Onvermoede inzetbaarheid van champagne - Perswijn
Andermans woorden

Onvermoede inzetbaarheid van champagne

Champagnespoeling: ei van ColumbusDrinkwaterbedrijf Vitens en WE Consult hebben een nieuwe duurzame techniek ontwikkeld om membraanfilters te reinigen van biovervuiling….
Membraanfiltratie wordt toegepast in de wereldwijde drinkwater- en voedselindustrie. Momenteel gebruikt Vitens deze filtratietechniek op pompstation Engelse Werk in Zwolle.

Reinigen van membraanfilters

Membraanfilters worden nu nog schoongemaakt met een chemisch mengsel van bijvoorbeeld natronloog en citroenzuur. Deze reiniging duurt uren en vertraagt daardoor de bedrijfsvoering. Daarnaast worden de filters niet echt schoon, waardoor de kwaliteit van het product achteruitgaat en de membraanfilters vaker vervangen moeten worden. Door de filters te reinigen met een mengsel van water en CO2 -koolzuurgas- worden de filters als het ware door kleine belletjes schoongeschrobt. Dit proces duurt slechts een kwartier, en is 4x beter voor het milieu dan de chemische reiniging. De filters worden schoner, waardoor de levensduur van de filters toeneemt en de kwaliteit van het eindproduct hoger is.

Spoelen met champagne

"Als het ware spoelen we de membraanfilters met champagne," zegt procestechnoloog Bas Rietman. "Dat is namelijk ook een mengsel van koolzuur en water. Met behulp van deze nieuwe techniek sparen we het milieu en kunnen we flink besparen op de kosten van nieuwe filters. Daarnaast hoeft ons bedrijfsproces minder lang stil te liggen."

Curieuze mededeling van WE Consult.

Reageer op dit item