Cantina di Custoza, Terre in Fiore 2009, Custoza - Perswijn
Wijn van de week

Cantina di Custoza, Terre in Fiore 2009, Custoza

In de schaduw van het veel bekendere Soave heeft Custoza zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een interessante streek voor witte wijnen. Custoza vinden we aan de ‘andere’ kant van Verona, tussen Verona en het Gardameer.

cantine_250.jpg
In de schaduw van het veel bekendere Soave heeft Custoza zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een interessante streek voor witte wijnen. Custoza vinden we aan de ‘andere’ kant van Verona, tussen Verona en het Gardameer. Naast de garganega –de druif van Soave- mag hier ook gebruik worden gemaakt van onder andere trebbiano toscano, chardonnay en pinot blanc, zodat de wijnen hier ronder en zachter van karakter zijn dan in Soave. De coöperatie verwerkt druiven van zo’n 1000 hectare van de heuvels aan de zuidoostkant van het Gardameer. Niet alleen uit Custoza zelf, maar ook van wijngaarden uit Bardolino en Valpolicella, streken die zich bevinden op korte afstand. Tegenwoordig zijn er ook twee biologische wijnen in het assortiment, Bardolino en Custoza, onder het label ‘Terre in Fiore’. De Custoza is een bijzondere blend van maar liefst vijf druiven: tocai friulano, garganega, riesling italico, chardonnay, trebbiano toscano.

Van de druiven wordt een wijn gemaakt met het accent op het fruit, zonder houtrijping of een malolactische gisting. Met een heerlijk resultaat: je ruikt gele appels, perzik, salie, peren, de smaak heeft een klein vetje, fijne bitters, eigenzinnig, spannend, met een frisse finale.

Eck en Maurick, € 7,50


RECTIFICATIE:

In Perswijn nummer 2 hebben wij per abuis een verkeerd jaartal vermeld bij één van de wijnen in de rubriek ‘Geselecteerd’. Het gaat om de Mezzacorona, Terre del Noce, Merlot 2009, Vigneti delle Dolomiti. Zowel in de titel, als in het stuk over de wijn hebben wij het over 2007. Hoewel het stuk een lofzang is op het mooie jaar 2007, willen wij hierbij verzekeren dat ook deze wijn uit het jaar 2009 vier sterren verdient en terecht tussen de geselecteerde wijnen staat. De Mezzacorona, Terre del Noce, Merlot 2009, Vigneti delle Dolomiti is, in tegenstelling tot zijn voorganger uit 2007, wél nog te krijgen via DGS Wijnkopers.

Reageer op dit item