Proefnotities Lapostolle - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Proefnotities Lapostolle

Als aanvulling op het artikel over Alexandra Marnier Lapostolle in Perswijn nummer 2 van 2014 de notities van de met haar geproefde wijnen tijdens haar recente bezoek aan Nederland.

Wit

Sauvignon Blanc Grand Selection 2012, Rapel

Voor ruim de helft afkomstig uit de eigen wijngaard Las Kuras en verder van contracttelers. Bevat 11% sémillon. Bleekgeel met groene reflex. Open, behoorlijk intens, rechttoe rechtaan, kruisbes, citrusfruit, vuursteen, vegetale toets van groene paprika à la Verdejo uit Rueda. De smaak sluit hier naadloos op aan: fris-droog, pittig, flink kruidig. Aardig in zijn soort, maar je moet wel van Sauvignon als een toch wat beperkte wijn houden.

€ 7,95

Semillon Grand Selection 2012, Rapel

Alexandra Marnier Lapostolle met haar wortels in Sancerre wil liever niet horen van ‘Bordelaise’ assemblages waarin sauvignon aan sémillon gekoppeld wordt, al is dat bij haar Sauvignon Grand Selection weldegelijk het geval. Maar goed, sémillon komt ook in pure vorm op fles. Lapostolles Semillon (zonder accent) komt van 80 jaar oude stokken – tegenwoordig plant immers niemand meer dit onmodieuze ras – en krijgt gedeeltelijk een half jaar opvoeding op Frans eiken. Lichtgele tint. Discrete geur, ingetogen, boenwas, honing. Volle, ronde smaak, weinig uitgesproken, wit fruit, weer wasachtig, goede zuren, markant bittertje. Bij uitstek een eetwijn.

€ 7,95

Chardonnay Grand Selection 2012, Casablanca

Assemblage van fruit uit diverse percelen, voor 70% vergist op staal en voor 30% op nieuw Frans eiken. Lapostolle streeft naar een stijl die rijpheid combineert met elegantie. Dat lijkt aardig te lukken. Open, middelintense geur met wit fruit en appel. Van het hout is weinig te merken. Frisse smaak, speels, zacht fruit, wat ronding van het hout (nu wel te merken dus), pikante toets van witte peper.

€ 7,95

Chardonnay Cuvée Alexandre 2011, Atalayas Vineyard, Casablanca ♥

Geen kopie van straf minerale witte Bourgogne of van boterachtige Californische Chardonnay, maar een Chileense interpretatie van chardonnay. Afkomstig uit een naar Chileense normen relatief koele single vineyard met lage opbrengst. Voor de helft vergist op vat, voor de andere helft op tank. Zoals andere witte wijnen niet worden aangezuurd, zo wordt in dit geval malolactische vergisting niet gestimuleerd. Met het oog op frisheid krijgt de wijn ook geen 100% nieuw hout, al zou adviseur Michel Rolland dat wel willen. De wijn valt op door zijn uitgesproken citruskarakter (groene citroen). Levendige smaak met extract, voorspelbaar goede zuren, wit fruit, hartige mineralen, vuursteen, discreet hout. Zo mag Chardonnay wel.

€ 13,95

Rood

Canto de Apalta 2010, Rapel

Een ‘kleine’ Clos Apalta? Vooruit, ook al gaat de vergelijking maar zeer ten dele op. In dit geval komt het fruit voor driekwart uit de eigen wijngaard Apalta en de rest van telers in Rapel. De wijn is een assemblage van carmenère, merlot, cabernet sauvignon en syrah. Carmenère en merlot zijn daarvan verreweg de belangrijkste. Wilde gist, vijf welken inweking, malo op vat, opvoeding op nieuw en vooral gebruikt eiken. Veel kleur. Pure neus, het ‘typische’ zwarte fruit waar zo veel Chileense rode wijnen een patent op lijken te hebben, beschaafde houttoets, licht rokerig en spicy, tabak. Toegankelijke smaak met vulling en frisheid, roosteraroma’s van het hout (koffie), rijpe tannine, chocolade, kruidigheid, goede balans.

€ 11,50

Pinot Noir Cuvée Alexandre 2010, Atalayas Vineyard, Casablanca

Helder robijnrood en daarmee een buitenbeentje vergeleken met het kleurgeweld van de andere rode wijnen. Open, verleidelijk, een en al rood fruit (aardbei)

In de zachte, ronde smaak keert het rode fruit terug, hout is slechts in de verte merkbaar (bravo!), de 14% alcohol is die van de Nieuwe Wereld, maar belangrijkere smaakbepalende elementen zijn hier elegantie en frisheid. Drinkbaarheid derhalve verzekerd.

€ 18,25

Syrah Cuvée Alexandre 2011, Las Kuras, Cachapoal ♥

Onvermijdelijk bijna dat ook Lapostolle zich aan Syrah waagt. En afgaande op deze 2011 met succes. Enorme kleurintensiteit, ondoorzichtig purper. Weelderige neus met zowel fruit, specerijen, mineraliteit en aroma’s van getoast nieuw eiken. Verrassend frisse smaakaanzet, in de voortzetting geconcentreerd en hecht van structuur, pittige kern, 14,5% alcohol, markante maar aangename bitters, wat hout, chocolaatje, uitstekend ontwikkelingspotentieel. Syrah in eigen stijl, niet zo zeer tussen Rhône en Australië, maar meer ernaast. Veelbelovend.

€ 13,95

Merlot Cuvée Alexandre 2010, Apalta Vineyard, Colchagua

Merlot blijft in Chili in de schaduw van cabernet sauvignon. Ook de ‘echte’ en niet de zo lang ten onrechte voor merlot aangeziene carmenère. De druif blijkt daar en ook elders in de Nieuw Wereld niet over hetzelfde aanpassingsvermogen als de cabernet te beschikken. Niettemin maakt Lapostolle er een goede wijn van. Aan kleur weer geen gebrek. In de neus open en behoorlijk intens. Wat betreft de smaak: vlezigheid, zwart en rood fruit, zoethout, peper, lekker wat grip, diepte en, heel belangrijk voor een Merlot, spanning. Dat zouden we vaker willen tegenkomen! Zou het soms aan de 15% syrah in de assemblage liggen?

€ 13,95

Carmenère Cuvée Alexandre 2011, Apalta Vineyard, Colchagua

Weinig ruimte voor misverstand hier met welke druif je te maken hebt: carmenère! Wederom veel kleur. Aromatische neus, typisch carmenère met zijn peper en grafiettoets à la cabernet franc. Compacte smaak, 14% alcohol, pittig en hartig, zwart fruit, weer wat grafiet, ietsje paprika. Of: waarom Carmenère in pure vorm een wijn voor de uitgesproken liefhebber is.

€ 13,95

Cabernet Sauvignon Cuvée Alexandre 2011, Apalta Vineyard, Colchagua ♥

Wijn op basis van fruit van vielles vignes cabernet sauvignon en 15% carmenère. Open, puur, onmiskenbaar cabernet, knipoog naar Californië. Stevige smaak met de vulling van rijp zwart fruit en de, grip van plakkende tannine. Minerale, ietwat zilte toets in afdronk, veel lengte. Chileense cabernet in optima forma, de terechte core business van Lapostolle.

€ 13,95

Clos Apalta 2007, Rapel

Lapostolles icoonwijn. Assemblage van carmenère, cabernet sauvignon en merlot. Veel meer Chili dan Bordeaux dus. Zo ook de wijn zelf. Baf, dit is heftig! Hechte kleur. Puur en intens in de neus, exotisch fruit, zachte specerijen, vleugje hout. Ondanks flink wat body tamelijk elegant van smaak, ‘slechts’ 13,5% alcohol, cassis, munt, mooie aardsheid, rijpe tannine, goed gedoseerd hout, complexe finale met een geweldige lengte. Kan zeker nog tien jaar probleemloos mee. Met 2001, 2005, 2011 en 2012 een van de zeer goede jaren voor Clos Apalta.

€ 58,50

Importeur en prijzen

L’Exception Lenselink

Genoemde prijzen zijn particuliere richtprijzen inclusief BTW.   Lees het interview met Alexandra Marnier in Perswijn nummer 2.

Reageer op dit item