Emiliana: kwalitatief en kwantitatief verantwoord biologisch - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Emiliana: kwalitatief en kwantitatief verantwoord biologisch

Het is best lastig wanneer je als grootste supermarkt van Nederland biologische wijnen in je schap wilt zetten. Die wijnen moeten immers én in voldoende hoeveelheid beschikbaar zijn voor alle vestigingen én tegemoetkomen aan de smaak van een breed publiek dat bovendien nog steeds niet al te diep in de buidel wil tasten. Goed gevoel mag in Nederland immers geen cent extra kosten.

Pionier

Alvaro Espinoza en Spike Huisman (Albert Heijn)
Albert Heijn is erin geslaagd de oplossing voor deze driedubbele uitdaging te vinden door in zee te gaan met het Chileense Emiliana. Drijvende kracht achter dit grote bedrijf dat graag pronkt met zijn organic vineyards is Alvaro Espinoza (links op de foto, rechts Spike Huisman van AH), een van de voortrekkers op dit terrein in Chili. Hij liet recentelijk een selectie van zijn wijnen proeven bij een bezoek aan Nederland. Knappe wijnen voor een uiterst concurrerende prijs.

Het fijne verhaal, inclusief aaibare wollige dieren in de wijngaard, beperken we tot een minimum. De wijnen zelf, daar gaat het uiteindelijk toch om. En die mogen er zijn. Espinoza haalde de mosterd voor biowijnen eind jaren ’90 bij Bonterra van Fetzer in Californië en kwam in 2000 naar Emiliana om daar een pionier in bio- en biodynamische wijnen in Chili van te maken, inclusief de nodige aandacht voor het welzijn van het personeel. Emiliana is daarom zowel door Demeter als Fairtrade gecertificeerd. Dubbel goed gevoel dus verzekerd.

Volume en variatie

Emiliana, lid van de internationale vereniging Renaissance des Appellations, werkt met 850 hectare wijngaarden, deels in eigendom en gecertificeerd biologisch-dynamisch, deels van telers in omschakeling naar bio, en verspreid over diverse wijnbouwgebieden in Chili. Die door een Europese bril gezien enorme omvang en spreiding maken het mogelijk om volume te produceren en diverse productlijnen te ontwikkelen. Dat grote volume van Emiliana zit vooral in de concurrerend geprijsde basislijn Adobe, met op een enkele uitzondering na pure cépagewijnen. Tot voor kort waren die pure cépagewijnen het handelsmerk van Chili. Een interessante ontwikkeling daar is echter de opkomst van assemblages en daarmee van complexere wijnen. Nu vormen die assemblagewijnen misschien nog een niche, maar waarschijnlijk gaat het wel om de toekomst in de maak. Het komt de zo dringend gewenste diversiteit in het Chileense wijnaanbod in ieder geval zeer ten goede.

In het glas

Adobe Sauvignon Blanc 2015, Casablanca Valley

Bio, maar gevinifieerd met geselecteerde gist. Typische aroma’s van citrus en kruisbessen. Eenvoudig maar zuiver, levendige zuren en maar 12,5 alcohol. OK.

€ 5,99

Adobe Chardonnay 2015, Casablanca Valley

Eveneens een technisch verzorgde wijn. Neutrale geur met wat groene kruidigheid. Echte chardonnaysmaak, 13,5% alcohol, pittig-kruidige toets.

€ 5,99

Novas Chardonnay 2015, Casablanca Valley

Deels op hout vergiste wijn van 93% chardonnay en verder wat sauvignon, viognier, marsanne en roussanne. Aparte, wat exotische geur, atypisch. Vlezige smaak, 14,5%, geen malo, wel helemaal ‘chardo’, merkbaar houtaroma, zuren in orde; voor de liefhebbers van dit type.

€ 7,99

Signos 2013, Casablanca Valley

Licht rossige blend van 68% chardonnay, 13% roussanne, 12% viognier en 7% marsanne, voor kwart gevinifieerd in betonei. Rhôneneus, middelintens, rijke smaak, 14,5%, bijna zwoel, maar ook zuren. Nog een beetje aan het zoeken?

€ 9,99 *

Adobe Cabernet Sauvignon 2014, Central Valley

Cabernet is Chili’s handelsmerk. Deze wijn laat zien waarom. Klassiek zwarte bessenfruit, dropje, prima balans en dito drinkbaarheid. Veilige keuze. Hoe doen ze ’t voor die prijs?

€ 5,99

Adobe Carmenère 2013, Colchagua Valley

Donkere, in de neus iets reductieve wijn van 85% carmenère, 15% merlot. Soepele smaak, flink wat body, volop donker fruit en rijpe tannine. Ook weer prima voor zijn prijs.

€ 5,99

Novas Carmenère/Cabernet 2013, Central Valley

Zelfde blend van 85% carmenère, 15% cabernet sauvignon als Adobe, maar dan met hout. Een iets minder nadrukkelijke eikentoets zou wat mij betreft wel mogen, maar het fruit is zondermeer goed.

€ 7,99

Coyam 2011, Colchagua Valley ♥

Pure, spannende blend van 38% syrah, 31% carmenère, 19% merlot, 10% cabernet sauvignon, 1% mourvèdre en 1% malbec uit een koel jaar. Fruit, sap, spanning, mineraliteit en elegantie, het is er allemaal. Erg goed voor zijn prijs. Een van mijn absolute favorieten. Aanrader!

€ 14,99 *

Gê 2011, Colchagua Valley

Gê staat voor Gaia, Aarde, en voor een assemblage van 45% carmenère, 40% syrah, 15% cabernet sauvignon met 18 maanden op grotendeels nieuwe Franse barriques. Zeg maar rustig de icoonwijn van Emiliana. Concentratie, kracht, vulling, aardse tannine, hout, lengte. Kortom: een wijn om op te kauwen. Plus vijf certificaten voor een extra goed gevoel! Ondanks de on-Nederlandse prijs…

€ 39,50 **

Late Harvest 2015, Casablanca Valley

Dessertwijn met 103 g/l restsuiker van 85% sauvignon blanc en 15% gewürztraminer. Geen botrytis, wel twee maanden later dan normaal geplukt fruit. Zuidvruchten, flink zoet, aardig tegenwicht van zuren, zuiver in afdronk. En nog één keer: wat een vriendelijke prijs! Goed gevoel dus weer verzekerd.

5,99 (0,375 l)

 

Importeur

Emiliana wordt exclusief geïmporteerd door Albert Heijn, www.ah.nl. Wijnen met * zijn niet in alle winkels leverbaar, die met ** alleen in de XL pilote store in Eindhoven.

Reageer op dit item