Perswijn nummer 7 + Koopgids Najaar & Winter 2015 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 7 + Koopgids Najaar & Winter 2015

In deze editie van Perswijn: reportages uit Zuid-Afrika, Porto en de Ardèche, cultwijnen van Krug, op zoek naar het (on)mogelijke in Californië, Côte de Nuits van David Duband, Perswijn test Coravin, meer over Pinot Blanc, en daarnaast interviews, columns en de vetrouwde proefnotities, plus de Koopgids Najaar & Winter 2015! Perswijn nummer 7 is nu verkrijgbaar. Lees verder!


Zuid-Afrika: dilemma’s voor de wijnindustrie

Teruggaan naar Zuid-Afrika, liever gezegd, De Kaap, geeft altijd een kick. In de wijngaarden bruist het, het landschap is indrukwekkend en de mensen zijn aardig. Het toerisme bloeit. Maar waar gaat de wijnindustrie heen? De politieke situatie is onzeker. Bulkwijn levert geld op, maar staat ook een serieus imago in de weg. En de belangen van grote producenten botsen met die van kleine bedrijven. ‘Zuid-Afrika staat op een kruispunt.’ Ronald de Groot doet verslag.

Porto: eindelijk in de 21e eeuw geland

Wat is Porto een leuke stad! Klein en groot tegelijk. Al een poosje bezig met een opbloei. De financiële crisis, die Portugal zwaar getroffen heeft, lijkt er over zijn dieptepunt heen. Overal zie je weer bouwkranen, voor renovatie en nieuwbouw. Porto is immers een stad met op veel vlakken twee gezichten: traditioneel én modern tegelijk. Het Bordeaux van Portugal? René van Heusden neemt ons mee.

Denk ook eens aan Pinot Blanc

Het is niet dat hij onbekend is. Pinot blanc, de witte variant van pinot noir, kom je vaak genoeg tegen in onder andere Italië, Duitsland en Frankrijk. Hij is ook niet per se onbemind. Maar de wijn van deze druif is wél een tikje ondergewaardeerd. Terwijl de producent die pinot blanc serieus neemt er wijnen van kan maken die naast sappig fruit en rondeur ook diepgang, structuur en lengte hebben.

Lars Daniëls MV vindt het tijd voor wat meer aandacht.

Overrompelend Krug

Krug maakt al heel lang champagnes die meer dan bijzonder zijn. Zó bijzonder, dat deze cultwijnen moeilijk in woorden te vangen zijn. Het beste advies is dus om ze zelf te drinken en te ervaren, maar daar moet u misschien wel even voor sparen. Laat u alvast lekker maken met deze proeverij van jongere en gerijpte Krug – waaronder de zeldzame Clos d’Ambonnay.

Bourgogne: de Côte de Nuits van David Duband

Met trots presenteerde Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen onlangs op landgoed Duin & Kruidberg zijn nieuwe aanwinst uit Bourgogne: Domaine David Duband. En trots mag hij zijn, want Bourgogne van dit niveau is – zeker tegenwoordig – lastig aan te komen. Dubands wijnen zijn een prachtig voorbeeld van eigentijdse, verfijnde, transparante Bourgogne.

Daarnaast o.a. artikelen over wijngaardclassificatie in Oostenrijk, de Coravin, Barolo, Californië en de Ardèche, Kees van Leeuwen over handwerk in de wijn, Lars Daniëls MV over wijnaroma’s, een interview met sommelier Noël Vanwittenbergh, en natuurlijk onze vaste rubrieken, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina’s proefnotities, dit keer van:

* Chardonnay uit Zuid-Amerika: veel smaak voor een goede prijs

* Proberen: Jura en Savoie, karaktervol en intens

* Silvaner. Minder bekend, maar wel zo lekker

* (Zoet) wit uit Zuidwest-Frankrijk: van prettig voorspelbaar tot heerlijk verrassend

* Plop! Lekker genieten van crémant en andere bubbels

* Europese Cabernet uit soms onverwachte hoek

 

Koopgids Najaar & Winter 2015

Meer dan 650 wijnen werden ingestuurd voor het Perswijn Wijnconcours Najaar & Winter, binnen de thema’s Mousserend, Rood, Zoet/Versterkt, en het seizoensthema Syrah/Shiraz. Na twee proefrondes kwamen hier 99 wijnen uit naar voren die op zijn minst een eervolle vermelding verdienden. Binnen tien categorieën werden door het proefpanel winnaars, nummers 2 en 3 bepaald, en alle 99 wijnen werden met uitgebreide beschrijvingen en proefnotities gebundeld in de Perswijn Koopgids Najaar & Winter 2015.

Met deze gids wijzen wij u de weg naar de beste wijnen voor de kouder wordende dagen en feestdagen: wijnen als aperitief, wijnen die goed passen bij spijs, en wijnen die geen reden nodig hebben.

Alle abonnees van Perswijn krijgen de gids gratis bij nummer 7 thuis gestuurd, en ook zal de gids in de losse verkoop meegeseald worden. Het zal tevens via onze webshop los te verkrijgen zijn. Wees er snel bij, de voorraad is beperkt!

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de luxe kurkentrekker Coutal Prestige Wood van Bossenbroek-Gibral gratis bij u in de bus.

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 7 ook los bestellen in onze webshop.

Reageer op dit item