Perswijn nummer 8 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 8

In dit nummer proeven we vier keer Bordeaux, bezoeken we Swartland, voorzien we veel werk voor de spindokters om iets te maken van 2012 als oogstjaar, onderzoeken we hoe het ervoor staat met de wijnbar, kijken we terug op de Perswijn Winterproeverij en lezen we over het Restaurant van het Jaar 2013!


Oogstjaar 2012: grillig

Te koel, te warm, te nat, te droog, te weinig; het wijnjaar 2012 in Europa zal niet de boeken ingaan als ‘groot’. Dat geldt zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit ervan. Volop werk dus voor de spindokters om er nog iets van te maken. Een ‘jaar van de wijnmaker’ of een 'klassiek’ jaar. Wij houden het op ‘jaar van het grillige weer’.

4 x Bordeaux

Pavie en Angélus: Perswijn proeft het verschil, schaftlokalen en schuurtjes: ook dat is Bordeaux, Kees van Leeuwen over Bordeaux 2012 en Bordeaux aan tafel.

Wijnbars in opmars

Hoe staat het ervoor met de wijnbar anno 2012/2013? Al jarenlang bezoeken we wijnbars in Nederland voor onze restaurantgids Grootspraak. Langzaam maar zeker zien we dat de wijnbar zijn plaats aan het veroveren is in Nederland; niet alleen in de Randstad, maar ook elders. En, goed nieuws, het zijn vooral jongeren die dit fenomeen ontdekken!

Perswijn Winterproeverij: een terugblik

Niet naar de Perswijn Winterproeverij geweest? Oei, dan hebt u echt iets gemist! De eerste editie van deze proeverij, eind oktober gehouden, was een succes. Alleen de locatie al: Landgoed de Wittenburg, een sprookjesachtig kasteel. Buiten door herfstkleuren omringd, binnen zoemend van de drukte van een zeer veelzijdig en levendig wijnevenement.

De Vlindertuin Zuidlaren: Grootspraak Restaurant van het Jaar 2013!

Zuidlaren, de Hondsrug, Drenthe. Allemaal kennen we de sociaal-geografische contouren van Zuidlaren. Je denkt aan de paardenmarkt en aan het Pieterpad. En aan fietsende paren in identieke regenjacks, de vrouwen met het zo gemakkelijke korte haar. Nou, dat laatste klopt niet als je in De Vlindertuin bent. Je wordt helemaal ingepakt door de charme van Froukje Cazemier die hier samen met haar man, chef Jilt Cazemier, in 1998 begon. Een met warmte ingerichte oude boerderij, met een heerlijk terras, en geweldig eten.

Alles klopt in Swartland

Vanaf het terras van Adi Badenhorst hebben we een prachtig uitzicht op de Porseleinberg en de wijngaarden aan de voet ervan. Achter ons ligt de Paardeberg en verderop beginnen de schier eindeloze wheat fields, die dansen in de warme wind. De woorden van Eben Sadie, Swartlands beroemdste protagonist, klinken door mijn hoofd: ‘The people don’t select this region, the region selects its people.’ Dit is die Swartland: ruig, nog steeds wat afgelegen, maar wel het meest dynamische gebied van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Dit en uiteraard de beste wijn-spijssuggesties, proefnotities, achtergronden en nog veel meer!

Perswijn nummer 8 ligt vanaf 7 december in de winkel.

Reageer op dit item