Champagne Taittinger lanceert Collection nr. 12 - Perswijn
Reportages & Reizen

Champagne Taittinger lanceert Collection nr. 12

Tijdens een feestelijk galadiner in restaurant Romanoff van de Hotels van Oranje in Noordwijk, heeft Pierre-Emmanuel Taittinger, président van Champagne Taittinger de nieuwste botteling van de Collection van zijn huis voorgesteld. Dat was niet alleen een primeur voor Nederland, maar een voor de hele wereld!

Rene_groot.jpgTijdens een feestelijk galadiner in restaurant Romanoff van de Hotels van Oranje in Noordwijk, heeft Pierre-Emmanuel Taittinger,
président van Champagne Taittinger de nieuwste botteling van de Collection van zijn huis voorgesteld. Dat was niet alleen een primeur voor Nederland, maar een voor de hele wereld!

Taittinger creëerde de Collection als een visitekaartje dat garant staat voor prestige en publiciteit. Het huis vraagt bekende beeldend kunstenaars om een ontwerp te maken voor een gelimiteerd aantal flessen met een champagne van een goed oogstjaar. Die flessen worden aangekleed met een soort plastic materiaal waarin het ontwerp verwerkt is. Onder de kunstenaars die eerder voor zo´n ontwerp tekenden, bevond zich ook de dit jaar overleden Nederlandse schilder Corneille. (De lancering van diens fles in Le Garage was destijds alibi voor een legendarische, want onwaarschijnlijk rijk besprenkelde bijeenkomst!) De man die zijn naam aan de twaalfde editie van de Collection leende, is de in Senegal geboren en in Wenen levende kunstenaar Amadou Sow. Hij is de eerste Afrikaan die deze eer te beurt valt.

Verzamelobject

Van de Collection Amadou Sow zijn in totaal slechts 7000 flessen beschikbaar, waarvan 300 voor Nederland. Het is daarmee dus primair een verzamelaarsobject, hoewel de inhoud bepaald niet te versmaden is. Wat er ditmaal in zit? Een wijn uit 2002, een prima jaar voor de Champagne. Wat opvalt aan de nieuwe Collection, is dat de aankleding vergeleken met die van eerste versies een stuk verbeterd is. Vroeger zag je wel heel nadrukkelijk dat er bij die aankleding met een onedel materiaal als plastic gewerkt was. Nu merk je dat nauwelijks meer. Een compliment derhalve voor het in dit soort klusjes gespecialiseerd Japanse bedrijf.

Oogstjaar 2002

Champagne Taittinger produceert alleen een millésimé wanneer de oogst van zeer goede kwaliteit is. Anders in de rest van Frankrijk was 2002 in de Champagne een opmerkelijk goed geslaagd jaar. Ongeacht het jaar blijven zulke wijnen jarenlang sur lie in de kelder met het oog op maximale complexiteit. De Brut Millésimé 2002 is een assemblage van 50% chardonnay uit grands crus van de Côte des Blancs en 50% pinot noir van grands crus in de Montagne de Reims. Voor deze prestigewijn is alleen is alleen het sap van de eerste persing verwerkt. Kortom, ook met de inhoud van de Collection nr. 12 zit het wel goed.

Lagere dosage

De champagne uit de nieuwe Collectionfles kon tijdens de presentatie nog niet geproefd worden, maar wel de nodige andere wijnen uit het gamma van Taittinger. Pierre-Emmanuel Taittinger over zijn wijnen: “We zijn geen Ferrari of Rolls Royce, maar de Audi onder de champagnes. Comfortabel en veilig. ” Een luxe model Audi dan wel.

Een verheugende vaststelling is dat bij diverse cuvées de dosage merkbaar verminderd is. Pierre-Emmanuel heeft bewust gebroken met de stijl van zijn oom Claude, die juist voorstander was van wat meer ´ronding´. Met name bij de standaard Brut Prestige, die lange tijd aan de behoorlijk zoete kant was, is dat goed te proeven. De dosage ligt nu nog maar op een gram of 8. De wijn is daardoor misschien wat minder ´commercieel´ geworden, maar heeft tegelijkertijd duidelijk gewonnen aan levendigheid en voedselvriendelijkheid. Ook bij de Prélude de Grands Crus en de monocru Les Folies de la Marquetterie is de dosage verlaagd.

Comtes de Champagne

Is de Collection in feite een aardigheidje op niveau, het ware vlaggenschip van Taittinger is de Blanc de Blancs millésimé, beter bekend als Comtes de Champagne. Op het gevaar af een open deur in te trappen, de in Noordwijk geproefde (en gedronken) Comtes de Champagne 1999 was de voorspelbare ster van de avond. Wat een finesse! De druiven voor deze cuvée komen uit alle vijf grands crus van de Côtes des Blancs. Het is een wijn die niet alleen bij wijnschrijvers tot de verbeelding spreekt. Ian Fleming liet zijn geheim agent James Bond in Casino Royale door een attente sommelier verleiden om eens de 1943 Blanc de Blancs te proberen in plaats van de vintage 1945. En Rudolf Nureyev meende na het nuttigen van Comtes de Champagne niet meer te dansen, maar te zweven!

Terug naar de actualiteit met de oogst 2010. Die zal voor de Champagne niet de boeken ingaan als memorabel. Taittinger zal daarom geen millésimé produceren en al evenmin een reguliere Comtes de Champagne. Wat het wil doen, is een paar honderd magnums Comtes de Champagne 2010 opzijleggen. Die zullen niet gecommercialiseerd worden, maar alleen open gaan bij speciale presentaties en diners. Dat worden dus ook verzamelaarsobjecten par excellence!

Champagnes van Taittinger (www.taittinger.com) worden in Nederland geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen (www.weetvanwijn.nl).

René van Heusden

Reageer op dit item