Vigneti Le Monde, cabernet sauvignon 2009, Friuli Grave - Perswijn
Wijn van de week

Vigneti Le Monde, cabernet sauvignon 2009, Friuli Grave

Friuli Grave is een van de grotere DOC’s van Friuli-Venezia Giulia, tussen de heuvels die de uitlopers van de Alpen vormen, en de Adriatische kust in. De wijngaarden, 7500 hectare in totaal, bevinden zich op glooiende heuvels rond Porderone en Udine.

vigneti_le_monde_cabernet250.jpg
Friuli Grave is een van de grotere DOC’s van Friuli-Venezia Giulia, tussen de heuvels die de uitlopers van de Alpen vormen, en de Adriatische kust in. De wijngaarden, 7500 hectare in totaal, bevinden zich op glooiende heuvels rond Porderone en Udine. De Alpen hebben een sterke invloed op het weer, door een koele bergwind die in de loop van de dag in de richting van de zee waait. Daarmee is deze streek erg geschikt voor witte druiven. Rood kan hier ook gemaakt worden, maar dan in een elegante, fruitige stijl. Bij cabernet franc is dat niet heel moeilijk – kijk bijvoorbeeld naar de Loirestreek, waar onder koele omstandigheden heerlijk fruitige cabernetwijnen worden gemaakt. Bij cabernet sauvignon is het een groter kunststukje, omdat deze moeilijker rijp wordt. Toch is dat hier heel goed gelukt, door de aanplant van de stokken in een warm microklimaat en met hulp van de mooie jaargang 2009. De gisting op de schillen duurt zo’n anderhalve week, om niet te veel tannines mee te geven. Rijping vindt plaats op staal en deels op grote houten foeders, zodat het fruit perfect bewaard blijft.

Je ruikt dan ook lekker kersen en bramen, bosbessen, de smaak is heerlijk fris en open, puur, met een goede lengte.

Monega Wine, € 9,95

Reageer op dit item