Château Hyot 2008, Castillon Côtes de Bordeaux - Perswijn
Wijn van de week

Château Hyot 2008, Castillon Côtes de Bordeaux

Castillon ligt bij het stadje Castillon-la-Bataille, waar tijdens de Honderdjarige oorlog een Engelse krijgstmacht door Franse troepen werd verslagen. De heuvels van Castillon zijn een directe voortzetting van Saint-Emilion, direct aan de westkant. Het terroir is daarmee niet heel verschillend.

hyot250

Castillon ligt bij het stadje Castillon-la-Bataille, waar tijdens de Honderdjarige oorlog een Engelse krijgstmacht door Franse troepen werd verslagen. De heuvels van Castillon zijn een directe voortzetting van Saint-Emilion, direct aan de westkant. Het terroir is daarmee niet heel verschillend. Er zijn ook meerdere châteaux in Saint-Emilion die in het naburige Castillon hebben geïnvesteerd. De wijngaarden zijn hier veel goedkoper, en de mogelijkheid hier goede wijnen te maken zijn uitstekend. Dat bewijzen ook mindere goden als Château Hyot, dat met zijn wijngaarden direct tegen die van de grote buur Saint-Emilion aan ligt. Net als in Saint-Emilion heerst hier de merlot-druif, met een aandeel van 70%, naast wat cabernet franc en –sauvignon (10%). Merlot-specialist Michel Rolland adviseert hier, en hij geldt als een aanhanger van druiven en wijnen met een heerlijk rijp karakter.

We proeven dat terug, hij is aangenaam krachtig en kruidig, krentjes, met wat ceder en laurier, zacht en rond, met een klein beetje stevigheid van het klassieke jaar 2008.

Henri Bloem/Hart’s Wijnhandel, € 6,95

Reageer op dit item