Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 2 - Perswijn
Nieuws

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses – deel 2

In een korte serie zal de komende weken, in aanloop naar het evenement “Ontdek de Nieuwe Wereld”, iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter de masterclasses die er te volgen zijn. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt?Deze week: Bodega Saurus uit Argentinië en Weltevreden Estate uit Zuid-Afrika.

mc2.jpg
De tijd dat de landen buiten Europa alleen gemakkelijk drinkende massawijnen voortbrachten ligt ver achter ons. Binnen wijnlanden als Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en Californië hebben zich productiegebieden ontwikkeld met een eigen stijl en hoge kwaliteit. Ook op de Nederlandse markt zijn steeds meer wijnen te ontdekken, die de verschillende “terroirs” van deze landen en gebieden weergeven. Op zondag 22 mei 2011 organiseert Perswijn dan ook voor de achtste maal het evenement  “Ontdek de Nieuwe Wereld”. Net al voorgaande jaren toont deze proeverij dat de zogenaamde Nieuwe Wereld, de niet traditionele wijnlanden, een breed scala aan wijnen heeft, ook in de hogere prijsklassen. Ongeveer 20 importeurs bieden een breed scala wijnen van ca. 50 producenten te proeven aan. Ook zijn er weer diverse masterclasses te volgen waarbij de importeur of producent in klein gezelschap zijn of haar wijnen laat proeven en deze toelicht.

In een korte serie zal de komende weken, in aanloop naar het evenement, iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter deze masterclasses. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt? Deze week: Bodega Saurus uit Argentinië en Weltevreden Estate uit Zuid-Afrika.

Bodega Saurus, Argentinië

De eigenaren van dit modelbedrijf kunnen we geen gebrek aan visie, durf en kwaliteitsbewustzijn verwijten. Alle beschikbare middelen en technieken werden in huis gehaald om de kwaliteit op het hoogste niveau te krijgen. Bodega Saurus beschikt over een zeer modern en optimaal uitgerust geheel voor de vinificatie, de rijping en de botteling. Verdeeld over vijf verdiepingen, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de zwaartekracht. Hierdoor kan het verplaatsen van druiven, most en wijn op de zachtst mogelijke manier gebeuren; dus praktisch zonder gebruik te maken van pompen.

Patagonië wordt niet alleen gekenmerkt door koelte, maar ook door de constante wind (maritieme luchtstroom vanuit de zuidpool) en de kalkhoudende bodem waar men de kalkrijke restanten van een gigantische dinosaurussenpopulatie heeft aangetroffen. Bovendien is de bodem extreem rijk aan steen en kiezel. Deze samenstelling wordt ter plaatse Indian cement genoemd. Drie rivieren (Rio Neuquén en Rio Limay die samen Rio Negre vormen) zorgen voor een onbelemmerde aanvoer van schoon, koel smeltwater uit het Andesgebergte. Irrigatie is hier noodzaak, omdat land- en wijnbouw niet mogelijk is met circa twee dagen neerslag per jaar! Zonder aanvoer van water is er hier sprake van woestijn. Koele nachten en warme zonnige dagen met veel wind vormen een uitmuntend recept voor topkwaliteit! Het weer is gedurende het jaar zeer stabiel en dat zorgt ook voor uitstekende en vergelijkbare oogstjaren. De constante wind voorkomt ziektes en schimmelvorming in de wijngaarden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan hierdoor tot een minimum worden gereduceerd.

Weltevrede Estate, Zuid Afrika

Weltevrede is een familiewijngoed in het wijngebied Robertson Valley, dichtbij het stadje Bonnievale. Het bedrijf ontstond toen Klaas Jonker in 1912 een boerderij kocht en de eerste wijngaarden in het gebied aanplantte. Inmiddels is de 4e generatie Jonker, Philip Jonker, actief op het wijngoed. De familie Jonker heeft maar liefst 160 hectare wijngaard in bezit, waaronder de wijndomeinen Muscadel, River’s Edge en Sonop.

Na zijn opleiding tot agrarisch ingenieur op het gebied van wijnbouw en oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch, ging Philip Jonker in 1997 voor zijn vader Lourens Jonker werken. Hij en zijn vrouw Lindelize werkten bijna geheel dit jaar op diverse wijnbedrijven in Californië (Napa Valley) en Frankrijk (Saint-Émilion). Philip is gespecialiseerd in Chardonnay, Syrah en Cap Classique Sparklings. Zijn wijnen hebben dan ook meerdere onderscheidingen gewonnen. Philip maakt drie bijzondere terroirgebonden Chardonnay’s, naast vier mousserende wijnen met de Méthode Cap Classique (op vergelijkbare wijze als in de Champagne gemaakt), alle gemaakt met een behoorlijk aandeel Chardonnay. En ook in de Syrah / Shiraz wijnen komt de terroirinvloed heel duidelijk naar voren.

Tegenwoordig staan op Weltevrede nog altijd dezelfde, inmiddels bijna een eeuw oude wijnstokken die door de oprichter van het wijngoed werden aangeplant. Vijf generaties Jonker hebben de vruchten van deze wijnstokken geplukt – een symbool van een gezegende familiegeschiedenis met een diepgewortelde basis op Weltevrede.

Philip Jonker gaat tijdens PERSWIJN’s  Ontdek de Nieuwe Wereld MC de verschillende invloeden van terroir op de wijn met de aanwezigen gaan delen

Leer meer op “Ontdek de Nieuwe Wereld”!  Klik hier om u in te schrijven >

Plaats:  Mövenpick Hotel Amsterdam

Datum:  Zondag 22 mei 2011

Tijd:  12.00– 17.30 uur

Kosten:  € 17,50 / abonnees € 12,50

De masterclasses kosten € 10,–.

Foto’s, van boven naar beneden: Patagonië, Roberto Schroeder van Bodega Saurus, wijnvaten, Weltevrede Estate, Philip Jonker.

Lees deel 1 over de masterclasses >

Lees deel 3 over de masterclasses >

Reageer op dit item