ondergeschikte rol). Ze maken geen rosé als bijproduct van rode wijn, maar als hoofdproduct. Alles is daarop (in)gericht, zowel in de wijngaarden (aparte taille, specifieke bodembewerking, handmatige oogst, nauwkeurige oogstmomenten per variëteit) als in de kelder. Zoals al hun rosé’s, is ook BY.OTT het resultaat van een zachte, directe persing, met een schilcontact van slechts zo’n 20 minuten. De vergisting vindt plaats in tank, waarbij opvalt dat de temperaturen mogen oplopen tot 22 à 23 ºC. Daardoor is het aroma van jonge Ott niet zo sterk bepaald door vergistingsaroma’s, die rosé doorgaans een nogal snoeperige geur geven.BY.OTT heeft een licht oranje-roze kleur en een fijn aroma van net rijpe perzik, met een hint aardbei, rode grapefruit en ook florale tonen (kamille, amandelbloesem). De smaak is mooi sappig, droog en opmerkelijk rond, maar genoeg fris, niet snoeperig en heeft zeker klasse. Het enige puntje van aandacht – geen kritiek, maar wel iets om rekening mee te houden – is het alcoholpercentage, ongetwijfeld een gevolg van de warme zomer van 2015. De 13,5% maakt de wijn ‘gewichtiger’ en vineus, geeft echter vooral rondeur, geen branderigheid.

Gefrituurde langoustinestaart
Spelen met glaswerk en temperatuur

Hoe lekker de BY.OTT 2015 ook is – en dat is-ie –, het blijft slechts een enkele wijn en het was ook de enige wijn van Ott die we te drinken kregen. Dat het desalniettemin een extra boeiende middag werd, was te danken aan maître Ronald Opten, sommelier Ted Bunnik en chef Rogér Rassin. Zij hadden er wat bijzonders van gemaakt. Monsieur Opten had besloten te gaan spelen met glaswerk en serveertemperaturen, en dat pakte erg goed uit.Bij de vijf verschillende gangen van Rogér Rassin kwam BY.OTT telkens in een ander glas en op een andere temperatuur, variërend van een normaal witte wijnglas en op 9,5 ºC tot in een Bourgogneglas op 16,5 ºC. Voor mij de meest verrassende combinatie – en voor La Rive de waarschijnlijk meest uitdagende – was die in een Bourgogneglas op 16,5 ºC bij prachtige kalfszwezerik met knapperige bloemkool, gefrituurde kappertjes en rozijnen, en een bijzonder lekkere saus met daarin drop. Het werkte wonderwel.Mijn favoriete combinatie was een andere, die van de rosé op 14,5 ºC in een Bordeauxglas bij gefrituurde langoustinestaart met pandanrijst, rettich en zachte tom-kha-kai-saus (op basis van kokosmelk). Hoewel de wijn hier puur dienend optrad, was het geheel zalig. Maar de beste en wellicht meest natuurlijke combinatie was de laatste, die van de rosé in een Bordeauxglas maar dan op ‘normale’ 9,5 ºC bij een prachtig geaffineerde geitenkaas, ingelegd in gedroogde Provençaalse kruiden. Zo simpel kan het ook.

Op een zonnig terras

Maar waarschijnlijk worden de meeste flessen BY.OTT nog ‘eenvoudiger’ gedronken, gewoon op een zonnig terras aan de Côte d’Azur of op Saint-Barthélemy in de Caraïben, met een olijfje en een zoutje. En op een chique Amsterdams terras, zoals dat van het InterContinental Amstel Hotel. Daar is het heerlijk toeven, als u het zich wilt veroorloven. Domaines Ott* wordt geïmporteerd door Fourcroy Nederland. Côtes de Provence rosé BY.OTT 2015 gaat € 18,00 tot € 21,00 per fles kosten voor consumenten.

Reageer op dit item