Grootspraak 2016: Jiu.nu, Chapeau! en Wijncafé Lefebvre in de prijzen - Perswijn
Grootspraak

Grootspraak 2016: Jiu.nu, Chapeau! en Wijncafé Lefebvre in de prijzen

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Lees hier welke adressen in 2016 de titel 'Wijnrestaurant van het Jaar', 'Restaurant van het Jaar', en 'Wijnbar van het Jaar' mogen dragen.


Een van de speerpunten – misschien wel stokpaardjes – van Grootspraak is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Ook de nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijk geschreven manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Daarnaast benoemt Grootspraak elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar. Dit zijn in 2016:

 

WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR – JIU.NU, EINDHOVEN

RESTAURANT VAN HET JAAR – CHAPEAU!, BLOEMENDAAL

WIJNBAR VAN HET JAAR – WIJNCAFÉ LEFEBVRE, UTRECHT

 

De onderscheidingen in 2016

De keuze voor deze drie adressen is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat in deze zaken wordt geboden. Jiu.nu in Eindhoven is verkozen tot ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’, omdat: “Alles in dit restaurant ademt liefde en passie voor wijn.” Chapeau! In Bloemendaal mag zich in 2016 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “In alle rust en met volledige controle wordt er alles aan gedaan om de gasten zich thuis te laten voelen.” De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Wijncafé Lefebvre in Utrecht, een voorbeeld voor wijnbars: “Veel lekkere wijnen voor prijzen tussen de € 30 en € 40, van overal ter wereld. Zo hoort het!”Op maandag 30 november ontvingen zij uit handen van hoofdredacteur Ronald de Groot een oorkonde en een deurbordje om de titels te vieren en te kunnen laten zien al alle gasten:

Foto links: Wijnrestaurant van het Jaar Jiu.nu, foto rechts: Wijnbar van het Jaar Wijncafé Lefebvre

 

Trosjes en glaasjes

Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst Grootspraak de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting om te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken.  Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes. 

Belangrijkste verschuivingen en lievelingsadressenNaast de trosjes deelt Grootspraak ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillisementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar Grootspraak haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.

Klik hier voor het volledige overzicht van nieuwe adressen, stijgers, dalers en lievelingsadressen in de bijlage ‘Samenvatting Grootspraak 2016’.

 Grootspraak 2016 kost € 12,50 en is hier te bestellen,

of via uw boekhandel, met onderstaande gegevens:Titel: Grootspraak

Subtitel: Dé restaurantgids voor wijnliefhebbers

ISBN-nummer: 978-90-78172-09-3 

  

Reageer op dit item

nl Nederlands