Grootspraak 2015: Dé restaurantgids voor de wijnliefhebber - Perswijn
Grootspraak

Grootspraak 2015: Dé restaurantgids voor de wijnliefhebber

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Lees hier welke adressen dit jaar de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’, en ‘Wijnbar van het Jaar’ mogen dragen.


Een van de speerpunten – misschien wel stokpaardjes – van Grootspraak is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Ook de nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijk geschreven manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie.  Daarnaast benoemt Grootspraak elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het

Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar:

WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR – LEMONGRASS, SCHEVENINGEN

RESTAURANT VAN HET JAAR – LIBRIJE’S ZUSJE AMSTERDAM

WIJNBAR VAN HET JAAR – WIJN & KO, HAARLEM

 

Trosjes en Glaasjes

Het is een misvatting om te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst Grootspraak de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Aan kop de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken.  Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.

De onderscheidingen in 2015

Drie adressen in Grootspraak 2015  steken er bovenuit. De keuze hiervoor is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat op die plaats wordt geboden. De onderscheiding voor ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar restaurant Lemongrass in Scheveningen. “Omdat het wijn op een voetstuk zet, en omdat het hier ook nog betaalbaar is! De wijnkaart, met meer dan duizend wijnen, is het meer dan waard om voor om te rijden […]!.” Librije’s Zusje Amsterdam mag zich in 2015 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “Chef-kok Sydney Schutte heeft het koken tot een kunst verheven. Hij presenteert samen met zijn team van chefs geweldige, complexe gerechten met uiterst subtiele smaken, in de lijn van De Librije in Zwolle, maar duidelijk ook met zijn eigen kosmopolitische signatuur. Wat hier op het bord komt is absolute wereldtop.” De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Wijn & Ko in Haarlem, een voorbeeld voor wijnbars. “Een kaart waarin je op avontuur kunt gaan, en altijd bij iets heerlijks uitkomt. […] Wat een feest voor de wijnliefhebber!”

Belangrijkste verschuivingen en lievelingsadressen


Naast de trosjes deelt Grootspraak ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillisementen of opheffingen van restaurants. Helaas slaat de crisis nog steeds hard toe in deze branch. Toch is het stijgen of zakken van een punt ook vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 70 adressen waar Grootspraak haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.

Klik hier voor het volledige overzicht van nieuwe adressen, stijgers, dalers en lievelingsadressen in de bijlage ‘Samenvatting Grootspraak 2015’.

Grootspraak 2015 kost € 12,50 en is hier te bestellen

of via uw boekhandel, met onderstaande gegevens:Titel: Grootspraak

Subtitel: Dé restaurantgids voor wijnliefhebbers

ISBN-nummer: 978-90-78172-08-6

Reageer op dit item