Bergdolt, de Pfalz op z'n elegantst - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Bergdolt, de Pfalz op z’n elegantst

Een frisse kop, aandachtige ogen, een gedreven karakter maar nul kapsones, en …. briljante wijnen. Carolin (“Caro”) Bergdolt heeft wat mij betreft alles dat een moderne wijnmaakster moet hebben.Tekst en fotografie: Lars Daniëls MV.
En ik ben verliefd op haar wijnen. Het zijn hoogst elegante, pure Pfalzwijnen die zij maakt, wijnen die wellicht te weinig opvallen op zogenaamd belangrijke proeverijen, naast al die meer opdringerige types. Maar als je ze echt op hun merites proeft, wow. En daarom dit verhaal, over de Pfalz op z'n elegantst.

Duttweiler

Het wijngoed heet officieel Bergdolt-Sankt Lamprecht, naar de familie Bergdolt en het oude Klostergut Sankt-Lamprecht, waarin het wijngoed al sinds 1754 huist. Het kan zich dus met recht ein Traditionsweingut noemen, dat uiteraard lid is van de VDP.


Carolin heeft pas sinds kort de verantwoordelijkheid voor de wijnen, en wordt nog steeds geholpen door vader Rainer en diens broer Günther. Het wijngoed ligt in Duttweiler, een slaperig dorpje ten zuidoosten van Neustadt an der Weinstraße. Dus niet aan de Deutsche Weinstraße, aan de rand van het Pfälzer Wald, maar wat meer in de vlakte van de Rijn.

Het verschil met de dorpen aan de Weinstraße is enorm; waar je in dorpen als Maikammer en Sankt-Martin vaak onder de voet wordt gelopen door toeristen van binnen en buiten Duitsland, ben je in Duttweiler als buitenlandse bezoeker eerder een rariteit. Het feit dat Bergdolt hier zit, en niet aan die drukke, populaire Weinstraße, is een van de redenen dat het bij het grote publiek nauwelijks bekend is.

Buntsandstein, löss en kalk

Bergdolt heeft wijngaarden bij Duttweiler, het naburige Kirrweiler én bij de bekendere wijndorpen Ruppertsberg (Reiterpfad) en Deidesheim (Mäushöhle), in de Mittelhaardt. Het grote verschil tussen hun wijngaarden bij Duttweiler en in Ruppertsberg/Deidesheim zit hem in de bodems.

Die van de Mittelhaardt bestaan overwegend uit Buntsandstein, de klassieke rieslingbodem van de Pfalz. De wijngaarden van Kirrweiler en Duttweiler liggen op de licht naar het zuiden aflopende hellingen van zogenaamde Riedel. Dat zijn zeer afgevlakte heuvelruggen in de Rijnvlakte, met bodems van löss op kalksteen; deze houden beter water vast en zijn vooral erg geschikt voor Burgundersorten (in dit geval weiss- en spätburgunder), hoewel Bergdolt er ook riesling heeft staan.  

De Grosse Gewächse, de grote droge topwijnen dus, uit Erste Lage, komen uit Ruppertsberger Reiterpfad (Riesling), Kirrweiler Mandelberg (Weißburgunder) en Duttweiler Kalkberg (Spätburgunder).

Specialiteit Weißburgunder

Alhoewel het niveau van de Rieslings en de Spätburgunders steeds hoger komt te liggen, staat Bergdolt in de eerste plaats bekend om hun Weißburgunders, die door kenners tot de beste van heel Duitsland worden gerekend.

Dat ‘door kenners’ is wel belangrijk hier, want de frisse, elegante stijl van de Weißburgunders (en alle andere wijnen) van Bergdolt, wordt niet door iedereen op zijn waarde geschat. Ik zei het al in mijn intro. Buiten dat ze het van hun verfijning moeten hebben, en niet alleen van hun kracht, hebben ze ook nog eens tijd nodig.


Dat is trouwens sowieso wel nodig bij goede Weißburgunder. In hun jeugd komen zelfs de grote wijnen nogal eenvoudig over, waardoor zelfs goede proevers niet snel herkennen dat er meer achter zit. Zo loont het zich echt een wijn als Siebeldingen Im Sonnenschein Weißburgunder Grosses Gewächs van Rebholz (een van Duitslands beroemdste Weißburgunders, LD.) een jaar of vijf te laten liggen.

En ook de wijnen van Bergdolt kunnen en moeten zo’n periode van flesrijping krijgen, om hun complexiteit te tonen. Een jaar als 2008 -een prachtjaar voor de Pfalz overigens, voor riesling en de Burgundersorten- begint op het hogere niveau nu pas echt mooi te worden, qua smaak maar ook, en in het bijzonder, qua bouquet.

Naast riesling, en weiß- en spätburgunder, heeft Bergdolt nog een hele rits aan andere druivenrassen staan: auxerrois, silvaner, gewürztraminer, chardonnay, sauvignon blanc, sankt-laurent en zelfs merlot en cabernet sauvignon. De wijngaarden worden al tijden biologisch bewerkt en het zichtbare bewijs daarvan komt eraan: vanaf oogst 2012 zal Bergdolt biologisch gecertificeerd zijn.

Geproefd

Toen ik er eind mei van dit jaar eindelijk eens ben langsgegaan, trok Caro een zeer uitgebreide selectie van haar wijnen open. Mooi was ook dat ze meerdere malen oudere jaren naast de jongste wijn zette, om de ontwikkeling te laten proeven, en het jaar nog eens in perspectief te krijgen. Een extra blijk van dat ze het helemaal begrijpt. De beoordeling is in punten.

Weißburgunder:

Weißburgunder kabinett trocken Sankt-Lamprecht 2011: sappig, stijlvol en precies, open, nu al heerlijk. 15

Weißburgunder kabinett trocken ‘Mineral’ 2011: geslotener en strakker dan de Sankt-Lamprecht, heeft meer tijd nodig, voor liefhebber van Riesling. 14

Weißburgunder trocken ‘S’ Lössriedel 2011: uit Kirrweiler Mandelberg en Duttweiler Mandelberg, klein beetje nieuw hout (in assemblage zit een nieuw 500 liter vat van Frans eikenhout); lijkt aanvankelijk wat vlak, maar dan die sappigheid, die structuur, die natuurlijke frisheid, die lengte, prachtig! 16

Kirrweiler Mandelberg Weißburgunder Grosses Gewächs 2010: veel sap, de duidelijke (maar in dit geval erg mooie) zuren van 2010, een zoutig middenpalet, iets restzoet, grote lengte, geeft zich niet, gaat op slot nu. 17

Kirrweiler Mandelberg Weißburgunder Grosses Gewächs 2008: dit heeft een waanzinnig fraaie geur met daarin rijpe peer, citrusfruit, wat abrikozen en amandelen; smaak is intens en precies, met schitterende zuren, mineraliteit en grote lengte; zeldzaam goede Weißburgunder. 17,5

Kirrweiler Mandelberg Weißburgunder Grosses Gewächs 2007: uit het warme jaar 2007, droogste van de drie, maar ook het laagste zurengehalte; minder aromatisch dan 2010 en 2008, breder, rijker, krachtig, knappe wijn voor 2007. 16,5


Alle drie de Weißburgunder GG zijn groots in hun soort, smaakvol maar hoogst elegant, met een opvallend fijn aroma.

Riesling:

Duttweiler Mandelberg Riesling kabinett trocken 2011: fris, al heel open, hetgeen typerend is voor 2011, fruitig, sappig, mooi droog. 14,5

Deidesheimer Riesling kabinett trocken 2011: wat krachtiger, duidelijk kruidiger, beetje abrikoos, zeer karakteristiek voor Deidesheim, erg mooi. 15

Ruppertsberger Riesling trocken ‘S’ Buntsandstein 2011: echte geur van Mittelhaardt, krachtig, kruidig, wat abrikoos en kweepeer, goede lengte. 15,5

Duttweiler Riesling trocken ‘S’ Kalkmergel 2011: vrij ronde, sappige Riesling, maar mineralig en genoeg spanning door zuren. 16

Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Grosses Gewächs 2010: boeiende geur, nuancerijk aroma, behoorlijk krachtig, veel sap. kruidig, prachtzuren, heerlijk. 17

Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Grosses Gewächs 2008: net als bij Weißburgunder GG 2008 ook hier een fabelachtig fraaie geur, licht ontwikkeld, wat exotisch, kruidig; smaak geweldig levendig, krachtig maar zo verfijnd, zeer lang. 17,5

Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Grosses Gewächs 2007: ook de Riesling GG uit 2007 is natuurlijk minder aromatisch en breder dan die van 2008 en 2010; beetje amandelspijs in gelaagde, brede, krachtige smaak. 16

Spätburgunder:

Spätburgunder trocken 2010: mooi fruitig, zwarte kersen, veel sap, genoeg structuur, elegant. 15

Spätburgunder ‘S’ 2010 (vatmonster): krachtiger in geur en smaak, vrij donker pinotfruit, beetje zoethout, veel grip door goede tannine, mooie lengte, prachtig. 16

Lars Daniëls MV.

www.weingut-bergdolt.de

www.vdp.de

Een aantal wijnen van Weingut Bergdolt-Sankt Lamprecht is verkrijgbaar bij Neerlands Wijnhuis.

Reageer op dit item