Wine Society - Ups en downs - Perswijn
Wine Society

Wine Society – Ups en downs

We zeggen het zowat iedere keer aan het begin van een nieuwe episode van Wine Society: we beleven zeer opwindende tijden! En dat zeggen we niet zomaar. Een kleine greep uit de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen paar weken.

Einde van een tijdperk

Om ons moverende redenen houden wij ons bewust verre van de zogeheten ‘sociale media’ waarop mensen ongeremd aan exhibitionisme menen te moeten doen en aan de lopende band meninkjes menen te moeten verkondigen. Soit. Ieder zijn of haar meug. Als het goed is, moet Twitter zo ongeveer ontploft zijn nadat, net voor 1 april, het onderstaande persbericht uitkwam:

“Geachte relatie,

Het bestuur van de Wijnacademie wil u langs deze weg informeren dat in verband met het beëindigen van de samenwerkingsovereenkomst, de heer Cees Ultee, met ingang van 26 maart 2015 niet langer werkzaam is als directeur /secretaris penningmeester van de Wijnacademie. Inmiddels zijn de taken overgenomen door het bestuur.”Even los van het gegeven dat die ene komma niet had gehoeven en ‘de taken’ beter geformuleerd had kunnen worden als ‘zijn taken’, is dit een persbericht dat door zijn ultieme beknoptheid een zeldzame zeggingskracht heeft. Exit Cees Ultee bij de Wijnacademie dus, en niet in zogenaamd ‘goed onderling overleg’. Integendeel, zoals Wine Society niet alleen vermoedde, maar bij navraag ook bevestigd kreeg.Met Ultee, al sinds 1979 bestuurder van de Wijnacademie, moest het wel een keer fout aflopen. Waarom? Niet zozeer vanwege het merkwaardige gegeven dat de Grote Roerganger helemaal niets met wijn heeft en het liefst cola drinkt, maar vanwege zijn eigengereide en achterdochtige stijl van opereren. Binnen dat optreden paste voor hem geen transparantie in financiële zaken. Jarenlang is dat door de bestuursleden van de Wijnacademie geslikt, maar het recentelijk nieuw aangetreden bestuur dacht daar toch wat anders over. Vandaar de botsing en het abrupte vertrek zonder plichtplegingen. Ultee zal dus geen vinoloog honoris causa worden. Maar daar zal hij waarschijnlijk niet echt wakker om liggen.

M’as tu vu?

Toch maar weer naar Prowein geweest. Nog groter en vermoeiender dan het al was, maar ook de gelegenheid biedend om interessante mensen te ontmoeten. Op Düsseldorf Hauptbahnhof, waar wij als ervaringsdeskundige inzake ongelukkig vallen en ledematen breken voorzichtig de trap afdaalden, werden wij door ons onbekende maar meelevende Nederlandse wijnmensen aangezien voor Frank Jacobs! Die enige tijd geleden in Zuid-Afrika letterlijk een faux pas maakte en daarom nog steeds op een soort

sportschoenen rondloopt die enigszins disharmoniëren met de rest van zijn verschijning. Deze constatering echter terzijde. Prowein dus.Het liefst hadden we ons daar beperkt tot een uitvoerig bezoek aan de Champagne Lounge, maar de plicht verbood dat. Wie kwamen we zo al tegen?

Om te beginnen Henk Maas van Le vin en direct. Hij liep als een volleerd politicus te flyeren met papiertjes waarop al zijn leveranciers stonden. Ook mochten we het supertrio Cathy Moerdijk, Nico McGough en Hans Dijkstra van Well of Wine begroeten (foto links), druk op zoek naar fijne vondsten. Later signaleerden we ze, buiten hun medeweten om, ook in een oer-Duitse eetgelegenheid waar we zeker de heer McGough nooit vermoed hadden. Of zou die de – eenmaal per jaar overigens totaal bevredigende – vreettent Zum Schiffchen abusievelijk voor sterrenzaak Im Schiffchen hebben aangezien?


Nog meer schoon volk. Wat te denken van duo’s als Adrian Zarzo van restaurant Zarzo en Martijn Verkerk van Smaragd Wijnen (foto rechts)? Of van NGS-coryfeeën als Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu) en René Persoon (Hosman Vlaardingen)? Stuk voor stuk mensen met wie je een goed gesprek over lunchwijnen kunt voeren.

Aromadeskundige en allespresentator Lars Daniëls MV, op Prowein met ruige gezichtsbeharing, moet met een zekere afgunst gekeken hebben naar de dik betaalde optredens van Duitse MW’s, die aan de lopende band op allerhande stands wisten te vertellen hoe fantastisch de daar geschonken wijnen niet waren. Morele codes bestaan kennelijk niet in wijnland.Laten we ook het vrouwvolk niet vergeten. Va-va Cathy Moerdijk noemden we al. Met Moezelproducente en wereldwijf Sybille Kuntz konden we niet anders dan aan de sekt gaan. Nog zo’n wereldwijf: Philine Weeber (foto links) van het California Wine Institute. Want wat had die voor ons in een speciale koelkast liggen? Een lekker koud biertje! Zo zien wij dat graag.

Professioneel

Vanzelfsprekend moest er de afgelopen paar weken weer veel geluncht worden. Met de interimdirecteur van TOT PR bijvoorbeeld. Als eerste wist Wine Society enige tijd geleden al melding te maken van het gegeven dat

Anneke Tot (links op de foto) een opvolgster zou krijgen. Gedurende de negen maanden (sic!) die zij als sabbatical opneemt. Dat Anouk Heida (rechts op de foto) de honneurs zou gaan waarnemen, wisten we natuurlijk ook, maar hebben we op verzoek van La Tot even onder de pet gehouden. Op voorwaarde dat er een fijne kennismakingslunch tegenover zou staan. Zo gezegd, zo gedaan.Bij het nieuwe Fitzgerald in Rotterdam dat, zoals dat tegenwoordig heet, nu al een hot spot lijkt. We kwamen er bijvoorbeeld culi-autoriteit Ellen Scholtens en het duo Dolf de Lange en Paul Frankhuizen van Wijnkooperij de Lange tegen. Anouk Heida blijkt trouwens uit het juiste hout gesneden, want haar lunchtechniek en affiniteit met het product wijn getuigt van grote professionaliteit. Dat biedt perspectief voor een vervolgbijeenkomst! Complimenten ook voor Danny Gonzalez en zijn team, want de maaltijd was een feestje. Zoals het als een tiramisu uitziende voorgerecht met langoustines. Om het met La Tot zelf te zeggen: zo, hé! ML: ♥♥

Sla

Over nu naar 020 voor een evenement in het ter plaatse gehypete Rijsel. Xavier Kat van Okhuysen, geheel en al glad geschoren, ontving daar Jean-Marie en Mainke Guffens (foto links) voor een proeverij van hun wijnen.

En een aansluitend hapje. Guffens, hoewel met het klimmen der jaren een stuk kalmer geworden, is nog altijd een fenomeen. Zoals het een echte nar betaamt, iemand die niet bang is om te zeggen waar het op staat in een door hypocrisie geregeerd wijnwereldje. Onder de aanwezigen zowaar omfietser Nicolas Klei (foto rechts) in het wild.

Kennelijk werkte de verwarming bij Rijsel niet, want het was er net zo koud als in het hoofdkwartier van Perswijn. Afzien dus. En het eten? Ach, laten we het maar houden op ‘eenvoud’. En sla. Heel veel sla. Het zal waarschijnlijk nooit goed komen tussen Rijsel en ons.

Blabla

Wine Society beperkt zich natuurlijk niet tot partijtjes in Nederland alleen. Een uitstapje naar Parijs of Brussel hoort er zo af en toe ook bij. Omdat we niet wars zijn van snobisme, besloten we een invitatie te accepteren om in het kader van een verkoopdemonstratie in Brussel de warme middagmaaltijd te komen gebruiken in wat ooit het eerste driesterrenrestaurant buiten Frankrijk was,

La Villa Lorraine. We hadden vernomen dat de Villa na jaren van verval en sterrenverlies weer een beetje aan het terugkomen was, dus vooruit.We hadden ons de verplaatsing echter kunnen besparen, want o, wat hebben ze daar nog veel te leren. Om te beginnen Nederlands, en hoe je wijnen en gerechten op elkaar afstemt. Het is van de zotte dat er een sommelier rondloopt met de titel van Belgisch kampioen die geen woord Nederlands over zijn lippen krijgt. Om bij een rode wijn een kippetje met een saus op basis van verjus te serveren maakt ook geen sterke indruk. Evenmin als de keuze van totaal verkeerde kazen bij alweer een rode wijn. En die wijn dan ook nog durven schenken in een zo lomp type glas dat je zelfs in Frankrijk niet meer ziet. ML: gele kaart.


Hoera

Nee, geef ons dan maar liever een zaak als Parkheuvel, waar de Nederlandse sommelierkampioen Ruben Kwakman (tweede van links), chef Erik van Loo (tweede van rechts) en maître Joey de Kruijf (uiterst rechts) een sublieme lunch rond wijnen van Quinta do Noval hadden gecreëerd.Wine Society was daar uiteraard bij, zoals zich laat raden aan de VIP-tafel met onder meer organisator René Persoon (uiterst links) – die we al in Düsseldorf tegenkwamen – en Jean-Marc van de Kant namens importeur Jean Arnaud met een veel te woeste gezichtsbegroeiing. Tja, Jean-Marc, zo jaag je nog meer leveranciers weg…Zoals gezegd, de lunch was subliem. ML: ♥♥♥. Klein dompertje op de vreugde: Ruben Kwakman ruilt Parkheuvel in voor le VIN’x in ’s-Hertogenbosch. Daar mogen de Bosschenaren blij mee zijn.

Reageer op dit item