Garnalen met roerbakgroenten - Perswijn
Eten & Drinken

Garnalen met roerbakgroenten

Roerbakken is populair in de Nederlandse keukens. Het aanbod aan kant-en-klaar woksauzen in het winkelschap is dan ook schrikbarend gegroeid. Ik heb ooit voor een artikel verschillende van die sauzen naast elkaar uitgeprobeerd. Mijn conclusie: laat ze staan.Tekst en fotografie: Gerard Reijmer
De meeste zijn te zoet en een laf aftreksel van wat het moet zijn. Mijn advies: Koop gewoon zelf een paar flesjes en potjes bij de toko: vissaus, oestersaus, Thaise currypasta en sojasaus. Als je gaat wokken haal je van te voren de verse ingrediënten in huis: gemberwortel, limoensap, citroengras, lente ui en koriander. En dan kom je al een heel eind.

Dit recept is zeer eenvoudig en makkelijk, en kan op alle mogelijke manieren gevarieerd worden door er meer en andere groenten bij te doen, zoals lente-ui en kool. Diezelfde groentebasis kunt u ook serveren bij gebakken zalm, zeebaars of orate.

Lastig

Onlangs bij een proeverij voor de rubriek 'Aan Tafel' van Perswijn bleek weer eens dat rode peper een lastig ingrediënt is. Het heeft als tegenhanger een zoetje in de wijn nodig. De vissaus en gember zijn ook niet eenvoudig; die kunnen een wijn hard en vissig laten smaken. Een makkelijk gerecht, maar een lastige wijnkeus.

Belangrijk is de zoet-zuur balans in een wijn; ze moeten allebei in voldoende mate aanwezig zijn maar noch het zoet noch het zuur mogen overheersen. En de wijn moet body hebben om de gember aan te kunnen. Tijdens de 'Aan Tafel' proeverij vonden we een goede combinatie in Italië: Vernaccia di San Gimignano uit Toscane.

Body

De Vernaccia druif geeft niet een uitgesproken hoog zoet of zuur, maar heeft van beide precies genoeg. Hij is niet bloemig, wel aromatisch. De Vernaccia van Panizzi (Brand Wijnimport en Les Généreux € 12,75) is net een slag slanker en frisser dan de iets bredere versie van Simone Santini (Verkerk Wijnimport € 11,65). Beide wijnen combineren prima. Een goed alternatief zou een witte wijn uit de Rhône kunnen zijn met aromatische druivensoorten als rousanne, marsanne en viognier. Bijvoorbeeld de Fleur de Pampre van Domaine La Florane uit het dorp Visan: breed, aromatisch en met subtiel fris zuur. (Le Châtelain, prijscategorie 5).

1 kleine courgette, in stukjes gesneden

1 paprika, rood

1 rode peper

1 teentje knoflook

1 cm gember, fijn gesneden

1 eetlepel korianderblaadjes

1 limoen, het sap

1 eetlepel palmsuiker (1/2 eetlepel gewone suiker)

1 eetlepel vissaus

1 eetlepel oestersaus

1.   Roerbak de groenten, knoflook en gember twee minuten.

2.   Voeg na 2 minuten limoensap, lepeltje palmsuiker, vissaus en oestersaus toe. Roerbak even, voeg 2 eetlepels water of bouillon toe en bak tot de groenten beetgaar zijn. Haal van het vuur en roer er de korianderblaadjes door.

3.   Bak de garnalen in de pan op hoog vuur of leg ze op de grill tot ze gaar zijn. Bestrooi met zout.

4.   Verdeel de groenten over de borden en leg de garnalen erbij.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item