Op 26 april vond in restaurant De Bokkedoorns het NK 2010 voor sommeliers plaats. Zonder gedegen voorbereiding maak je als deelnemer geen schijn van kans. Bovendien moet je een halve duizendpoot zijn. Want ga maar even na over welke capaciteiten ze moet beschikken om hoge ogen te kunnen ogen.
Op 26 april vond in restaurant De Bokkedoorns het NK 2010 voor sommeliers plaats. Zonder gedegen voorbereiding maak je als deelnemer geen schijn van kans. Bovendien moet je een halve duizendpoot zijn. Want ga maar even na over welke capaciteiten ze moet beschikken om hoge ogen te kunnen ogen.
Vanzelfsprekend zijn er de elementaire technische vaardigheiden zoals het op esthetisch verantwoorde wijze openen en serveren van flessen (en tot voor kort ook de behandeling van sigaren); redactie van de wijnkaart, proefvaardigheid op het niveau van Magister Vini (met gedetailleerde en beargumenteerde analyse plus de specifieke kwaliteiten van de wijn die relevant zijn in de restaurantsituatie, zoals bewaren, serveren en combineren); kennis van distillaten (en verder ook van water, koffie en thee), combineren van wijnen en gerechten – de essentie van het metier -, kennis van Frans en Engels. En liefst een beetje flair en uitstraling. Autoriteit in de gunstige betekenis van het woord.
Wedstrijden voor sommeliers zitten welbeschouwd een beetje scheef in elkaar. Immers, hoewel sommeliers een heel praktijkgericht vak uitoefenen en daarbij dagelijks met mensen van vlees en bloed omgaan, worden ze in competities juist in hoge mate op hun theoretische kennis getoetst. Het voordeel daarvan is de exacte meetbaarheid van resultaten. Bij praktijkonderdelen is de meting minder hard, omdat die dan door een jury gebeurt. Vergelijk het maar met schaatsen, waarbij een duidelijk verschil bestaat tussen de disciplines hardrijden en kunstrijden. Een sommelier is figuurlijk gezien een kunstrijder die ook goed moet kunnen hardrijden. Heel goed zelfs. Sterker nog, alleen de marathonrijders onder de sommeliers maken kans op goud bij de Grote Kür!
Om een beetje inzicht te krijgen in wat er zoal aan theoretische kennis van de deelnemers aan de recente Trophée Henriot gevraagd werd, is het wellicht aardig om zelf eens de tanden te zetten in de theorievragen waarmee de kanperswijnen in De Bokkedoorns ‘s morgens geconfronteerd werden. De wedstrijdcommissie van het organiserende Nederlands Gilde van Sommeliers gebruikte hiervoor Engels materiaal dat qua moeilijkheid aansluit bij het niveau dat kanperswijnen bij een EK of WK tegemoet ogen zien. Geen slap gedoe met meerkeuzevragen (omdat dat dat voor de organisatoren makkelijker na te kijken is…), maar pure toetsing van kennis. De vragen mochten overigens in het Nederlands bentwoord worden. Onderstaand eerst de vragen zonder en vervolgens met antwoorden. Zeg naderhand eens heel eerlijk…
Theorievragen Trophee Henriot 2010
1. Name the numbered Wine Districts of New Zealand.
(Op kaart, 4 gebieden)
2. In which wine regions are the following produced?
Italian Wine Region | |
Barolo | |
Sagrantino di Montefalco | |
Fiano di Avelino | |
Cerasuaolo di Vittoria |
3. On which rivers are the following situated?
Rivers | |
Château d’Yquem | |
Asti |
4. In which countries are the following wine regions, sub-regions, appellations found?
Villany | |
San Antonio |
5. State the communes and classification of the following wines
Commune | Classification | |
Château Romer | ||
Château Sigalas Rabaud | ||
Château Prieuré-Lichine |
6. Name two Wine Zones of Western Australia.
7. Name two DOC sub-regions of Tejo (Ribatejano).
8. Explain what the term Diurnal means.
9. What is a Monopole?
10. In which Anbaugebiet are each of the following situated?
Anbaugebiet | |
Oberhäuser Brücke | |
Oestrich | |
Ruppertsberg |
11. In which states are the following appellations located?
AVA | State |
Dundee Hills | |
Rattlesnake Hills |
12. List three wine regions (not sub-regions) of Bulgaria.
13. Which red grape varieties are permitted for AOC red wines produced in the Chablis region?
14. Under which names are the following grape varieties known in the stated countries?
Grape | Country | Synonym |
Ugni Blanc | Italy | |
Mourvèdre | Australia | |
Sémillon | Romania |
15. What does TeCA stand for?
16. Which of the following is NOT a synonym for the Chasselas grape?
Fendant, Johannisberg, Perlan
17. Name the permitted varietal for the Nemea AOSA.
18. Which wine producing region was Didier Dageneau associated with?
19. What is the connection between Rudolf Steiner and Viticulture?
20. Which bottle sizes of Champagne do NOT have to undergo the traditional dégorgement process?
21. How much Residual Sugar is there in a Tokaji Aszú 6 puttonyos post 1991 vintage and what is the minimum wood age requirement?
22. What are the capacities of the following containers?
Container | Capacity |
Premat | |
Pièce |
23. At what temperature are yeast enzymes destroyed?
24. What are the correct Latin names for the following species of oak?
American Oak | |
Allier |
25 What are the regulations for Steinfeder wines and where are they produced?
27. The Highlands, Islay, Campeltown and Lowland are the regions for Scotch whisky.
State in which each of following are produced.
Product | District |
Bowmore | |
The Singleton |
28. In which South African wine district is Kanonkop situated?
29. What are the ingredients of a Grasshopper cocktail?
30. For how many years in oak must a Vieille Relique Armagnac mature?
31. What is the name of the quartzite and slate soil found in the Priorat?
32. Name the country of origin of the following producers
Boschberg | |
Grover Vineyards |
Antwoorden
1. Name the numbered Wine Districts on the map of New Zealand
1) Waikato 2) Gisborne 3) Hawkes Bay 4) Nelson
2. In which wine regions are the following produced?
Barolo Piedmont
Sagrantino di Montefalco Umbria
Fiano di Avelino Campania
Cerasuaolo de Vittoria Sicily
3 On which rivers are the following situated?
Names of rivers | |
Ch. d’Yquem | Ciron |
Asti | Tanaro |
4. In which countries are the following wine regions, sub-regions, appellations found?
Villany | Hungary |
San Antonio | Chile |
5. State the communes in which the following are situated
Château Romer | Fargues Saut & Barsac 2eme cru |
Château Sigalas Rabaud | Bommes Saut & Barsac 1er cru |
Château Prieuré-Lichine | Cantenac Médoc 4eme cru |
6. Name two of the Wine Zones of Western Australia.
Central Western Australia; Eastern Plains; Inland and North of Western Australia; Breat Perth; South West Australia; West Australia; South East Coastal
7. Name two DOC sub-regions of Ribatejano
Toma; Almèrim; Cartaxo; Chamusca; Coruche; Santarém
8. What does the term Diurnal refer to?
The temperature range between night and day
in the vineyard
9. What is a Monopole?
A single vineyard appellation
10. In which Anbaugebiete are the following situated?
Oberhäuser Brücke | Nahe |
Oestrich | Rheingau |
Ruppertsberg | Pfalz |
11 In which states are the following appellations located?
Dundee Hills | Oregon |
Rattlesnake Hills | Washington |
12. List the wine regions (not sub-regions) of Bulgaria.
Danubian Plain (Northern Region); Black Sea Region (Eastern Bulgaria); SubBalkan Region or Rose Valley; Thracian Lowlands (Southern Bulgaria); Strouma Valley (SouthwesternBulgaria)
13. Which red grape varieties are permitted for AOC red wines produced in the Chablis region?
Pinot Noir and César Tressot
14. Under which names are the following grape varieties known as in the stated countries or
regions?
Grape | Country | Synonym |
Ugni Blanc | Italy | Trebbiano |
Mourvèdre | Australia | Mataro |
Sémillon | Romania | St Emilion |
15. What does TeCA stand for?
2,3,4,6 – tetrachloroanisole
16. Which of the following is NOT a synonym for the Chasselas grape?
Fendant, Johannisberg, Perlan
Johannisberg
17. Name the permitted varietal for the Nemea AOSA
Agiorgitiko
18. Which wine producing region was Didier Dageneau associated with?
Pouille Fumé
19. What is the connection between Rudolf Steiner and Viticulture?
Biodynamic farming
20. Which bottle sizes of Champagne do NOT have to undergo the traditional dégorgement
process?
¼, M, B, S, N (and larger)
21. How much Residual Sugar is there in a Tokaji Aszú 6 puttonyos post 1991 vintage and what is the minimum wood age requirement?
150g/l, 2yrs in wood
22. What are the capacities of the following containers?
Container | Capacity |
Premat | 27 l or 36bottles |
Pièce | 228 l |
23. At what temperature are yeast enzymes destroyed?
36C 97F
24. What are the correct names (latin) for the following species of oak?
American Oak | Quercus alba |
Allier | Quercus sessilis |
25. What are the regulations for Steinfeder wines and where are they produced?
Min. must weight 15°KMW, completely fermented out, max 11.5%, Wachau (Austria)
26. What is the ‘canteira’ system used for?
Raising and lowering temperature naturally during Madeira production
27. The Highlands, Islay, Campeltown and Lowland are the major regions for Scotch whisky
State in which each of following are produced.
Product | District |
Bowmore | Islay |
The Singleton | Highlands |
28. In which South African wine district is the Kanonkop winery situated
Stellenbosch
29. What are the ingredients of a Grasshopper cocktail?
Crême de Menthe (green), Clear Crême de Cacao, cream
30. For how many years in oak must Vieille Relique Armagnac mature?
5 ½
31. What is the name of the quartzite and slate soil found in the Priorat?
Llicorela
32. Name the country of origin of the following producers
Boschberg | Belgium |
Grover Vineyards | India |
René van Heusden
(met dank aan het NGS)