Kris Lismont Beste Sommelier van België 2010 - Perswijn
Nieuws

Kris Lismont Beste Sommelier van België 2010

België heeft een nieuwe nationale sommelierkampioen. Het Kris Lismont van Restaurant Ambrozijn in Borgloon. Evenals Nederlands kampioen Martijn Verkerk zal hij de eer van zijn land verdedigen bij het komende Europees kampioenschap in Straatsburg.
België heeft een nieuwe nationale sommelierkampioen. Het Kris Lismont van Restaurant Ambrozijn in Borgloon. Evenals Nederlands kampioen Martijn Verkerk zal hij de eer van zijn land verdedigen bij het komende Europees kampioenschap in Straatsburg. 

Het BK wordt georganiseerd door dé Belgische Sommeliersgilde, tegenhanger van hét NGS. De wedstrijd wordt gewoontegetrouw gehouden in het Radisson Hhotel in hartje Brussel. Het er daar altijd wat anders aan toe dan we in Nederland gewend zijn. Met een gigantisch aantal, onder toezicht van een heuse deurwaarder en met aansluitend steevast een galadiner.

De finale van wedstrijd werd dit jaar gepresenteerd door het ervaren duo William Wouters & William Wouters. De eerste is eigenaar van Pazzo in Antwerpen en was zelf diverse malen Beste Sommelier van België, de tweede is chef-sommelier van Comme Chez Soi in Brussel. Van de finalisten werd gevraagd om in amper een half uur een groot aantal onderdelen af te werken: uitserveren van een halve fles champagne van sponsor Bollinger over vier glazen zonder te mogen teruggaan om bij te schenken; proeven, beschrijven en plaatsen van drie Oostenrijkse wijnen; nosing van een serie Schotse whisky’s en ze plaatsen op herkomstgebied en eventueel distilleerderij; correctie van een wijnkaart; suggestie van wijnen uit diezelfde kaart bij driegangen menu; karafferen en serveren van een fles rode wijn; een gebied herkennen op een foto (het ging om het vulkaaneiland Santorini met in kuiltjes en bij de grond geleide stokken); een actualiteitsvraag over Belgische wijnen beantwoorden in de andere landstaal; en ten slotte in het Engels uitleg geven over grappa.

Van de drie finalisten die na de theoretische proef waren overgebleven, waren er twee Vlamingen en een Waal. Vrij gênant was het optreden van de Waalse kandidaat die geen fatsoenlijk woord Nederlands en al evenmin een woord Engels wist uit te brengen. Hoe is het mogelijk voor iemand die werkt in een sterrenzaak in een land dat én een significante meerderheid van Nederlandstaligen heeft én zetel is van talrijke internationale instellingen? Met uiteindelijke winnaar Lismont dreigde het binnen de eerste minuut al faliekant verkeerd dreigde af te lopen toen hij met champagneglas en al van het podium af struikelde. Hij liet er zich niet door van de wijs brengen. Ad rem en met vooruitziende blik merkte hij op dat scherven geluk brengen! Tweede werd Pieter Verheyde van Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Voor wie de Belgische sommelierwereld een beetje kent, was dit geen grote verrassing, want in februari eindigden beide al als een en twee bij de verkiezing van ‘Belgische Sommelier van het Jaar’ door collega’s, zij het toen in omgekeerde volgorde.

Kris Lismont werkt sinds 1999 in Ambrozijn te Borgloon, een plaats in Belgisch Limburg, halverwege Tongeren en Sint-Truiden. Toeval of niet, uit deze omgeving met de herkomstbenaming Haspengouw komen enkele van België’s beste wijnen. Evenals zijn oudere broer Johan volgde hij zijn opleiding aan de befaamde hotelschool Ter Duinen in Koksijde en werkte ook hij bij Bruneau in Brussel tijdens diens gloriejaren.

Het eten in Ambrozijn is niet van de ultra-gesofisticeerde soort en al helemaal niet deconstructivistisch of moleculair, maar wel ‘eerlijk’, ‘echt Belgisch’ en heel schappelijk geprijsd. En natuurlijk zijn ze hier op zondagmiddag wel open voor een serieuze lunch. Voor de wijnen geldt trouwens ook dat de prijsstelling buitengewoon klantvriendelijk is. Perfect adres derhalve tijdens een wijnreis in de Haspengouw.

www.restaurantambrozijn.be

René van Heusden ML

Reageer op dit item