"Naakt door de wijngaard": Carmenère waar je wild van wordt - Perswijn
Columns

“Naakt door de wijngaard”: Carmenère waar je wild van wordt

In mijn zoektocht naar de wereld die wijn heet, ben ik in het vliegtuig naar Chili gestapt. Chili staat bekend om haar betaalbare en kwalitatief goede wijnen. Vooral het supermarktsegment met wijnen van rond de vijf euro wordt steeds meer door de Chilenen gedomineerd. Ik vraag me af in hoeverre de productie van de betere kwaliteitswijnen ook naar Nederland kan overwaaien.


Het is warm, de taxi zoeft door de vallei, wijnranken zijn tot in de verste heuvels te zien. Dit is Colchagua Valley, in de wijnvolksmond ook wel ‘het Napa Valley van Chili’: het gebied dat de beste druiven oplevert. De poorten openen en we rijden de laan op van het imperium van de grootste wijnmaker van Chili, Aurelio Montes.

In de hal staat een donkerbruin, glimmend houten standbeeld van een engel. Statig en vastberaden, net als de eigenaar. Aurelio Montes is een lange man met een flink postuur, levensgroeven tekenen zijn gezicht, en daarboven zijn herkenbare baseballpet. Hij glimlacht naar me en zegt: “I see a familiar face.” Een paar dagen eerder had ik hem ontmoet op een barbecue van een andere wijnmaker.

Aurelio vertelt: “De engel is er om ons te beschermen. Eén van mijn partners kwam bijna om het leven bij een auto-ongeluk. We besloten daarom de engel in ons merk terug te laten komen als beschermheilige. Zo heet onze beste Carmenère Purple Angel, vanwege de donkere kleur van de wijn.” Carmenère is dé druif van Chili, stevig qua structuur met in de schil aroma’s van groene paprika. Ik ben benieuwd.

Op de tafel in de door airco gekoelde zaal staat een aantal lege glazen. Aurelio nodigt ons uit om te gaan zitten en we proeven het volledige assortiment. In de nieuwe lijn ‘Outer Limits’ heeft hij ge-experimenteerd met verschillende druivenrassen. Zo maken we kennis met een nieuwe assemblage van carignan, syrah en mourvèdre. Stevig, maar met ronde tannines.

Aurelio beschrijft zijn beste cuvées: “Montes Alpha M, cabernet sauvignon, is voor bij een galadiner; Montes Folly, syrah, komt het beste tot zijn recht bij het haardvuur; Montes Purple Angel, carmenère, maakt je wild; naakt ren je door de wijngaard.” Ik laat deze topcuvées door mijn mond kolken. Het zijn werkelijk parels, en ze kunnen in mijn beleving absoluut concurreren met hun Franse druifgenoten.Het is de vraag of de Nederlandse consument bereid is om meer te betalen voor de Chileense wijnen dan ze gewend zijn in de supermarkt. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen om deze goudmijnen te promoten.

Tekst en foto: Maud Veldkamp

Maud Veldkamp schrijft al geruime tijd wijnblogs. Dit blog verscheen eerder op de website van E-CRU wines & spirits.

Reageer op dit item