Hermannsberg naar Okhuysen - Perswijn
Reportages & Reizen

Hermannsberg naar Okhuysen

Ook Wijnkoperij Okhuysen lijkt definitief de smaak van grote Duitse Rieslings te pakken te hebben. Mooi zo! Werd eerder dit jaar al een spannende serie wijnen van Weingut Altenkirch in de Rheingau in het assortiment opgenomen, nu is het de beurt aan Rieslings van Gut Hermannsberg in de Nahe.

Hermannsberg_groot.jpgOok Wijnkoperij Okhuysen lijkt definitief de smaak van grote Duitse Rieslings te pakken te hebben. Mooi zo! Werd eerder dit jaar al een spannende serie wijnen van Weingut Altenkirch in de Rheingau in het assortiment opgenomen, nu is het de beurt aan Rieslings van Gut Hermannsberg in de Nahe.

Gut Hermannsberg? Tja, het is nog even wennen aan die naam die verwijst naar een van de wijngaarden van het bedrijf, om precies te zijn een wijngaard in alleenbezit. Het in 1902 door de Pruisische overheid als modelwijngoed opgerichte bedrijf heette immers lange tijd Gutsverwaltung Niederhausen-Schlossböckelheim. Nog mooier is natuurlijk de onverminderd als ´subtitel´ gevoerde benaming Vormals königlich preussische Weinbaudomäne. Hm, een naam om van te smullen! En ook een bewijs dat niet alles waar de noemer ´Pruisisch´aan verbonden is, per se een negatieve bijklank zou moeten hebben. In tegendeel!

Grote reputatie

De Pruisische Gutsverwaltung was gedurende een groot deel van de twintigste eeuw letterlijk een modelwijngoed vanwege de voorbeeldige kwaliteit van de wijnen die er geproduceerd werden. Toonaangevend voor de hele Nahe, die trouwens pas in 1971 – en daarmee rijkelijk laat – erkend zou worden als individueel Anbaugebiet. Dat zegt wellicht ook iets over de ontbrekende ambities van andere producenten in de jaren daaraan voorafgaand. De belangrijkste verklaring voor die leidende positie van de Gutsverwaltung was eigenlijk heel simpel: de uitzonderlijke kwaliteit van de wijngaarden die ongeveer 30 hectare beslaan. Voor Duitse begrippen is het daarom een behoorlijk groot wijngoed. De meeste van die wijngaarden liggen op een langgerekte helling op het zuiden, langs de rivier de Nahe. In het hart van de Nahe, in de gemeentes Niederhausen en Schlossböckelheim. Vandaar de oorspronkelijke naam.

Erste Lagen

Bijzonder aan Hermannsberg is dat alle zes individuele wijngaarden (Lagen) van het wijngoed binnen de classificatie van VDP de status van Erste Lage (grand cru) hebben. Vier ervan liggen aaneengesloten – Hermannsberg, Kertz en Steinberg in Niederhausen en Kupgfergrube in Schlossböckelheim -, twee iets verder weg in Altenbamberg (Rotenberg) en Traisen (Bastei’. Met zulke wijngaarden is een bedrijf wel verplicht om kwalitatief uitstekende wijnen te maken, te meer omdat vandaag de dag in de onmiddellijke omgeving topproducenten als Dönnhoff, Emrich-Schönleber en Schäfer-Fröhlich adembenemend mooie Rieslings produceren. Want uiteraard zijn dat de enige wijnen waarvoor zo´n magnifiek terroir in aanmerking komt. De Nahe als gebied excelleert trouwens al jaren achtereen bij de VDP-proeverijen van Grosse Gewächse. Als het Nieuwe Duitsland zich met Riesling ergens in optima forma manifesteert, dan is het wel in de Nahe. Hier gebeurt het!

Adembenemende ligging

Maar er is nog meer. De ligging van het wijngoed is werkelijk hors catégorie, om maar niet te zeggen paradijselijk. Alleen daarom al is een overnachting in het bijbehorende Gästehaus warm aanbevolen. Op loopafstand – struikelafstand? – ligt pal aan de Nahe het restaurant Hermannshöhle, waar je even naar de speciale wijnkaart moet vragen om vervolgens zeer gelukkig te worden. Maar goed, het ging dus over het wijngoed. Op die al genoemde helling, met een schitterend uitzicht over het Nahedal en omzoomd door imposante Steilhänge. Je hoeft geen terroirkenner of Duitslandfanaat te zijn om hiervan diep onder de indruk te raken. Het is gewoon prachtig. Denk er rustig even een zomerse achternamiddag bij en een proeverij op het terras.

Nieuw elan

Gut Hermannsberg heeft echter ook minder idyllische tijden gekend. Eind twintigste eeuw brak een ronduit zwakke periode aan voor de toenmalige Gutsverwaltung. En dat is eigenlijk mild uitgedrukt. De wijnen haalden niet meer het niveau dat je hier op grond van het enorme terroirpotentieel mocht verwachten. Een kwestie van onverschilligheid? Gebrek aan financiële middelen? Wie weet. Ook privatisering bracht daarin aanvankelijk geen verandering. Door alle onzekerheid en gebrek aan focus waren de prestaties zelfs een poosje apert ondermaats. Het ontbrak de wijnen aan precisie en aan zuiverheid. Pijnlijk, al te pijnlijk. Maar ach, was dat in de jaren zeventig niet ook het geval op Château Margaux? In 2009 werd het zwalkende wijngoed overgenomen door investeerder Jens Reidel en kreeg het zijn huidige naam. En hé, de focus is weer teruggekomen! Net als toen André Mentzelopoulos Margaux had overgenomen. Dat belooft wat. Hier staan nog heel veel mooie dingen te gebeuren. En als je met een jaar als 2009 kunt beginnen, dan ben je als nieuwe eigenaar met je neus in de boter gevallen!

Vijf wijnen

Okhuysen voert van Gut Hermannsberg vijf wijnen, allemaal Riesling, allemaal droog en allemaal van het prachtige jaar 2009. Wijnen die tegelijkertijd filigraan, spannend en intens zijn: Riesling – de zogeheten Gutsriesling (€ 11,90), Niederhäuser Riesling (€ 16,90), Traiser Bastei Riesling (€ 32,70), Hermannsberg Grosses Gewächs en Kupferberg Grosses Gewächs (beide € 36,70).

René van Heusden

Reageer op dit item