Wijnen uit Chili - proefnotities door Edwin Raben - Perswijn
Advertorial

Wijnen uit Chili – proefnotities door Edwin Raben

Het wijnland Chili heeft een bijzondere ligging tussen de Andes in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. Het is smal en zeer lang met een totale lengte van bijna 4300 kilometer en in de breedte amper 180 kilometer. Het klimaat is over het algemeen warm, droog en mediterraan, en naar het zuiden toe merkbaar koeler en wat natter. De warmte wordt getemperd door een aantal verkoelende invloeden. Die van de Humbolt current – een koude oceaanstroom – en de hoogteligging. Daardoor kent het regionaal veel klimaatverschillen met als gevolg dat de DO’s onderverdeeld zijn in subgebieden en vervolgens weer in zones, waar de klimatologische omstandigheden wat uniformer zijn. Er geldt een zonering van oost naar west met de aanduidingen Costa (kust), Entre Cordilleras (tussen de bergketens) en Andes (het berggebied in het oosten).

Door deze grote klimatologische verschillen, druiventeelt, gebruikte rassen, vinificatie en rijping is er een grote diversiteit aan wijnstijlen mogelijk. Het droge, zonnige groeiseizoen zorgt ervoor dat de druiven vrijwel altijd rijp worden, er weinig schimmelziekten voorkomen en biologische druiventeelt goed mogelijk is. Door het tekort aan water in het groeiseizoen wordt er vrij algemeen geïrrigeerd. In het zuiden van Chili (Maule, Itata, Bío-Bío) worden de wijngaarden overigens vaak ‘dry-farmed’ bewerkt van oeroude rassen als país (listán prieto aka mission), moscatel de Alejandría en de wat recentere cinsault. Het werkpaard van Chili is cabernet sauvignon, gevolgd door merlot en carmenère. De witte zijn vooral sauvignon blanc en chardonnay. Hiervan worden wijnen in elke stijl denkbaar gecreëerd. Dat Chili boeiende wijnen produceert in elke prijsklasse bewijzen onderstaande wijnen.

Mujer Andina Wines, Brut Sparkling Wine, D.O. Valle del Bío-Bío
Verfrissende bubbel van chardonnay en pinot noir volgens de tankmethode uit zuidelijk Bío-Bío. Bleke kleur met fijne mousse. Ingetogen geur van peer, gele appel, groene pruim, nectarine en bloesem. Iets mild, in balans met opwekkende, forse zuren en crèmige mousse. Gemiddelde afdronk. Prosecco-achtige van prima kwaliteit.

Garcés Silva Family Vineyards, Sauvignon blanc Amayna 2022, Leyda Valley
Stuivende aroma’s in ‘groene stijl’. Tuinkruiden, Granny Smith appel en paprika. Ook tropische tonen als passievrucht en ananas. Droog met hoge zuren met fruit en beschuitimpressie door rijping op lie. Intense, vrij lange afdronk. Zeer goede kwaliteit.

Viña Casa Marín, Sauvignon blanc Cipress Vineyard 2022, San Antonio Valley
Complexe sauvignon blanc met goed gevulde, complexe neus. Asperge, groene appel, grapefruit, perzik, Cavaillon meloen, biscuit en vuursteen. Volle wijn perfect ondersteund door de fijne, mondwaterende zuren. Qua smaakgehalte wat ingetogener dan in de geur en meer breed. Prachtige sauvignon blanc met lengte, volheid en uitstekende tafelgenoot. Voortreffelijk.

Vitivinicola los Amigos, Cinsault ‘Copa’ Viñedo Antiguo 2019, Secano Interior Valle del Itata
Meestal als aromadruif naast grenache in roséwijnen. In Itata vooral solo met lichte, fruitige rode wijnen. Aalbessen, cranberry, framboos en rode kers met wat aardse tonen. Droog met verfrissende zuren, levendigheid en lichte tannine. Opwekkend en zeer doordrinkbaar.

Vitinicola y commercial Teillery, Cabernet Franc Gran Reserva ‘Always Organic’ 2019, Maipo Valley
Vrij diepe kleur met geuren van rode kers, pruim, granaatappel, bosbes, iets paprika, wat zoethout, natte potgrond en snufje tabak. Lekker sappig met niet al te forse tannine, prettige zuren en fijne smaakvoortduring. Niet te zwaar, eerder soepel met prima lengte. Prettige wijn, goed gemaakt.

Moretta Wines, Cabernet sauvignon ‘Ceniciento’ 2020, Valle del Maule
Van arme, droge bodems bestaande uit graniet en kwarts. Dry-farmed, niet geïrrigeerd verbouwd. Diepe kleur. Behoorlijke, intense aroma’s van bosbes, braam en gestoofde pruim. Zwarte peper, zoethout, cederhout, vanille en natte bladeren. Vol, fruit gedragen en iets belegen smaken. Ruim aanwezige tannine en sappige zuren in mooie balans met het wat hoge alcoholgehalte. Goede smaakvoortzetting en lange finale. Zeer goede wijn.

Viña Antiyal, ‘Kuyen’ 2019, Maipo Valley
Blend van syrah, cabernet sauvignon, carmenère en petit verdot. Diepe kleur met complex van braam, bosbes, gestoofde pruimen en zwarte kersen, vanille, ceder, zoete specerijen, iets chocolade, eucalyptus, zoethout en leder. Mond vullend met behoorlijk alcohol. Zeer rijpe, zijdezachte tannine en fijne zuren. Lange afdronk, zeer aangenaam complex. Zeer goede wijn met veel karakter.

Picunche Wines, Cabernet sauvignon Grand Reserve 2017, Curicó Valley
Intense neus, volledig en mooi ontwikkeld. Aardse tonen, tabak, paddenstoel, walnoot, natte bladeren, gedroogde zwarte bessen, vanille, ceder, koffie. Volle inzet met mooie zuurgraad en tannine, fijn ontwikkeld en zacht, volledig geïntegreerd in balans. Lange, complexe finale met veel elegantie. Zeer goede wijn die nu optimaal genot biedt.

Maurizio Garibaldi, Malbec Syrah Durif 2016, Maipo Costa
Zachte, ingetogen, complexe neus. Gerijpte tonen van aarde, bosgrond, vlezigheid, cederhout, zoethout, rook. Fruit als vijgen, gestoofde pruimen, bramen en bessen. Zekere, frisse toets van tomatenblad en specerijen als nootmuskaat en zwarte peper. Heel complex. In de mond vol met power. Erg rijpe tannine, zacht en fijn verweven met de complexe smaak. De afdronk is lang en maakt dit tot een voortreffelijke wijn.

Pulso Wines, Pulso Lolol Vineyards 2014, Colchagua Costa
Verrassend jeugdig uiterlijk, diep en granaat. Intense geur van pruimen, bramen, bosbes, grenadine en jamachtig. Toast, kaneel, tabak, aarde, bosgrond en leder. Heerlijke inzet, verfijnd en heel verfrissend door opwekkende zuren, die body, alcohol en rijke smaken prachtig ondersteunt. De tannines zijn fors maar zijdezacht en rijp. Lang en vrij intense afdronk. Voortreffelijke wijn.

Viña Vik, ‘La Píu Belle” 2020, Valle de Cachapoal
Tweede label van Viña Vik gecomponeerd met gelijke delen cabernet sauvignon en carmenère met iets syrah. Diep robijn. Intense, verleidelijke geur met rijpe zwarte bes, bramen, bosbes en fris rood fruit als kers en framboos. Vanille en potloodslijpsel door de houtrijping. Complex en nog vrij jeugdig. Droog en vol met zeer precies, rijp zwart fruit en iets gerijpte tonen. Prachtig in harmonie met het opwekkende zuur, de fijne tannine en het alcoholgehalte. Volle wijn eindigend in een lange, werkelijk schitterende afdronk. Nu (2022) op dronk, maar heeft rijpingspotentieel.

Santa Catalina, Syrah Tardío Casa Reus 2019, Valle Central
Ingetogen geur van kersen op alcohol verpakt in chocolade (ja, die Mon Chéri bonbons). Bramenjam, vijgen, zoethout, vanille en noten. Mooi zoet in balans met de zuren en tannine, wat niet plakkerig maakt. Afdronk niet erg lang en eindigt iets drogend. Prima wijn.

De volledige proefnotities kunt u hier vinden.

Edwin Raben

Reageer op dit item

nl Nederlands