Gegeten & Gedronken: Bistro Bord`o, Leiden - Perswijn
Eten & Drinken

Gegeten & Gedronken: Bistro Bord`o, Leiden

Ooit telde Leiden enkele landelijk bekende restaurants: Oudt Leyden en De Beukenhof (in Oegstgeest). Sterrenzaken waar ik mijn eerste stappen op het pad van de serieuze gastronomie zette en waaraan ik prachtige herinneringen heb overgehouden. Maar dat is anno 2014 vergane glorie.
Gelukkig betekent dat niet dat Leiden in gastronomisch opzicht nu niets meer te bieden zou hebben. Een van de leukste Leidse restaurants van dit moment is Bistro Bord’o. Je vindt Bistro Bord’o aan de Apothekersdijk, op loopafstand van het station. Die nabijheid van het station is geen onbelangrijk detail, want behalve om te eten kom je hier beslist ook om te drinken. Daarover verderop meer.

De zaak van chef Oscar Zitman en gastvrouw-sommelière Maike Heezen heeft een intiem en huiselijk karakter, een beetje zoals dat bij Franse bistrots hoort, en een informele bediening. Ook de keuken is qua technieken duidelijk Frans georiënteerd, maar staat tegelijk open voor ingrediënten en invloeden uit andere landen en continenten, zonder dat dit tot malle fratsen leidt. Zitman kookt, zoals dat in menige culinaire publicatie heet, ‘eerlijk’. Op smaak, niet op vertoon van kunstjes.

Eten voor een zachte prijs

De compacte menukaart vermeldt drie voorgerechten (€ 11,50 tot 13,50), twee tussengerechten (€ 13,50 en 14,50), vier hoofdgerechten (€ 20 tot 26) en twee nagerechten (dessert € 9,50 of kaas € 12,50). Verder kun je ook kiezen voor oesters (€ 2,50 en 3,25 per stuk) of verse Canadese kreeft (€ 19 en 34) uit eigen homarium. Bij elk gerecht staat duidelijk omschreven wat er precies in zit. Bravo. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is het niet. Sommige chefs lijken er immers een twijfelachtig behagen in te scheppen om hun gerechten zo minimalistisch mogelijk te omschrijven. Waarom toch nog altijd die ondoorgrondelijke cryptogrammen op een menukaart?

Niet bij Bord’o.Menu’s zijn er in 3, 4, 5 of 6 gangen voor respectievelijk € 34,50, € 41, € 47,50 en € 54. Bestel je er een wijnarrangement bij, dan komt dat op € 6,00 per glas. Dat zijn dus heel vriendelijke prijzen. Geen wonder dat de zaak daarom ook op een doordeweekse avond vol zit.

Doet u me nog maar een fles

En dan de wijn. Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: voorbeeldig! Bistro Bord’o is namelijk een uitgesproken wijnvriendelijke zaak, zowel qua aanbod als prijs. Op de kaart staan in totaal ongeveer 75 wijnen met de nadruk op Europa. Voor € 18,75 heb je al een decente fles rosé of rood en voor drie, vier tientjes ben je spekkoper. Welgeteld acht wijnen, stuk voor stuk toppers, kosten meer dan 50 euro met een maximum van 75 euro voor de Brunello.Als wijnliefhebber kun je je hier dus helemaal uitleven. Enfin, kijk zelf maar even naar de wijnkaart op de website om vast in de stemming te raken. Opvallend: op die kaart staan aardig genoeg niet minder dan vier wijnen uit de Jura. Bravo!

Het toeval wilde dat het halfje Agrapart voor het aperitief niet meer in optimale conditie leek te verkeren. Toen dit discreet aangekaart werd, liet Maike Heezen na ook even geproefd te hebben direct weten die bedenking te delen, benoemde het probleem en haalde een andere fles die wel goed was. Vanzelfsprekend, zou je zeggen. Was het maar zo. Ik heb diverse malen meegemaakt dat de reactie in zo’n geval heel anders uitviel en er gesuggereerd werd dat ik waarschijnlijk niet bekend was met de stijl van huis. Tja. Ook een compliment trouwens voor de vrije keuze van de wijnen bij gerecht. Daar was duidelijk over nagedacht.


Op het bord en in het glas

3 oesters Tia Maraa

Nee, dit is geen verschrijving van Tia Maria, maar een Gaelic naam die in Ierland gebruikt wordt voor eersteklas oesters. Die drie als voorafje smaakten zo goed dat ik er beter een dozijn van had besteld.

Wijn: Agrapart, Champagne Blanc de Blancs Extra Brut

Ceviche van kabeljauw met bloedsinaasappel, avocado en oester

Ceviche lijkt momenteel erg in te zijn, nu we allemaal gehoord hebben dat de Peruviaanse keuken je van het is. Ach ja. Met Zuid-Amerikaanse ceviche heeft die van Bistro Bord’o alleen weinig uit te staan. Daarvoor is hij zonder limoensap, hete peper en koriander toch veel te ingetogen en subtiel. Te ‘Frans’. Waarmee op zichzelf uiteraard niets mis is.

Wijn: 2012 Falanghina ‘Taburno’, Masseria Frattasi

Neutraal wit uit Campania, goed afgestemd op de aard van het gerecht. Een clichématige Sauvignon die vaak bij een ceviche in het glas komt, zou hier minder op zijn plaats geweest zijn.

Oeuf cocotte au foie gras

Au-bain-marie gegaard ei met pastinaak, eendenlever, truffel en Parmezaan. Hm! Wat een verrukkelijk gerecht, klassiek Frans, smeuïg en een zoveelste bewijs dat eieren en wijn perfecte partners kunnen zijn, mits je die eieren maar fatsoenlijk op smaak brengt. Dat zoiets met de bovengenoemde ingrediënten perfect lukt, hoeft geen betoog. Het verrassende element in het gerecht is overigens de pastinaak.

Wijn: Beaujolais Blanc ‘Terres Dorées’ 2012, Jean-Paul Brun

Serieus wit dat je makkelijk aanziet voor ‘echte’ Bourgogne. Sluit met zijn fraîcheur prima aan bij het rijke gerecht.

Grietfilet met vadouvan, linzen, courgette en beurre blanc

Uitgebalanceerd gerecht met prima gaarheid van de vis, beschaafde kruidigheid van de vadouvan, fijne aardsheid van de groente en ronding van de beurre blanc.

Wijn: Spätburgunder 2011, Reichsrat Von Buhl, Pfalz

Ik heb met deze wijn wel eens wat mindere ervaringen gehad, maar in dit geval klopt alles: de wijn zelf én de combinatie met het gerecht.

Kaas

Een keurige selectie. Volgens de lifestyle- en culigoeroes zou je daar alleen nog maar wit of fruitig rood bij mogen drinken. Dat doen ze dan zelf maar. Want als je in en zaak met de naam Bord’o eet en ze blijken ze nog een waarlijk grootse Bordeaux voor de vriendenprijs van slechts 75 euro te hebben, dan is de beslissing snel genomen. Beleving gaat nog altijd voor theorie.

Wijn: Château Ducru Beaucaillou 1983, Saint-Julien

Prachtig ontwikkelde klassieke Médoc in volle glorie. Daar word je gewoon stil van. Het slechte nieuws is alleen dat ik wel de laatste nog beschikbare fles heb opgedronken…

Coup de coeur

Conclusie: Leiden kan trots zijn op een restaurant van het kaliber Bistro Bord’o. Een buitengewoon aangenaam adres, zonder flauwekul en met een prijs-kwaliteitverhouding om heel vrolijk van te worden. In één woord: Bord’o is zó!

Bistro Bord’o

Apothekersdijk 2, Leiden

Open voor lunch (uitsluitend op reservering) en diner. Dinsdags gesloten.

071-5130131

www.bistrobordo.nl

Reageer op dit item