Derde ster voor Angélus - Perswijn
Nieuws

Derde ster voor Angélus

Château Angélus, premier grand cru classé in Saint-Emilion, is toegelaten tot de Olympus van de Franse wijnbouw. In de pas verschenen editie 2011 van de toonaangevende Guide Vert van de Revue du vin de France, alias Les meilleurs vins de France, is het bedrijf namelijk beloond met een derde ster. Deze beloning is gebaseerd op de uitstekende prestatie van Angélus in het grootse 2009, maar evenzeer op die in lastiger jaren als 2008, 2007 en 2006.

Angelus_groot.jpgChâteau Angélus, premier grand cru classé in Saint-Emilion, is toegelaten tot de Olympus van de Franse wijnbouw. In de pas verschenen editie 2011 van de toonaangevende Guide Vert van de Revue du vin de France, alias Les meilleurs vins de France, is het bedrijf namelijk beloond met een derde ster. Deze beloning is gebaseerd op de uitstekende prestatie van Angélus in het grootse 2009, maar evenzeer op die in lastiger jaren als 2008, 2007 en 2006.

Coup de coeur
Het succes van Angélus in wat de Bordelais met enig gevoel voor eufemisme plegen te omschrijven als ‘klassieke jaargangen’ wordt bevestigd in de nieuwe editie van de in Frankrijk eveneens hoog aangeslagen Guide Hachette. Voor de proevers van deze gids was Angélus 2007 een coup de coeur waard, de hoogste onderscheiding die een wijn ten deel kan vallen.

Terroir niet je dat
Niet gek voor eigenaar Hubert de Boüard de Laforest. Want hoe vaak is er niet gezegd dat zijn terroir eigenlijk niet helemaal je dat zou zijn? Maar ach, dat wordt van Pétrus in Pomerol ook wel eens beweerd. Saillant detail: de helft van de aanplant van Angélus bestaat uit cabernet, om precies te zijn 47 procent cabernet franc en 3 procent cabernet sauvignon. De andere helft is uiteraard merlot. Mede dankzij structureel lage opbrengsten van slechts 30 à 35 hectoliter per hectare is de stijl van de wijnen in de regel vol en krachtig. Zoals gebleken is, valt een dergelijke stijl niet alleen bij Amerikaanse critici in de smaak, maar net zo goed bij Franse. Gelukkig maar.

René van Heusden

Reageer op dit item