Op wijnreis in de Chalonnais en Mâconnais - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Op wijnreis in de Chalonnais en Mâconnais

Van de hand van Gert Crum is het tweede deel verschenen in de reeks Handboek voor de Bourgogneliefhebber. De in handzaam zakformaat uitgegeven boekjes hebben als doel de lezer informatie te bieden over de wijnbouw in de diverse appellations, over logiesmogelijkheden als chambres d’hôte en hotels en over en potentieel aangename eetgelegenheden.

bourgogneII
Van de hand van Gert Crum is het tweede deel verschenen in de reeks Handboek voor de Bourgogneliefhebber. De in handzaam zakformaat uitgegeven boekjes hebben als doel de lezer informatie te bieden over de wijnbouw in de diverse appellations, over logiesmogelijkheden als chambres d´hôte – vaak van wijndomeinen – en hotels en over en potentieel aangename eetgelegenheden. Was het eerste deel gewijd aan de centrale Côte d´Or, nu is het de beurt aan twee districten in het perifere zuiden in de vorm van de Chalonnais en de Mâconnais.

 

Een uitgave over de Chalonnais en Mâconnais is mogelijk nog meer welkom dan een over de Côte d´Or. Over die laatste valt immers niet zo heel veel origineels of nieuws meer te melden, maar over deze buitengewesten die altijd in de publicitaire schaduw van de Côte hebben moeten staan zo veel te meer. Al was het maar omdat de afgelopen tien, twintig jaar juist hier én een enorme kwalitatieve vooruitgang wat betreft de wijn is geboekt én er in landschappelijk opzicht beduidend meer te beleven valt dan in de Côte met zijn monocultuur.

Chalonnais is een naam die weinig aha-reacties oproept. Hij slaat op dat deel van de Bourgogne dat bij Chagny, net onder de Côte de Beaune begint en vervolgens op enige afstand ten westen van de stad Chalon-sur-Saône, zuidwaarts loopt. Je vindt hier gemeenteappellations als Bouzeron, Givry, Mercurey, Montagny en Rully. Rode en witte wijnen wisselen er elkaar af, meestal wat minder rijk en verfijnd dan die uit de Côte d´Or, maar gastronomisch gezien dienender dan menige grand cru uit de Côte.

De Mâconnais is bekender en veel groter. Het is het zuidelijkste district van de Bourgogne en grenst direct aan de Beaujolais. Ooit was het leverancier van twijfelachtige rode wijnen op basis van gamay, maar het heeft zich ontpopt als een gebied van prima witte wijnen van chardonnay die een veel aantrekkelijkere verhouding tussen kwaliteit en prijs bieden dan die uit Meursault, Puligny of Chassagne. De Mâconnais is bovendien een in landschappelijk opzicht prachtig gebied. Het is aardig om te merken dat de auteur zijn eigen enthousiasme voor dit deel van de Bourgogne niet onder stoelen of banken steekt. Je proeft dat het oprecht gemeend is. Ook dat hij de streek uitvoerig verkend heeft.

De informatie in het Handboek voor de Bourgogneliefhebber is zakelijk van aard. Zonder de gedetailleerde diepgang van Jasper Morris´ Inside Burgundy, wat gelet op het formaat van een uitgave in de Miniaturen Reeks ook niet haalbaar zou zijn, maar wel met goede karakteriseringen van de appellations, actuele ontwikkelingen – zoals diverse lopende aanvragen voor klassering van wijngaarden als premiers crus –, aardige weetjes en een opsomming van wat de plaatselijke syndicats d´initiative als hun attracties beschouwen. Van fietsroutes tot musea. Privé-achtige verhalen wie het in welk dorp met wie houdt staan er dus niet in, en daar missen we ook niet aan. Wel weer is, net zoals al in deel 1 het geval was, per appellation telkens een betrouwbare lijst opgenomen met namen van goede producenten.

Bij zijn aanbevelingen van restaurants heeft Crum zich, naar hij openlijk vermeldt, grotendeels beperkt tot het citeren van de Michelingids. Hij bekritiseert de Guide Rouge overigens impliciet om een naar zijn mening te coulant beoordelingsbeleid ten aanzien van Franse sterrenrestaurants. Dat komt een tikje tegenstrijdig over. Waarom niet nog wat andere Franse restaurantgidsen er op nageslagen? Er zijn er genoeg. En of Michelin de persoonlijke smaak van de meermaals aangehaalde ´lekkerbek´ Tonny Eyck ´volgt´, lijkt ook nogal twijfelachtig.

Afgezien van een paar missertjes zoals de incorrecte suggestie op de achterkant ten aanzien van de inhoud (Chablis en Auxerrois staan er niet in) maakt de tekst over het algemeen een verzorgde indruk. Een kritiekpuntje is het ontbreken van een plaatsnamenregister en, een ernstiger omissie, van adresinformatie bij de aanbevolen producenten. Bij horecavoorzieningen wordt die wél gegeven, wat niet meer dan vanzelfsprekend is. Maar waarom reist een Bourgogneliefhebber primair naar de Bourgogne af? Juist ja, voor de wijn! Een en ander neemt niet weg dat diezelfde liefhebber met dit vriendelijk geprijsde boekje beslist in de juiste stemming zal komen. Het derde en laatste deel in de trilogie, gewijd aan de noordelijke gebieden Chablis, Auxerrois en Vézelay, zal in 2012 verschijnen.

Gert Crum – Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Deel II, Chalonnais en Mâconnais

Bekking & Blitz Uitgevers, 2011

128 blz., gebonden, harde cover

ISBN 978 90 6109 1646

Prijs: € 9,90

René van Heusden

Reageer op dit item