Wijn uit Montsant - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Wijn uit Montsant

Montsant en Priorat zijn geografisch en historisch vervlochten wijnstreken. Het gebied ligt ten zuidwesten van Tarragona. Montsant is een relatief klein D.O. gebied, in 2001 kreeg het D.O.-erkenning als subzone van Tarragona, dat Priorat vrijwel geheel omringt en de potentie heeft om de successen van Priorat tenminste te evenaren.


Geschiedenis

De wijnstreken Montsant en Priorat waren relatief geïsoleerde gebieden, waar de wijnbouw voornamelijk werd bedreven door kloosterorden. In de slipstream van het succes van Prioratwijnen nam ook in Montsant vanaf de jaren tachtig de belangstelling voor commerciële wijnbouw toe. In dit gebied werden in Spanje voor het eerst wijngaarden met syrah aangelegd.

Geografie en geologie

Falset is het centrum van de wijnproductie in Montsant. Evenals Priorat omvat het gebied een aantal indrukwekkende, steile rotspartijen. De laaggelegen delen vertonen echter meer overeenkomst met de droge gebieden van centraal Spanje. De bodem aan de rand van het gebied bestaat uit compacte, kalkrijke gronden met kiezelstenen, zandvlakten met graniet in het gebied van Falset, en siliciumhoudende leisteen (llicorellas) in bepaalde gebieden bij Falset en Cornudella.

Klimaat

Het klimaat gaat vanaf de kust bij nadering van Falset over van een mediterraan in een meer continentaal klimaat met hete, droge zomers. De gemiddelde temperatuur is 15°C. Regen valt voornamelijk in september en oktober. De gemiddelde neerslag bedraagt 650 mm per jaar. Het klimaat in het zuidelijke deel van Montsant, in de omgeving van Falset en Capcanes, is wat gematigder dan in Priorato, hetgeen de kwaliteit van de wijnen ten goede komt.

Druiven en wijnbereiding

Rode druiven: garnacha tinta, carinena, in toenemende mate syrah, cabernet sauvignon, merlot, monastrell, tempranillo, picapoll en mazuelo.Witte druiven: garnacha blanca, chardonnay, macabeo, moscatell, pansal, parellada.

Montsant Wijnen

De laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen uit dit gebied omhoog geschoten door investeringen in techniek, bereidingswijzen, nieuwe impulsen door de recente erkenning van de D.O., en een sterk verhoogde belangstelling van buitenaf, niet in de laatste plaats omdat de wijnen uit de aangrenzende Priorato inmiddels een absurd prijsniveau hebben bereikt.

De verschillen in bodemstructuur en klimaat maken dat de wijnen uit Montsant wat fruitiger en minder hard zijn dan die uit Priorato. Niet alleen de Garnacha-, maar ook de Syrahwijnen uit dit gebied verdienen speciale aandacht.Interessant zijn ook de volaromatische zoete dessertwijnen, die in Montsant niet worden gevinificeerd uit de moscatel, maar uit witte of rode garnachadruiven, met name de wijnen van Etim.Zeer goede Montsant wijnen zijn o.a.: Espectacle, Zerran van Jorge Ordonez, Venus la Universal. Dido la Universal, de wijnen van Etim en Trossos Vells. De kwaliteit in Montsant wijnen overtreft die van veel wijnen uit Priorat, waarbij het prijsniveau op dit moment meer dan redelijk mag worden genoemd. www.domontsant.com

Reageer op dit item