Perswijn nummer 2 + Portugal Koopgids - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 2 + Portugal Koopgids

Perswijn nummer 2 is uit, met hierin o.a.: Bordeaux 2012 en 2013, reportages uit Deidesheim, Spanje, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika, de zin van karafferen, een artikel over muziek en wijn, deel twee over natuurwijn, en uiteraard de vetrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 2 is vanaf deze week verkrijgbaar, samen met de Portugal Koopgids. Lees verder!

Bordeaux 2012 en 2013: Soms wint de natuur, soms de mens

Begin januari was het de vijfde keer dat Ronald de Groot op initiatief van wijnjournalist Bernard Burtschy (Le Figaro/Avis du Vin) in Bordeaux de twee laatste gebottelde jaargangen proefde van de Linkeroever – Médoc, Pessac-Léognan en Sauternes. Dit jaar hadden ze de jaargangen 2012 en 2013 in het glas, door de bank genomen respectievelijk half 2014 en 2015 gebotteld. Niet altijd een groot genoegen, maar dat is all in the game.

Deidesheim: pleisterplaats voor hedonisten

Nog geen 4000 inwoners, maar tientallen wijnproducenten, waarvan drie tot de beste van Duitsland worden gerekend. Acht restaurants met een vermelding in de Michelingids, waarvan twee met een ster en twee met een Bib Gourmand. Vijfsterrenhotels. Beroemde wijngaarden direct bij het dorp, om heerlijk doorheen te wandelen. Dit is Deidesheim, vineus en gastronomisch bolwerk in de Pfalz. Lars Daniëls MV doet verslag.

Muziek en wijn, ze houden van elkaar

‘Met drank meer klank’, aldus zangpedagoge Maria Rondèl na de Schubertiade door basbariton Robert

Holl in de oude Vlaardingse melkfabriek waar nu een wijnhandel als concertlocatie dient – met een glas Oostenrijkse wijn in de hand. Verder van huis hebben sommige wijnmakers als motto: meer drank met klank. Ze spelen muziek in wijngaard of kelder. Wijn en muziek, ze hebben wat met elkaar! René van Heusden zoekt uit wat dat precies is.

Lucht happen. Heeft karafferen zin?

“Zal ik de wijn voor u karafferen?”, vraagt de sommelier. “Hij kan wel wat lucht gebruiken.” Velen onder u zullen die vraag wel eens hebben horen stellen en de door u bestelde rode, maar steeds vaker ook witte wijn, in een fraai gevormde karaf hebben zien kolken. Dat dit er indrukwekkend uitziet, is duidelijk. Maar de vraag is natuurlijk: wat voor effect heeft het beluchten van wijn eigenlijk? We hebben dit voor u op een rijtje gezet.

Daarnaast o.a. artikelen over natuurwijn, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het potentieel van Spanje (deel 2), Kees van Leeuwen over luisteren naar wijn, interviews met Martijn Verkerk en Marcel Swaghoven, en natuurlijk onze vaste rubrieken en de vertrouwde pagina's proefnotities, dit keer van:

* Merlot uit Nieuwe Wereld: geen pretenties, lekkere wijnen

* Lekkers van de Rechteroever – heel betaalbaar en ja, wij hebben er een zwak voor

* Bijzonder, intens én in balans: rood uit Castilla y León

* Van eenvoudig soepel tot weelderig complex: Languedoc heeft het, in rood en wit

 


Portugal Koopgids

Wat maakt Portugal als wijnland nou zo bijzonder? Misschien wel omdat het zoveel verschillends te bieden heeft: elke streek is anders, met een eigen microklimaat en vele interessante en verrassende druiven. Denk, naast de bekende alvarinho en touriga nacional, aan de arinto, de alicante bouschet, de encruzado en de bagadruif. Ze resulteren misschien wel in wijnen waar je even aan moet wennen, maar er zit veel, heel veel moois tussen.Nog niet zo lang geleden wisten de Portugezen hun bijzondere mogelijkheden maar moeilijk te benutten. Maar in het wijnmaken is een enorme sprong vooruit gemaakt, zodat ook daardoor de kwaliteit sterk is verbeterd. Tijd dus voor een Portugal Koopgids: met de beste Portugese wijnen verkrijgbaar in Nederland, en een aantal wijnen die nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland, maar zeker de moeite waard zijn.Alle abonnees van Perswijn krijgen de Portugal Koopgids gratis bij nummer 2 thuis gestuurd, en ook zal de gids in de losse verkoop meegeseald worden. Het zal tevens via onze webshop los te verkrijgen zijn. Wees er snel bij, de voorraad is beperkt! 

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 2 ook los bestellen in onze webshop.  

Reageer op dit item