Wijn van de 'buren' - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Wijn van de ‘buren’

Een eigen wijndomein beginnen. Velen dromen er van, weinigen maken de droom waar. Het kan zomaar een nachtmerrie worden. Maar de droom kan ook uitkomen, met verrassende resultaten. Zoals bij het Hongaarse Hegyem; het kleine maar fijne wijngoed van Cisca Ansem in de regio Dunantul, ten zuiden van het Balatonmeer. Haar thuisbasis is, net als die van ons, in de Amsterdamse Watergraafsmeer.
Wij kijken bij ons vakantiehuisje in Saint-Chinian ook wel eens uit het raam met de verzuchting dat op de heuvel wat mooie syrah niet zou misstaan. Maar verder dan deze verzuchting komt het niet. Want een eigen wijngaard vergt veel werk, en veel opoffering. Cisca Ansem is zo iemand die het niet kon laten. Eerst een buitenhuis, in Hongarije, in 2005. En dan uit het raam kijken, en er niet tegen kunnen dat er een paar verwaarloosde wijngaarden je liggen aan te staren. Ze ging de uitdaging aan om deze in ere te herstellen, en haar eigen Hongaarse wijn te maken.

Mijlpalen


Het begon met 1,2 hectare – waarvan een deel beplant met druiven – en inmiddels is er nog een kwart hectare bijgeplant. Ze maakte zich het maken van wijn vanaf 2007 eigen, onder andere door het volgen van cursussen. “In het begin was ik wel onzeker over het resultaat, maar inmiddels heb ik het gevoel dat ik goed weet waar ik mee bezig ben. Elke oogst is er één, en je ontwikkelt toch een soort vakmanschap. Inmiddels kom ik – los van mijn eigen inspanningen – uit de kosten, en dat vind ik een mooie mijlpaal. Ik maak nu 4000 flessen, maar met de nieuwe aanplant moet ik verder kunnen groeien, tot mogelijk 10.000 in de toekomst.”Ik proefde eerder al de wijnen uit 2012, en nu staan die uit 2014 op de proeftafel. Net als elders in Europa een moeilijke jaargang door veel regen en weinig zon. “De Kekfrankos (blaufränkisch in Oostenrijk) kan dan wat langer blijven hangen, maar van de syrah kwam niet zo veel, en daar heb ik alleen rosé van gemaakt. Tegelijk voel ik nu dat ik meer ervaring heb. Ik durf de Kekfrankos langer te laten hangen dan voorheen. Ik kijk nu verder dan de technische gegevens alleen, zoals het suikergehalte.”

Ambitie

Als je zo’n project als dit begint zonder dat je schatrijk bent, is het natuurlijk wel zo handig om het niet meteen te grootschalig aan te pakken. Zo kun je het ook zonder al te veel druk, rustig opbouwen en hoef je niet meteen een grote hoeveelheid flessen te verkopen. Dat gaat ook met behulp van ‘vrienden van Hegyem’, die deels mede investeren en wijn van het project afnemen. Ambities? “Ik wil nog bij Rijks op de kaart komen.” Rijks®, het restaurant van het Rijksmuseum, heeft alleen wijn van Nederlandse wijnmakers op de kaart. “Ze vonden de wijnen nog niet helemaal goed genoeg, maar achteraf heb ik ze laten proeven toen ze nog erg gesloten waren. Een leermoment. Maar volgend jaar gaat het me lukken.” Eigen wijn maken begint met ambitie.

Geproefd

Fehér Cuvee  2014 ***(*)

Blend van (voornamelijk) olaszriesling en rhine riesling; bloemig en open, peer en appel, citrus, ge-makkelijk, lichtvoetig en fruitig, goede zuren, opwekkend.

Zöld, Veltelini 2014 ****

Bloemen en kruiden, aangenaam grüner veltliner, perzik en abrikozen, rond en soepel, meer exotisch en zachter van karakter dan we gewend zijn van de Oostenrijkse versie, mede door iets hout van Hongaarse barriques (20% op hout gegist).

Kékfrankos 2014, Dunantul ****

Moeilijk jaar voor rood, in verband met regen en te weinig zon;kersen en een vleugje karamel, vanille, soepele stijl, lichtvoetig, fruitig, zacht, open, gemakkelijk.

Kékfrankos, Special 2014 ****

Kortere houtrijping dan normaal vanwege de jaargang, 8 maanden ongeveer, op 50% nieuw en 50% oud hout (twee barriques); kersen en pruimen, bloemen, vanille, frambozen en kruiden, nog wat zuren en tannine, niet de structuur van een grote jaargang, lekker, maar nog iets gesloten.

Wijnen van Hegyem zijn te koop bij onder andere Wijnkoperij Hermitage en Il Divino Wijnen. Voor verdere verkoopadressen zie:

www.hegyem.nl

 

Reageer op dit item