Gegeten & gedronken: Errázuriz ontmoet Parkheuvel - Perswijn
Eten & Drinken

Gegeten & gedronken: Errázuriz ontmoet Parkheuvel

Hoe populair Chileense wijnen ook mogen zijn voor thuisverbruik, op wijnkaarten van restaurants in het hogere kwaliteit- en prijssegment kom je ze maar mondjesmaat tegen. Hoe zou dat komen? Aan de inkoopprijs kan het niet liggen, want de gemiddelde Chileense wijn biedt bijna spreekwoordelijke waar voor zijn geld.


Een plausibeler verklaring is dat restaurateurs en sommeliers misschien niet voldoende overtuigd zijn van hun intrinsieke eigenschappen. Veel Chileense wijnen zijn immers wel braaf, maar onvoldoende brave. Ook al zijn er natuurlijk uitzonderingen, het gros is technisch onberispelijk, maar aan de enkelvoudige kant. Mede door een sterke oriëntatie op de voor export zo belangrijke Noord-Amerikaanse markt voorzien van veel fruit, body en hout, maar met bescheiden complexiteit. Zeker in vergelijking met Europese wijnen van de klassieke snit.

Hoe het ook kan

Om te laten zien dat het weldegelijk anders kan, organiseerde het in Vlaardingen gevestigde Hosman Frères een speciale lunch in het Rotterdamse tweesterrenrestaurant Parkheuvel met wijnen van het huis Viña Errázuriz. Hosman werkt via importeur Jean Arnaud al 22 jaar met Errázuriz, voldoende aanleiding om eens wat bijzonders te doen in de vorm van een lunch. Een idee dat bij de relaties kennelijk is aangeslagen, want het restaurant was compleet volgeboekt.Samen met chef Erik van Loo, maître Joey de Kruijf en sommelier Ruben Kwakman was René Persoon van Hosman tot een menu van vijf gangen met daarbij negen wijnen van Errázuriz gekomen. Vooraf was er champagne van Legras, want productie van mousserende wijn is aan Chilenen niet of nauwelijks besteed. Vreemd eigenlijk.Errázuriz behoeft weinig toelichting. Het bedrijf is een van de voortrekkers in Chili op het gebied van kwaliteit en innovatie. Behalve in de ‘eigen’ Aconcagua Valley is het ook actief in andere gebieden zoals Casablanca. Bij het in 2013 door Perswijn georganiseerde Chileense Wijnconcours behaalden diverse wijnen topklasseringen. Klik hier voor een profiel van Errázuriz.

Sint Jakobsschelp

Gedoken Sint Jakobsschelp ‘zwart-wit’, crème fraîche, kaviaar Perle Imperial.● Chardonnay-Sauvignon Blanc 2012, Central Valley

Combinatie: +  Prijs: € 7,45

Sauvignon Blanc Single Vineyard 2012, Aconcagua Costa

Combinatie: –  Prijs: € 12,45

Gerecht met een bescheiden, zij het wel heel discreet knipoogje richting ceviche, vanwege de frisse toets. Bij een echte, intens smakende ceviche met limoensap, koriander en pepers zou de expressieve Sauvignon het waarschijnlijk beter doen dan bij deze in essentie heel subtiele bereiding. De wijn blijkt immers behoorlijk agressief en dankzij zijn ‘koele’ herkomst ook een tikje aan de plantaardige kant. De veel minder uitgesproken, eigenlijk nogal eenvoudige en brave (!) Chardonnay-Sauvignon ondersteunt daarentegen als een echte allrounder het gerecht uitstekend.


Zonnevis

Op de huid gebakken zonnevis met jonge bietjes en een sinaasappel-champagnevinaigrette.

Chardonnay Wild Ferment 2011, Casablanca Valley

Combinatie: +(+)  Prijs: € 16,95

Pinot Noir Wild Ferment 2011, Casablanca Valley

Combinatie: +  Prijs: € 16,95

De stevige structuur van de vis laat ruimte voor zowel wit als niet-tannineus rood ter begeleiding. Dat krijgen we dan ook. De bietjes zijn bedoeld als aards bruggetje naar de werkelijk uitstekende, heerlijk fruitige Pinot Noir met verrassende trekjes van zowel rode Bourgogne uit een rijp jaar, als Spätburgunder uit de Pfalz (!).

Maar de dankzij zijn levendigheid en elegantie al even plezierige Chardonnay gaat beter samen met de door de sinaasappel vrij uitgesproken vinaigrette. Beide Wild Ferment wijnen, gevinifieerd met spontane vergisting en wat de Chardonnay betreft met slechts een gedeeltelijke malolactische vergisting, komen heel ‘Europees’ en verteerbaar over, wat ze in principe zeer geschikt maakt als maaltijdbegeleiders. Ik ben daarom van beide wijnen zeer gecharmeerd.

Kalfswang

Gekonfijte kalfswang op gestoofde preiharten, bedekt met gesmolten ganzenlever en vergezeld van een morillejus.

Gewurztraminer Single Vineyard 2008, Casablanca Valley

Combinatie: –  Prijs: € 10,95


Carmenère Single Vineyard 2011, Aconcagua Valley

Combinatie: 0  Prijs: € 19,95Twee wel heel uiteenlopende wijnen bij dit gerecht, waarin de enigszins zoete prei en de ganzenlever een opstapje zouden moeten bieden voor de min of meer droge Gewurz. Die rammelt echter aan alle kanten. Zo zeer dat hij na 2008 niet meer is uitgebracht. Terecht. Het gebrek aan rijpheid vertaalt zich in groene en hoekige tonen in plaats van weelderig zwoele. Als hij in het glas wat warmer wordt, is ook een beetje restzoet waarneembaar. Kortom, niet aangenaam en daarmee een wijn die eigenlijk beter helemaal niet op tafel had kunnen komen. De Carmenère is een ander verhaal. Dit is zondermeer een goede wijn, zorgvuldig gevinifieerd om eventuele groene elementen te elimineren, uitgebalanceerd. In de combinatie voorspelbaar correct zonder dat er iets extra’s gebeurt.

Met andere woorden: 1+1 = 2.

Reerug

Gebraden reerug met een korstje van amandel en broodkruim. Daarbij big, aardappelgnocchi, snijboon en jus verrijkt met Chartreuse.

Don Maximiano Founder’s Reserve 2010, Aconcagua Valley

Combinatie: +  Prijs: € 59,50

La Cumbre Syrah 2009, Aconcagua Valley

Combinatie: 0  Prijs: € 59,50

Een gerecht met veel smaak dat voorbestemd is voor serieus rood, zo veel mag wel duidelijk zijn. Dat serieuze rood komt in de vorm van twee icoonwijnen uit de stal van Errázuriz. De eerste is het vlaggenschip, de blend Don Maximiano op basis van cabernet sauvignon, de tweede de pure Syrah La Cumbre. Bij de uitgesproken Amerikaans aandoende La Cumbre is het niet alleen zoeken naar het typische syrahkarakter (moeilijk te vinden), de wijn is met zijn stevige body, hout en tannine op het randje van wat het gerecht nog aankan. En hoeveel drink je er van weg? De minder heftige Don Maximiano, hoewel bepaald geen kinderachtige wijn, wint het hier duidelijk op finesse. Ook vraag je je onbewust bij die nu nog jonge wijn af hoe hij zal smaken als hij er een jaar of tien fles op heeft zitten en  meer van zijn fruit heeft ingeruild voor complexere rijpingsaroma’s. Aan ontwikkelingspotentieel heeft hij namelijk geen gebrek.

Appel


Lauwwarme tarte tatin met romig karamelijs en vanillesaus.

Sauvignon Blanc Late Harvest 2011, Casablanca Valley

Combinatie: +(+)  Prijs: € 9,95 (halve fles)Ik ben geen zoetdrinker en bepaald geen fan van Chileense Sauvignon, maar voor deze versie met een beetje gewurztraminer – die dus niet meer voor een pure versie gebruikt wordt – en viognier maak ik graag een uitzondering. Fijn zoet, honing, goede zuren, uitgebalanceerd en precies. Sluit mooi aan bij de appel van de tarte tatin en blijft goed overeind naast het ijs en de saus. Verrassend.

Conclusie

Een prima initiatief van Hosman Frères en Parkheuvel om eens uit te proberen wat wel en niet werkt. Leerzaam en interessant in de letterlijke betekenis van dat in wijnland zo beladen woord. Complimenten daarom. Om nu te zeggen dat alle voorgestelde combinaties een schot in de roos waren? Nee, dat ook weer niet. Het massieve fruit van vrijwel altijd (te) jong geserveerde Chileense wijnen blijft lastig bij een keuken die zich onderscheidt door subtiliteit en complexiteit in zijn gerechten.

Bij een ceviche, een moot zalm of een simpele steak zonder poespas is dat probleem er niet. Maar niettemin, de mogelijkheden voor Chileense wijnen in meer ambitieuze combinaties zijn er. Ik noem in dat verband nog maar eens die twee Wild Ferment wijnen.

Importeur en prijzen

De wijnen van Viña Errázuriz worden in Nederland geïmporteerd door Jean Arnaud. De vermelde particuliere prijzen zijn die van Hosman Frères in Vlaardingen.

Reageer op dit item