Vragen voor sommeliers (in spe) - Perswijn
Nieuws

Vragen voor sommeliers (in spe)

Op 26 april vond in restaurant De Bokkedoorns het NK 2010 voor sommeliers plaats. Zonder gedegen voorbereiding maak je als deelnemer geen schijn van kans. Bovendien moet je een halve duizendpoot zijn. Want ga maar even na over welke capaciteiten ze moet beschikken om hoge ogen te kunnen ogen.

Jury_groot.jpg
Op 26 april vond in restaurant De Bokkedoorns het NK 2010 voor sommeliers plaats. Zonder gedegen voorbereiding maak je als deelnemer geen schijn van kans. Bovendien moet je een halve duizendpoot zijn. Want ga maar even na over welke capaciteiten ze moet beschikken om hoge ogen te kunnen ogen.

Vanzelfsprekend zijn er de elementaire technische vaardigheiden zoals het op esthetisch verantwoorde wijze openen en serveren van flessen (en tot voor kort ook de behandeling van sigaren); redactie van de wijnkaart, proefvaardigheid op het niveau van Magister Vini (met gedetailleerde en beargumenteerde analyse plus de specifieke kwaliteiten van de wijn die relevant zijn in de restaurantsituatie, zoals bewaren, serveren en combineren); kennis van distillaten (en verder ook van water, koffie en thee), combineren van wijnen en gerechten – de essentie van het metier -, kennis van Frans en Engels. En liefst een beetje flair en uitstraling. Autoriteit in de gunstige betekenis van het woord.

Wedstrijden voor sommeliers zitten welbeschouwd een beetje scheef in elkaar. Immers, hoewel sommeliers een heel praktijkgericht vak uitoefenen en daarbij dagelijks met mensen van vlees en bloed omgaan, worden ze in competities juist in hoge mate op hun theoretische kennis getoetst. Het voordeel daarvan is de exacte meetbaarheid van resultaten. Bij praktijkonderdelen is de meting minder hard, omdat die dan door een jury gebeurt. Vergelijk het maar met schaatsen, waarbij een duidelijk verschil bestaat tussen de disciplines hardrijden en kunstrijden. Een sommelier is figuurlijk gezien een kunstrijder die ook goed moet kunnen hardrijden. Heel goed zelfs. Sterker nog, alleen de marathonrijders onder de sommeliers maken kans op goud bij de Grote Kür!

Om een beetje inzicht te krijgen in wat er zoal aan theoretische kennis van de deelnemers aan de recente Trophée Henriot gevraagd werd, is het wellicht aardig om zelf eens de tanden te zetten in de theorievragen waarmee de kanperswijnen in De Bokkedoorns ‘s morgens geconfronteerd werden. De wedstrijdcommissie van het organiserende Nederlands Gilde van Sommeliers gebruikte hiervoor Engels materiaal dat qua moeilijkheid aansluit bij het niveau dat kanperswijnen bij een EK of WK tegemoet ogen zien. Geen slap gedoe met meerkeuzevragen (omdat dat dat voor de organisatoren makkelijker na te kijken is…), maar pure toetsing van kennis. De vragen mochten overigens in het Nederlands bentwoord worden. Onderstaand eerst de vragen zonder en vervolgens met antwoorden. Zeg naderhand eens heel eerlijk…

Theorievragen Trophee Henriot 2010

1. Name the numbered Wine Districts of New Zealand.

(Op kaart, 4 gebieden)

2. In which wine regions are the following produced?

Italian Wine Region

Barolo

Sagrantino di Montefalco

Fiano di Avelino

Cerasuaolo di Vittoria

3. On which rivers are the following situated?

Rivers

Château d’Yquem

Asti

4. In which countries are the following wine regions, sub-regions, appellations found?

Villany

San Antonio

5. State the communes and classification of the following wines

Commune

Classification

Château Romer

Château Sigalas Rabaud

Château Prieuré-Lichine

6. Name two Wine Zones of Western Australia.­­­­­­­­­­­­­­­­­

7. Name two DOC sub-regions of Tejo (Ribatejano).

8. Explain what the term Diurnal means.

9. What is a Monopole?

10. In which Anbaugebiet are each of the following situated?

Anbaugebiet

Oberhäuser Brücke

Oestrich

Ruppertsberg

11. In which states are the following appellations located?

AVA

State

Dundee Hills

Rattlesnake Hills

12. List three wine regions (not sub-regions) of Bulgaria.

13. Which red grape varieties are permitted for AOC red wines produced in the Chablis region?

14. Under which names are the following grape varieties known in the stated countries?

Grape

Country

Synonym

Ugni Blanc

Italy

Mourvèdre

Australia

Sémillon

Romania

15. What does TeCA stand for?

16. Which of the following is NOT a synonym for the Chasselas grape?

Fendant, Johannisberg, Perlan

17. Name the permitted varietal for the Nemea AOSA.

18. Which wine producing region was Didier Dageneau associated with?

19. What is the connection between Rudolf Steiner and Viticulture?

­­­­­­­­­20. Which bottle sizes of Champagne do NOT have to undergo the traditional dégorgement process?

21. How much Residual Sugar is there in a Tokaji Aszú 6 puttonyos post 1991 vintage and what is the minimum wood age requirement?

22. What are the capacities of the following containers?

Container

Capacity

Premat

Pièce

23. At what temperature are yeast enzymes destroyed?

24. What are the correct Latin names for the following species of oak?

American Oak

Allier

25 What are the regulations for Steinfeder wines and where are they produced?

27. The Highlands, Islay, Campeltown and Lowland are the regions for Scotch whisky.

State in which each of following are produced.

Product

District

Bowmore

The Singleton

28. In which South African wine district is Kanonkop situated?

29. What are the ingredients of a Grasshopper cocktail?

30. For how many years in oak must a Vieille Relique Armagnac mature?

31. What is the name of the quartzite and slate soil found in the Priorat?

32. Name the country of origin of the following producers

Boschberg

Grover Vineyards


Antwoorden

1. Name the numbered Wine Districts on the map of New Zealand

1) Waikato 2) Gisborne 3) Hawkes Bay 4) Nelson

2. In which wine regions are the following produced?

Barolo Piedmont

Sagrantino di Montefalco Umbria

Fiano di Avelino Campania

Cerasuaolo de Vittoria Sicily

3 On which rivers are the following situated?

Names of rivers

Ch. d’Yquem

Ciron

Asti

Tanaro

4. In which countries are the following wine regions, sub-regions, appellations found?

Villany

Hungary

San Antonio

Chile

5. State the communes in which the following are situated

Château Romer

Fargues Saut & Barsac 2eme cru

Château Sigalas Rabaud

Bommes Saut & Barsac 1er cru

Château Prieuré-Lichine

Cantenac Médoc 4eme cru

6. Name two of the Wine Zones of Western Australia.

Central Western Australia; Eastern Plains; Inland and North of Western Australia; Breat Perth; South West Australia; West Australia; South East Coastal

7. Name two DOC sub-regions of Ribatejano

Toma; Almèrim; Cartaxo; Chamusca; Coruche; Santarém

8. What does the term Diurnal refer to?

The temperature range between night and day

in the vineyard

9. What is a Monopole?

A single vineyard appellation

10. In which Anbaugebiete are the following situated?

Oberhäuser Brücke

Nahe

Oestrich

Rheingau

Ruppertsberg

Pfalz

11 In which states are the following appellations located?

Dundee Hills

Oregon

Rattlesnake Hills

Washington

12. List the wine regions (not sub-regions) of Bulgaria.

Danubian Plain (Northern Region); Black Sea Region (Eastern Bulgaria); SubBalkan Region or Rose Valley; Thracian Lowlands (Southern Bulgaria); Strouma Valley (SouthwesternBulgaria)

13. Which red grape varieties are permitted for AOC red wines produced in the Chablis region?

Pinot Noir and César Tressot

14. Under which names are the following grape varieties known as in the stated countries or

regions?

Grape

Country

Synonym

Ugni Blanc

Italy

Trebbiano

Mourvèdre

Australia

Mataro

Sémillon

Romania

St Emilion

15. What does TeCA stand for?

2,3,4,6 – tetrachloroanisole

16. Which of the following is NOT a synonym for the Chasselas grape?

Fendant, Johannisberg, Perlan

Johannisberg

17. Name the permitted varietal for the Nemea AOSA

Agiorgitiko

18. Which wine producing region was Didier Dageneau associated with?

Pouille Fumé

19. What is the connection between Rudolf Steiner and Viticulture?

Biodynamic farming

20. Which bottle sizes of Champagne do NOT have to undergo the traditional dégorgement

process?

¼, M, B, S, N (and larger)

21. How much Residual Sugar is there in a Tokaji Aszú 6 puttonyos post 1991 vintage and what is the minimum wood age requirement?

150g/l, 2yrs in wood

22. What are the capacities of the following containers?

Container

Capacity

Premat

27 l or 36bottles

Pièce

228 l

23. At what temperature are yeast enzymes destroyed?

36C 97F

24. What are the correct names (latin) for the following species of oak?

American Oak

Quercus alba

Allier

Quercus sessilis

25. What are the regulations for Steinfeder wines and where are they produced?

Min. must weight 15°KMW, completely fermented out, max 11.5%, Wachau (Austria)

26. What is the ‘canteira’ system used for?

Raising and lowering temperature naturally during Madeira production

27. The Highlands, Islay, Campeltown and Lowland are the major regions for Scotch whisky

State in which each of following are produced.

Product

District

Bowmore

Islay

The Singleton

Highlands

28. In which South African wine district is the Kanonkop winery situated

Stellenbosch

29. What are the ingredients of a Grasshopper cocktail?

Crême de Menthe (green), Clear Crême de Cacao, cream

30. For how many years in oak must Vieille Relique Armagnac mature?

5 ½

31. What is the name of the quartzite and slate soil found in the Priorat?

Llicorela

32. Name the country of origin of the following producers

Boschberg

Belgium

Grover Vineyards

India

René van Heusden

(met dank aan het NGS)

Reageer op dit item

nl Nederlands