Een lekker wijntje - Perswijn
Andermans woorden

Een lekker wijntje

Ruikt lekker, naar perzik en citroen. Een lekker wijntje.Wie nu nog rept over een wijntje, is dom en naïef, schreef Marc Collard in zijn nieuwsbrief. In het nieuwe televisieprogramma Wereldwijnen neemt Ramon Beuk die woorden ter harte.
Een lekker wijntje

Wereldwijn.jpg
 

Wie nu nog rept over een wijntje, is dom en naïef, schreef Marc Collard in zijn nieuwsbrief. In het nieuwe televisieprogramma Wereldwijnen neemt Ramon Beuk die woorden ter harte.

  

Hoe zei u?

Wie het nog ooit over een wijntje of flesje wijn heeft, is ongelooflijk dom, naïef en getuigt van minachting jegens de producent. Zulk een wijnhandelaar of journalist dient onmiddellijk op wijnwerkkamp te worden gestuurd.

Zeer terechte observatie van wijnhandelaar en druivenplukker Marc Collard in de e-nieuwsbrief oktober van Vinoblesse.

 

  

Waarom het nu zo stil is rond Sint Maarten

In samenwerking met de gemeente Den Haag reikt de uitgever van de gids, The Wine & Food Association de GaultMillau Awards 2011 uit. De stad Den Haag heeft ook dit jaar een eigen afdeling in de gids, waarmee men wederom aantoont een gemeente te zijn met een groot gastronomisch potentieel. De stad ontvangt per jaar meer dan 20 miljoen gasten uit alle hoeken van de wereld. Dat de gastronomie daarop prima inspeelt, blijkt uit de ruim 50 restaurants uit Den Haag en omstreken die een vermelding verdienen!

Mededeling van de Wine & Food Association. Volgend jaar wellicht een speciale sectie voor de Haagse kolonie Cherso(nissos)? En hoeveel zou de afdeling 'city marketing' eigenlijk betaald hebben aan de Nederlandse uitgever van GaultMillau voor zo veel aandacht?

 

 

www.wereldwijnen

Nieuw op TV, proef mee!

In 8 afleveringen bezoekt Ramon [presentator Ramon Beuk] de mooiste wijnlanden, spreekt hij aldaar met lokale wijnboeren en doet hij de meest uiteenlopende wijnmakerijen aan.

Iedere aflevering proeft Ramon de wijnen uit het betreffende land. Deze wijnen zijn in de week voorafgaande aan de aflevering verkrijgbaar bij Lidl. Zo kunt iedere zondag samen met Ramon 'live' proeven van de heerlijkste wijnen. Een mini-wijnproeverij bij u thuis!

Duitse Wijnen

Riesling Pfalz Rheinhessen [sic!]

2 flessen!

3,50

Dornfelder Rosé Pfalz

2 flessen!

4,-

Mededeling van discounter Lidl. Een troost voor het Informatiebureau voor Duitse Wijn: bij andere landen zal het aanbod niet veel verheffender zijn. Maar laat nu niemand meer zeggen dat wijn een 'elitaire hobby' zou zijn.

PS Sterkte, Ramon!

 

De schaamte voorbij (voorlopig slot)

Lach door de dag: blingoogst

Glimlach even mee. Hoe belachelijk die 'uitroep'-rage in de horeca zo langzamerhand wordt, konden we opnieuw vernemen uit recente nieuwsbrieven van Horeca Entree. Vanaf 21 mei tot heden, dus in iets meer dan twee weken, kregen we te maken met de volgende nominaties, prijswinnaars, nieuwe titularissen en andere blingtorsers. […] Op jaarbasis zijn al die prijzen en titels vrijwel niet meer te overzien en dus ook inflatie-gevoelig.

Niettemin blijft die horeca er maar mee bezig: de beste gastheer, de opgeruimdste ober, de schoonste zaak, de minst horkerige dienbladridder, de slimste rekeningschrijver, de koffiezetheld, de grootste wijnwinstmaker. Kortom, we kunnen nog aardig wat verwachten.

Zijn er horeca-lieden (sic!) die nog niet in de prijzen zijn gevallen, dan kunnen ze bij www.WijnWijs.eu de Aanmoedigingsprijs voor Gewoon Doorwerken in ontvangst komen nemen. (graag op kantoor).

Aldus de sinds afgelopen zondag kennelijk door acute geheugenstoornis geplaagde Nederlands Kampioen Blingtorser in een mededeling van 8 juni 2010 op diens eigen website.

Vive le lifestyle!

De groep omschrijft zichzelf als "Groupe Marketing International Alimentaire, Vin et Art de Vivre" en de nieuwe internationale baseline luidt: "Food, Wine and lifestyle connections".

Mededeling van Sopexa inzake de eigen 'herpositionering'.

De schaamte voorbij (vervolg)

Direct nadat John Bindels de 'Oeuvreprijs Nederlandse wijnjournalistiek 2010' kreeg toegekend, deden de gelukwensers in Amsterdam hun eerste voorspellingen: wat zullen de druiven zuur zijn bij de concurrent, die zich bij gebrek aan beter zelf tot 'Master of Lunch' (ML) heeft gepromoveerd. En daarbij werd ook al het voor de hand liggende schertsrubriekje genoemd dat hij daarvoor als trouw collaborateur weer zou mogen vullen. De man kan maar niet de stijl vinden, waarmee de heer zich onderscheidt van de kinnesinner. Straks zal hij ook als opperkeuvelaar van zijn op de persoon spelende kongsie ongetwijfeld de gelegenheid aangrijpen om in zijn schabouwelijke roddelarijtje andermaal te bewijzen waarom hij steeds buiten de prijzen blijft. En met de neptitel 'wijnheld' van een wijnportal moet leren leven.

Gedenk hem daarom in uw gebed. Dat hij zijn prestige-crisis spoedig mag overwinnen en zal berusten in het feit dat de topplaatsen in de eredivisie al bezet zijn.

Inmiddels mocht John Bindels talrijke gelukwensen van collega's in ontvangst nemen. Om te beginnen van Nederlands enige echte blingkeizer Jan van Lissum en zijn staf, tal van gelauwerde en of geridderde wijnimporteurs en inkopers, en voorts van onder meer Hubrecht Duijker, Onno Kleijn, Christian Callec, Charlotte van Zummeren, Jan Rook, en Paul Op ten Berg. Wijnvolk dat niet voor de poes is, kunnen wij u verzekeren. En dan waren er nog de warme felicitaties van een reeks dames die beslist niet met ML aan tafel zouden willen.

Anonieme (!?) mededeling op de site wijnwijs.eu. Tikje rancuneus, naar het schijnt. En op ernstig gespannen voet met de werkelijkheid. Want wie feliciteert er nu een gepatenteerde charlatan?

De schaamte voorbij

De dit jaar ingestelde oeuvreprijs voor de Nederlandse wijnjournalistiek is vandaag toegekend aan wijnjournalist John Bindels uit Baarle Nassau. De Wine and Food Association drukte daarmee waardering uit voor het onafhankelijke en eigenzinnige werk van Bindels die zich gedurende een lange reeks van jaren vooral als puntig en scherp observerend columnist onderscheidde. John Bindels werkte voor verschillende wijnwebsites, was jarenlang het boegbeeld van Lekker Wijntje en schreef het satirische wijnboek WIJN MET PRIK. De oeuvreprijs zal in het vervolg jaarlijks worden uitgereikt aan wijnjournalisten die zich op topniveau onderscheiden.

Mededeling op wijnwijs.eu, gedateerd op 10 oktober en niet op 1 april.

Champagne in België

In 2009 heeft België 8.168.385 flessen champagne geïmporteerd. Dat is een daling van 17,5 procent tegenover 2008. Het aantal rechtstreekse aankopen van Belgen in de Franse Champagnestreek wordt geschat op twee tot vijf miljoen flessen. […] Brut blijft goed voor 91,7 procent van de Belgische markt, rosé vertegenwoordigt 3 procent en demi-sec heeft een aandeel van 3,2 procent. […] De jongste twaalf maanden is de consumptie met 6 procent gegroeid. In Brussel en in het zuiden van het land is de consumptie met 14 procent toegenomen en in Vlaanderen met 2 procent. Deze vooruitgang wordt gestuwd door een steeds grotere groep klanten. Deze cijfers komen uit een maandelijkse barometer bij de Belgische gezinnen door Growth from Knowledge (GfK) Belgium. Daaruit blijkt ook dat 527.000 van de 4.650.000 Belgische gezinnen het afgelopen jaar champagne hebben gekocht. Dat is zowat 6,9 procent meer dan een jaar geleden. Elke inwoner drinkt jaarlijks gemiddeld 1,1 fles.

Leerzaam bericht op www. standaard.be. En wat is het gemiddelde in Nederland?

Streep door elitaire linkse hobby's!

Geachte heer, mevrouw,

Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat de Brood en Wijn bijeenkomst op 13 oktober a.s. NIET door kan gaan.

Vandaag hebben wij van het Ministerie van Algemene Zaken vernomen dat de Ridderzaal naar alle waarschijnlijkheid aanstaande woensdag beschikbaar moet zijn voor een evenement rondom de kabinetsformatie.

Met vriendelijke groet,

Th.A.M. Meijer

Voorzitter Productschappen Akkerbouw en Wijn

Mededeling van het Productschap Wijn.

Uit het leven gegrepen

Wij zitten momenteel midden in de oogst, en het gaat er heftig aan toe.

Mededeling van Daan en Elvira van Dijkman, Domaine de Marotte.

 

Dertien kanperswijnes, tachtig juryleden

Sechs Kanperswijninnen aus dreizehn qualifizierten sich am Samstag, 2. Oktober 2010, für das Finale zur Wahl der 62. Deutschen Weinkönigin.

Der 80köpfigen Jury fiel die Entscheidung nicht leicht. Am Freitag, 8. Oktober 2010, wetteifern die sechs Kanperswijninnen um die Deutsche Weinkrone.

Leerzame mededeling van het Deutsches Weininstitut.

Zuiverheid voor alles

'To deliberately kill wines with cork taint or the possibility of oxidation goes against the culture of biodynamics.

De biodynamisch werkende Australische wijnmaakster Vanya Cullen pleit in Decanter voor gebruik van schroefdoppen.

 

Reageer op dit item