Librandi 2010, Cirò Bianco - Perswijn
Wijn van de week

Librandi 2010, Cirò Bianco

Cirò, bij het gelijknamige kustplaatsje, is de oudste DOC (1969) van Calabria, in de punt van de Italiaanse laars. Het is daarmee van van de  meest zuidelijke DOC’s van het Italiaanse vasteland.
Toch is het er niet extreem heet, door het samenspel tussen de zee en de nabijgelegen bergen, waardoor er een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht ontstaat.

Het bedrijf van de broers Antonio en Nicodemo Librandi is hét wijnbedrijf van de streek. Ze hebben zich er op toegelegd het bedrijf en het wijnmaken te moderniseren, maar met behoud van de balans tussen traditie en innovatie. Ze hebben Franse druiven aangeplant, maar zich ook groot voorvechters betoond van de lokale druiven, zoals de gaglioppo en recentelijk ook de onbekende mantonico.

Deze witte wijn is gemaakt op basis van greco, die we ook in Campania terugvinden. Door een gisting op lage temperatuur, zonder hout, ontstaat een milde en tegelijk frisse wijn.

Hij ruikt bloemig, met perzik en peer, de smaak is krachtig en sappig, met citrus, een aangename molligheid en een fijn bittertje. Heerlijk wit.

Van Eyck Wijnkelders € 6,95

Vinites, categorie 4

Reageer op dit item