Proeverij Cape Winemakers Guild - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Proeverij Cape Winemakers Guild

Er is niet snel een actiever duo te vinden in het organiseren van proeverijen van Zuid-Afrikaanse topwijnen, dan Udo Göebel MV en Arjen Pleij.Tekst en fotografie: Frank Jacobs
Udo Göebel MV – eigenaar van WineMatters, importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen – en Arjen Pleij – MV in spe en Food & Beverage manager van Kasteel Engelenburg in Brummen, begonnen in april 2011 met een proeverij van wijnen die ooit vijf sterren in de Platter’s South African Wine Guide hadden gekregen.

Daarop volgde in januari van dit jaar de proeverij van de beide Bordeauxblends De Toren ‘Fusion V’ en Kanonkop ‘Paul Sauer’, door velen tot de absolute top in hun genre van Zuid-Afrika gerekend. Hierna was het nu klaarblijkelijk de hoogste tijd voor een derde proeverij in iets meer dan een jaar van Zuid-Afrikaanse icoonwijnen.

Vineus bolwerk

Het thema was ditmaal 'wijnen gemaakt door leden van de prestigieuze Cape Winemakers Guild die ooit op een van diens jaarlijkse veilingen onder de hamer waren gekomen'. Uiteraard vond ook deze proeverij weer plaats in het vineuze bolwerk van Zuid-Afrika in Europa, zijnde het prachtige Kasteel Engelenburg in Brummen, dat met meer dan 200 Zuid-Afrikaanse wijnen op de wijnkaart de grootste collectie wijnen uit dat land in Europa heeft.

Het begin

Het begon ooit allemaal op 24 augustus 1982, toen acht onafhankelijke wijnmakers bijeenkwamen en besloten tot de oprichting van de Cape Independent Winemakers Guild. Deze oprichters waren Peter Finlayson, Walter Finlayson, Jan Coetzee, Etienne le Riche, Kevin Arnold, Braam van Velden, Billy Hofmeyer en Achim von Arnim. Zij waren op dat moment niet aangesloten of betrokken bij de grote bedrijven van die tijd, zoals KWV, Distillers en Stellenbosch Farmers Winery.

Nu, dertig jaar later, is het gilde gegroeid tot 45 leden. Dat lidmaatschap is overigens louter op invitatie. Het is niet mogelijk je als wijnmaker aan te melden voor deze exclusieve club. Nee, je dient door de andere leden van het gilde gevraagd te worden. Ook is een wijnmaker op persoonlijke titel lid van het gilde en niet het bedrijf waarvoor hij werkt. Bij een eventuele overstap van een wijnmaker naar een andere werkgever blijft hij dus gewoon lid van het gilde.

De doelstellingen

Een belangrijk initieel doel van het gilde was natuurlijk kennisuitwisseling en mede daardoor een verhoging van de kwaliteit van de wijnen van de leden. Daarnaast behelst het lidmaatschap van het gilde tegenwoordig ook meerdere sociale aspecten. Zo werd in 1999 in samenwerking met sponsor Nedbank het Cape Winemakers Guild Development Trust opgericht, met als doel sociale ontwikkeling en voortgezet onderwijs voor kinderen uit de wijngebieden, waarbij met name kinderen die afkomstig zijn uit de 'previously disadvantaged communities' middels subsidies in staat worden gesteld bepaalde vormen van (hoger) onderwijs te volgen.

Sinds 2006 bestaat ook het Cape Winemakers Guild Protégé Programme, dat ten doel heeft veranderingen in de wijnindustrie tot stand te brengen door het opleiden van wijnmakers uit diezelfde ‘voorheen achtergestelde groepen’ middels het toekennen van beurzen voor studiekosten en driejarige stageperiodes bij leden van het gilde.     

De veiling

Maar wellicht het bekendst is het gilde toch door de Cape Winemakers Guild Auction, die sinds 1985 jaarlijks wordt georganiseerd. Daarbij komen de mooiste wijnen van de leden, die exclusief en in veelal kleine hoeveelheden voor de veiling worden geproduceerd, onder de hamer.

In het verleden werden alleen wijnen geveild die in een blindproeverij goedgekeurd waren door een panel van leden. Indien de wijn van een lid drie jaar achtereen gewogen en te licht bevonden werd, leidde dat zelfs tot het royement van de betreffende wijnmaker… Tegenwoordig kunnen in principe alle leden van het gilde wijnen voor de veiling inbrengen, mits die vrij van technische gebreken en van uitstekende kwaliteit zijn.

De openbare veiling wordt traditioneel gehouden op de eerste zaterdag van oktober. Uiteraard is het de bedoeling middels de veiling ook fondsen te werven voor het Cape Winemakers Guild Development Trust en het Cape Winemakers Guild Protégé Programme.

De proeverij   

De bijeenkomst in Kasteel Engelenburg werd voor de 14 aanwezigen een absoluut memorabele happening. De proeverij  telde in totaal 27 wijnen, waarna er bij het diner nog eens 6 andere wijnen in de glazen kwamen, waarmee het totaal dus op maar liefst 33 CWG wijnen kwam. De wijnen in de proeverij varieerden in leeftijd van 1984 tot 2010 en werden in acht verschillende flights van steeds twee, drie of vier wijnen met een zekere overeenkomst – bijvoorbeeld met betrekking tot druivenras(sen) – geschonken.

 

Zonder meer kan gesteld worden dat deze speciale veilingwijnen van de beste wijnmakers van Zuid-Afrika hun reputatie waarmaakten. Daarbij was opmerkelijk dat een aantal van de oudste wijnen zich bijzonder goed presenteerde. Zo startte de proeverij met een nog altijd levendige Villiera Chardonnay Brut 1999; toonde de oudste wijn van de proeverij, een Bordeauxblend van Kanonkop uit 1984, een bijna klassiek Bordeauxkarakter, en kregen we bij het diner een Morgenhof Cabernet Franc 1995 in het glas die nog altijd alive and kicking was.

 

Het voert uiteraard te ver om alle wijnen uitgebreid te beschrijven, maar een lijstje met mijn persoonlijke favorieten wil ik u natuurlijk niet onthouden:

Mijn 5 persoonlijke favorieten bij de witte wijnen (met daarbij met een ♥ mijn top 3):

Flagstone ‘Happy Hour’ 2009 (semillon/sauvignon/viognier)

Teddy Hall Chenin Blanc Auction Reserve ‘Hendrik Biebouw’ 2010 ♥

Flagstone Chenin Blanc Reserve ‘The Glass Carriage’ 2007 ♥

Ataraxia CWG Chardonnay 2010

Paul Cluver Chardonnay ‘The Wagon Trail’ 2009 ♥

Mijn 5 persoonlijke favorieten bij de rode wijnen (met daarbij met een ♥ mijn top 3):

Jean Daneel Auction Reserve 2003 (75% cabernet sauvignon, 25% merlot)

Kaapzicht Cabernet Sauvignon Reserve 2001 ♥

Adi Badenhorst 2005 (40% cabernet sauvignon + 20% cabernet franc/petit verdot/malbec)

Ludditte ‘The Chosen One’ 2008 (92% shiraz, 8% cabernet sauvignon) ♥

Cederberg Shiraz ‘Teen die Hoog’ 2008 ♥

Proeven en bieden?

De volgende Cape Winemakers Guild Auction zal plaatsvinden op zaterdag 6 oktober 2012 vanaf 09.00 uur in het Spier Conference Center in Stellenbosch. Meebieden is voor eenieder mogelijk.

En… geheel onvoorbereid hoeft dat niet te geschieden. Op 10 september komt Niels Verburg, lid van het Cape Winemakers Guild, naar Nederland om een flinke serie wijnen te laten proeven die een kleine maand later geveild zullen worden. Deze proeverij zal plaatsvinden in Haarlem. Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen met Udo Göebel MV: udo@winematters.nl

 

Frank Jacobs

www.capewinemakersguild.com

www.wosa.co.za

www.engelenburg.com

www.winematters.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands