Bordeaux 2009 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Bordeaux 2009

Op deze pagina een uitgebreid overzicht van de nieuwe jaargang in Bordeaux. 2009 is zonder twijfel een bijzonder jaar, al is het maar vanwege een record-hoge alcoholgehaltes en record-hoge tannine-gehaltes. De wijnen zijn geproefd door Ronald de Groot en Sjoerd de Groot.
Onderstaand weer een uitgebreid overzicht van de nieuwe jaargang in Bordeaux. 2009 is zonder twijfel een bijzonder jaar, al is het maar vanwege een record-hoge alcoholgehaltes en record-hoge tannine-gehaltes. Het zal geen verrassing zijn dat er ook verkeerde uitschieters zijn, met name op de rechter oever: te veel alcohol, te harde tannines, door problemen met de merlot. De beste wijnen zijn die waarin alles op zijn plek zit. Gelukkig zijn dat er in 2009 heel veel. De voorverkoop zal voor de liefhebber dan ook kansen bieden, als de prijzen gematigd blijven. Of dat zo is, blijft op dit moment een bange vraag. De Amerikaanse markt ligt op zijn gat. Maar er wordt veel vraag verwacht uit China & omstreken. Of deze vraag alleen de topwijnen zal betreffen, is nu de grote vraag. Chinezen houden van merken en grote namen. Dat de premiers crus voor hoge prijzen kunnen verkocht, staat dan ook wel vast. Een aantal tweede crus en ‘mindere goden’ uit Saint-Emilion en Pomerol zal daarin mee kunnen gaan. Maar verder? Moeilijk te zeggen. Gezegd wordt dat de campagne pas werkelijk zal starten na Vinexpo Hongkong, dat in de tweede helft van mei wordt gehouden. Daar is waar de markt voor Bordeaux op dit moment is…

De beste streken?

Médoc en Pessac-Léognan scoren dit jaar goed, door fraaie cabernet-sauvignon. Pauillac en Saint-Julien herbergen veel van onze favorieten. Ook mooie wijnen in Pomerol, maar dat is wel veel wisselender. En let op Fronsac, daar zitten mooie dingen. In Saint-Emilion veel goeds, maar daar is het oppassen geblazen. Sauternes brengt machtige wijnen, met veel zoet, door een snelle pourriture. Ook hier zijn de beste wijnen niet de zoetste. Barsac is dit jaar in het voordeel. Als altijd geven we sterren, omdat het nog monsterflessen betreft. De punten zijn scores binnen het jaar, dus vijf sterren wil zeggen een top- 2009. En in deze jaargang is dat ook een absolute topwijn.

Wijnen in Bordeaux geproefd door Ronald de Groot en Sjoerd de Groot.

Wijnen van de Côtes

****

Domaine de l’A, Côtes de Castillon

mooi fris, zuren en ele­gantie, kersen en bessen, zacht en smakelijk, ook intens

Gi­gault 1ères Côtes de Blaye

­chocola en koffie, tabak, bramen, tijm en rozemarijn, lau­rier, krachtig, elegantie

Les Grands Maréchaux, 1ères Côtes de Blaye

ker­sen, framboos, zuiver, mooi rijp fruit, goede zuren en frisheid, room

Cap de Faugères, Côtes de Cas­tillon

vol en kruidig, warm en sappig, mooi room, lengte, balans, zacht, smakelijk

Côte Montpezat, Côtes de Castillon

krentjes en rozijnen, mooie smaak, niet te zwaar, zacht, zwoel, verleidelijk

Joanin-Bécot, Côtes de Castillon

machtig en intens, chocola en kruiden, vanille en kersen, tikje heftig

De ­Laussac, Côtes de Castillon

kersen en bosbessen, cassis, niet te zwaar, heerlijk in balans, lekker

Clos des Lunelles, Côtes de Castillon

mooie smaak, elegan­tie, sap en fruit, kersen en bosbessen, sap, goede tannines

La Prade, Cts. de Francs

ko­ffie en tabak, chocolade, zwarte peper, strenge tannines, iets stug

Puygueraud, Cts. de Francs

vanille en room, kruidig­heid, warm, aan de zwoele kant, zoet­hout, laurier

Veyry, Côtes de Castillon

chocola en kersen, bessen en kaneel, kruiden en stevigheid, flinke tannines

***(*)

Ampélia, Côtes de Castillon

elegant en op het fruit, pruimen en kersen, zacht en sappig, gewoon lekker

La Croix Lartigue, Côtes de Castillon

stevig en krachtig, alcohol, zuren, inten­siteit, kruiden en vanille, krentjes

Clos ­Puy-Arnaud, Côtes de Castillon

­elegan­tie, kersen en bessen, zacht en sappig, smakelijk, maar iets licht

Fronsac & Canon-Fronsac

****(*)

Haut-Carles

elegant en rijp, niet te hard in zijn tannines, kersen en kruiden, prachtige afron­ding

****

Dalem

mooi fruit en elegantie, kersen en pruimen, tannines, sap, stevigheid, lengte

Mou­lin-Haut-Laroque

krachtig en intens, rijp en rijk, tikje stevigheid, maar toch mooie tannines

La Rousselle

indruk­wekkend, kersen en bessen, elegantie en vooral een mooie frisheid

La Vieille Cure

intens en krachtig, machtig, mooi fruit, choco­la en bessen, zeer goede tannines

Vrai Canon Bouché, Canon?Fronsac

rijp en sap­pig, kersen en pruimen, puur en fris, mooie tannines

Les Trois Croix

kersen en prui­men, hint van chocola, goede tannines, smaakvol

Arnauton /Grand Sol

kersen en kruiden, zwoel en peperig, confiture, chocola, zoet fruit

***(*)

Villars

krui­den en kersen, pruimen, intens, goede tannines, een zekere frisheid

De la Dauphine

pruimen en kersen, structuur, tikje strak in zijn tannines, maar veel sap

Fon­tenil

confiture, sap en fruit, niet te zwaar, goede tannines, elegant

Arnauton

frisheid, elegantie, goede tannines, niet superdiep, maar prima glas

Barrabaque, Canon?Fronsac

op elegantie gemaakt, kersen en krui­den, lichte stevigheid, kruiden, aardig

Carlmagnus

kersen en bessen, chocola en pruimen, sappig en breed, tikje heftig, smaakvol

Cassagne- Haut- Canon/La Truffière, Canon-Fronsac

frisheid, iets meer ruwheid in de tannines, kersen, bessen, mint, stevig

Du Gaby, Canon?Fronsac

hoog in extractie op de tannines, krui­den, kersen, confiture, zuren en bitters

Haut-Ballet

kersen en prui­men, stevig en sappig, niet de allerdiepste, elegant

Moulin-Pey-La­brie, Canon-Fronsac

sap en een zekere frisheid, iets minder structuur, maar goede tannines, fruit

kleine ***(*)

Chaden­ne

kersen en pruimen, minder mooi fruit, kruidig, zwoel, alcohol, warm

De la Rivière

­kruiden en ker­sen, minder diepte, zu­ren, minder per­fecte rijpheid

Lalande-de-Pomerol

****

La Fleur de Boüard, Le Plus

hout en fruit, kersen en vanille, mooie lengte, rokerig, krachtig, sappig, heerlijk

De Viaud

frisheid en elegantie, heel zuiver, stevigheid, maar ook finesse en lekker fruit

***(*)

Ambroi­sie du Croix des Moines

aardbei, maar ook veel stevig­heid, warm, krach­t, intensiteit, beetje aan de zware kant

Jean de Gué

gelikt en warm, kruidigheid, choco­la­de, cacao, koffie en tabak, mist wat frisheid

La Se­rgue

chocolade, sap, zwoel, kruidigheid, bramen en zwarte bessen, laurier, chocolade

Tournefeuille

structuur, fijne tannines, elegantie, lekkere stevigheid en kracht, kersen en bessen

De Chambrun

stevig, koffie, kracht, heftig, bra­men, heftig, iets alcohol, ook wat braam

La Fleur de Boüard

kruiden en stevigheid, kersen en confiture, tikje heftig, drop, vanille, kruiden

Grand-Ormeau

kersen, mooie stevigheid, koffie en chocolade, ietsje drogend wel, tannines

Perron la Fleur

mist wat structuur en stevigheid, rode bessen, licht, wat drogende tannines

Siaurac

licht dro­gend, lichte kruidigheid, kersen en een aan­gename frisheid, goede wijn

kleine ***(*)

La Gravière

strenger, kruiden, extractie, bramen, warm, kracht, drogend, moeilijk

Pomerol

*****

Pétrus

intens en krach­tig, prachtige lengte, heerlijk sap, superwijn, geweldige tannines, mooie zuren

Le Pin

heerlijk sappig, kersen, aardbei, elegant, enorme souplesse, krach­tig en rijk, superverfijnd

****(*)

l’Evan­gile

zacht en sappig, kersen en bessen, pruimen en confiture, geweldige tannines

Lafleur

zacht en romig, subtiel en elegant, lekker fris, toch mooi stevig, lengte en kracht, puur

Trotanoy

room, intensiteit en sap, heerlijk fruit, bessen en bramen, pruimen, frisse stijl

Certan de May

prachtig glas, verleiding, intens zwart fruit, pruimen, kersen en cassis, frisse tonen

La Conseillante

bramen, sap, kersen en cassis fruit, zuiver en open, frisse zuren, lengte, mooi rijp

Le ­Gay

heel krachtig, bijna warm, intens, kruiden, tannines, breed en vol, intens, machtig

Lafleur?Pétrus

fruit en prachtige tannines, kersen en vanil­le, room, lengte, heerlijk glas, verleiding

­Plince

kersen en bessen, prui­men, tikje warm misschien, maar mooie frisheid, room

Vieux-Château-Certan

kersen en cassis, bessen en mooi fruit, smaakvol, mooie zuren en tannines

****

Certan-Marzelle

romig, rijk en rijp, perfec­te tannines hier, bramen en bosbes­sen, stevig en vol

Clinet

krachtig, sap, kersen, rode bessen, goed op het fruit, frisheid, mooie balans

La ­Fleur de Gay

intens en krach­tig, misschien te veel, maar de tannines zijn rijp; mach­tig en breed

Hosanna

meer naar het rode fruit, elegantie, frisheid, room, vanille, zeer goede tannines

Lafleur-Gazin

elegant en zuiver, mooie structuur, vrij stevig, mooi hout, rood fruit in de finale

Latour-à-Pomerol

stevig en vol, krachtig, iets meer tannines op de voor­grond, maar perfect fruit

Nénin

compact, vlezig, warm fruit, vijgen, laurier, bramen, heel klassiek en stevig

­Petit Village

puur en elegant, hier speelt de fris­heid weer, mooie zuren en tannines, lengte

Le Bon Pasteur

machtig en breed, mooie tanni­nes, confiture in het fruit, chocola, machtig

Bonalgue

intens, mooie tannines, room en kruiden, klein pepertje, kersen en bessen

Bourgneuf

kersen en bessen, concentra­tie en diepgang, mooi fruit, iets stevige tannines

La Cabanne

stoof­peertjes, krui­digheid, confiture, licht gestoofd, bramen, intensiteit

La Connivence

romig en rijp, gelikt en zwoel, bramen en rokerigheid, zacht en breed

La Croix de Gay

vol en een tikje zwaar, breed, intens, krachtig, zwoel, iets stevig

Fayat

kersen en krent­jes, vanille en kruiden, krach­tig, aan de dichte kant

Manoir de Gay

iets steviger tannines, machtig, intens en breed, diep en vol, heel krachtig

Gazin

gedroogde pruimen, stevig en intens, iets ruwe finale, ondanks de diepte

Pensées de Laf­leur

frisheid, kersen en bosbessen, stevig en iets streng, mooie zuren en tannines

La Pointe

verleidelijke stijl, roke­rig, sappig, mooie zuren en tannines, aan de rijpe kant

Provi­dence

mooi kersen en sap, fraai, lengte, tikje stevige tanni­nes, puur pomerol, goede lengte

La Violette

fris en sappig, kersen en cassis, prachtige zuren en tannines, fruit en sap

Vray Croix de Gay

romig en sappig, confi­ture en pruimen, cassis en een vleugje chocola, vol en intens

Clos l’Église

kruiden, kersen en pruimen, maakt indruk dit, zacht, romig, intens, lengte

Beaurégard

gedroogde pruimen en kruiden, zwoel en intens, krachtig en stevig, minder fris­heid

Belle­grave

machtig en krach­tig, gesloten, kruiden en pruimen, vol en stevig, intens, goed frui­t

Bourgneuf-Vayron

stevigheid in de tanni­nes, machtig en vol, kruiden, veel concentratie, lengte

Blason de l’Evangile

veel cabernet van jonge stok­ken, frisheid, elegantie, laurier, cassis, smaakvol

Feytit Clinet

heftig, licht ex­tractief, wel indrukwekkend, chocoala, warm, krentjes, leer, tabak

Fugue de Nenin

rijp, prachtige tannines, warm, romig, pepe­rig, lengte, iets minder frisheid

Montviel

zacht en smaakvol, zachte tannines, elegantie, romig, intens

Moulinet

elegantie, iets lichter, puur in zijn fruit, goede tan­nines, balans

***(*)

La Grave Tri­gant de Bois­set

bosbessen en bramen, kersen en zu­ren, fris en sappig, iets droger

Rouget

kersen en bessen, redelijke balans, confi­ture, zoet, stevigheid, kruiden

Beausoleil

kersen en kruiden, stevigheid, iets minder rijpe tannines, alcohol, vleugje scherpte

Clos du Clocher

kersen en kruiden, stevigheid, tanni­nes, tikje heftig, zoete kersen en pruimen, droogte

La Clémence

­warm, pruimen, krentjes en kruiden, iets minder fruit, vrij stevig, tannines

La Croix

warm en zwoel, heel in­tens, te bijna, heftig en kruidig, wat extractie, harde tanni­nes

Mazeyres

kruiden en stevigheid, kersen en bramen, choco­la, vijgen, hardheid in de tannines

Le M­oulin

warm en zoet, bijna portach­tig, krentjes, vijgen en dadels, iets stevige tan­nines

Vieux Maillet

­heftig en intens, iets te veel eigenlijk, stevige tanni­nes, port en diep­te

kleine ***(*)

Tai­llefer

warm, kruidig en krachtig, iets te heftig in zijn tannines, chocola, krui­den

Domaine de l’Église

relatief slank, kersen en een lichte ste­vigheid, bosbessen en bramen

St.-Émilion

*****

Ausone

puur, veel zuren en tanni­nes, elegant, mooie lengte, heel bijzonder, niet zwaar, fris en stevig

Pavie

rijk en krachtig, zacht, room, lau­rier, bramen en pruimen, indrukwekkende tannines, heftig

****(*)

Pavie?Macquin

intens en warm, rijk en ver­leidelijk, zacht en romig, maar ook perfect in zijn tannines

Angélus

breed en intens, sap, frisheid, goede tannines, mooie zuren en diepgang, prachtig glas

Beauséjour?Bécot

warm, con­fiture en kersen, maar mooie tannines, niet fris, dat niet, perfecte zachtheid

Beauséjour?Duffau?Lagarosse

fraai en sappig, mooi kruidig en zwoel, kersen en bessen, heerlijke lengte, groots glas ook

­Canon

verfijnd, elegantie, goede tannines, structuur, leer, lichte kruidig­heid, lengte en kracht

Canon?la?Gaffelière

elegantie, fraai en fris, mooie zuren en sap, per­fecte tannines, geen moment te zwaar

Chapelle d’Ausone

breed en intens, mondvullend en diep, elegantie en fris­heid, mooie zuren en tannines

Cheval?Blanc

stevig alcohol, kracht, intensi­teit, intens, warm, lengte, iets strenge tannines

Faurie de Souchard

indrukwekkend, breed, leng­te, ietsje streng maar zeer indrukwekkend

La Gaffe­lière

prachtig en breed, kersen en kruiden, mooi sappig, prachtige tannines, heerlijk

P­avie Decesse

bramen en ook mooi elegant fruit, mooie balans, prachtige tannines, iets streng

La Tour Figeac

prachtige tannines en een goede structuur, klassiek maar niet rustiek, lau­rier, braam

Troplong?Mondot

intens en breed, pruimen en vijgen, machtig, tikje heftig en droog, grote lengte

Bellevue Mondotte

sappig en drinkbaar, lichte kruidigheid, mooi rijpe tannines, tijm, chocolade

Clos Fourtet

heerlijk, perfecte tanni­nes, fruit en sap, heerlijk afgerond, pure verleiding, lengte

Das­sault

intens en kruidig, maar ook goed fruit, heer­lijk glas, intens, geweldig intens

Gaudet

elegant, zuiver, heerlijk open, mooie structuur, stevig maar ook sappig, cassis

Grand?Mayne

intens en zwoel, zachte tannines, zoete pruimen en zwarte kersen, stevig en vol

Louis

zacht en romig, kersen, pruimen, kaneel, mooi warm, fluweelzacht, souplesse, laurier

Magdelaine

ver­fijnd, mooi hout, elegante structuur, mooie tan­nines, wat krui­den, braam, laurier

Cadet?Bon

extractief, rozijnen, krenten, braam en pruim, zwarte bessen, tabak, koffie, cacao

****

Berliquet

aardbei en kersen, goed sap, aangename frisheid, tannines prima, room, lengte

Capet Guillier

heftig, maar niet te zwaar, bramen en bosbessen, sap, vanille, room, kracht, intens

La Domini­que

bar­stensvol heer­lijk rijp rood fruit, bosbes­sen, pruimen, bramen, intens en krachtig

Edmus

kersen en aardbei, mooie tannines en stevigheid, klassiek, lichte kruidigheid

Faugères

kruiden, bramen, lekker hout, indrukwekkend, breed en krachtig, zwarte bessen, heftig

Lucia

aardbei, prui­m, rode bessen, sap, mooie structuur, stevig, iets strenge finale

La Marzelle

stevig, intens en vol, pepe­rig, vijgen en pruimen, goede tannines, lengte, sap, rondeur

Monbousquet

elegan­tie en frisheid, kersen en pruimen, mooie zuren en sap, fris­heid, heerlijk

Moulin?St.?Georges

krachtig, zoet fruit, warm, confiture, zoete pruimen en kersn, intens en breed, diepte

Rol Valen­tin

zwarte bessen en wat kruiden, licht vluchtig, cho­colade, zoethout, laurier, prach­tig

Bellevue

chocola, kaneel en koffie, kruiden en tannines, mooi breed en intens, vol, lengte

Carillon de l’Angélus

zacht en romig, chocola, pruimen en kaneel, vanille, mooi sap, kracht en lengte

Bellefont?Belcier

intens, pruimen en vijgen, cassis en bramen, zeer krachtig, maar goede tannines

Go­deau

kers­jes en aardbei, chocolade en kof­fie, intens, frisheid, iets drogend en streng

Bienfaisance/Sanctus

cacao, zwarte bessen, lichte krui­digheid, leng­te, rozijnen, goede tannines aantrekkelijk

Boutisse

aan de zwoele kant, krui­den, braam en pruimen, kracht, rondeur, mooi hout, goed

Bélair?Monange

krui­dig en krachtig, iets gesloten, stevig, goede tannines, vol en geconcentreerd

Clos des Jacobins

kaneel, speculaas, bramen, iets minders fi­nesse, sap en elegantie, mooie tannines

La Commande­rie

bramen, kersen, koffie, kaneel, immens en krachtig, warm en rijp, mooie zuren en tanni­nes

La Cous­paude

bramen en zoethout, lengte, intens en wat aan de warme kant, gestoofd, confiture

Daugay

kr­uiden en stevigheid, maar blijft ele­gant en fris, kersen en pruimen, zacht en verleidelijk

Fi­geac

elegantie, minder structuur, verfijnd en zacht, mag wat meer pit hebben, mooie tanni­nes

La Fleur

kersen­fruit, sap, mooie structuur, goede tannines, lengte en stevigheid, zwarte bessen

La Fleur?Cardinale

kersen en kruiden, iets minder heftig, aangenaam vijgen, pruimen, goede tannines

De Fonbel

kersen en pruimen, op elegantie gemaakt, heerlijk zacht en sappig, mooi in balans

Fonplégade

prachtig glas, intens en breed, mooi zoet fruit, prachti­ge tannines, lengte, sap, prachtig

Franc Grâce Dieu

frisheid, aangename stru­ctuur, kersen, aardbei, frisheid, lengte, goede tannines, lekker

Franc?Mayne

kersen, pruimen, stevigheid, tikje heftig, vijgen, vol en krac­htig, goede tanni­nes, iets ruw

La Gomerie

warm en krachtig, intens en kruidig, heftig, vanille, krentjes, rozij­nen, confiture, stevig

G­rand Barrail Lamarzelle Figeac

in­tens, verrassend goed, kersen en bra­men, goed in zijn fruit, met goede tannines

Grand Corbin Despagne

kersen en pruimen, vijgen, sappig en fraai, intens en kruidig, goede zuren en tannines

La Grangère

elegantie, fruit en sap, kersen en pruimen, goede tannines, niet te zwaar, fris­heid

Haut?Corbin

zacht en verleidelijk, romig, vanille, toast, pruimen en zwarte ker­sen, bramen, lengte

Haut?Simard

rachtig, fruit en stevig­heid, mooie zuren en tannines, lengte, balans, lichte ruwheid

Le Jurat

chocola, rijp en intens, dik, confiture, warm en zwoel, koffie, tabak, mooie tanni­nes

Larmande

heftig en intens, hier een tikje doorge­schoten, warm, pruimen, zwoelheid, rijp

Laroze

machtig, pruimen en kruiden, vrij heftig, iets meer extractie, zoet, rijk, tannines

Les La­udes

laurier en bosvruchten, kruiden, lengte en intensi­teit, smakelijk, vrij strenge tannines

Clos des Menuts

gul en drinkbaar, rood fruit, iets drogende finale en nog wat bitters na, sappig en fris

Le Petit Cheval

elegant en open, sap, lengte en balans, stevig en krachtig, mooi rijpe tannines

Clos des Princes

kracht en stevigheid, kersjes, aardbei, heerlijk sap, finesse en elegantie, stevig

Sanctus

frisheid, sap, wat kruiden, laurier en rozemarijn, wat rustie­ker, iets ge­brand

La Serre

intens, zeer fraaie tannines, leng­te, goede zuren, niet de diepste, maar prachtig fruit

Tertre Daugay

krachtig, mooi fruit in de smaak, zacht en verleide­lijk, re­ductie speelt wel een beet­je

La Tour du Pin

frisheid, bramen, lichte krui­digheid, mooi sap, goede structuur, rijp fruit, stevigheid

Ville­maurine

rachtig en warm, kersen en kruiden, stevigheid, tikje heftig, port, chocola, tanninerijk

Larcis?Ducasse

kruiden, iets ruwe tanni­nes en extractie, fraai glas, maar in deze jaargang erg heftig

Péby-Faugères

rozijnen, bramen, heel intens, heel mooie tannines, donkere chocolade, wel heel heftig

Lusseau

koffie, tabak, laurier, rozemarijn, zwoel, kruiden, bosbessen, mist een tikje elegantie

Dubreuil

kruidig, lau­rier, bramen en bosvruchten, stevig, warm, zwoel, mooie struc­tuur, chocolade

Adaugusta

uiver en elegant, kersen en aardbei, ietsje strenge finale, stevige tannines en rood fruit

Pas de l’Ane

mooie structuur, aard­bei, sap, room, rijpe tannines, lichte kruidi­heid, souplesse

La Fleur d’Art­hus

zoet­hout, bramen en zwarte bessen, tijm, roze­marijn, wat vluch­tig, heftig, indruk­wekkend

Barde Haut

kruidig­heid, choco­lade en cacao, kracht, intens, aangename tannines, mist wat structuur

Ber­liquet

elegant en fruitig, kersen en bramen, bosbessen, sap­pig, goede zuren, frisheid, lekker

Clos St. Martin

stevig, lichte kruidigheid, kersen en bosbessen, tikje stug, wat zuren en tannines

Quinault l’Enclos

warm en zwoel, rozijnen en chocolade, kruiden, braam, laurier en tijm, zwarte olijven

Fonroque

intens, breed en sappig, stevig en vol, in balans en mooi in zijn fruit, tikje hef­tig

Clos la Madeleine

zacht en rijp, mooie tannines, room en lengte, mooie zuren en sap

De Pressac

ste­vig, cacao en koffie, leer, kruiden, kersen en bramen, redelijk sap, structuur

Rochebelle

kruidigheid, goede tannines, ste­vig, chocolade, bramen, cacao, smakelijk, vle­zig

Saint?Georges Côte Pavie

pruimen en kruiden, krentjes en chocola, mooie diepte, vol, krachtig, intens

Simard

kersen en pruimen, lichte stevig­heid, mooi krach­tig, goede tannines

Soutard

kersen en bes­sen, smakelijk, goede zuren, niet heel diep, goede tannines, open

Trianon

choco­lade, iets drogende tannines, stru­ctuur en stevigheid, rozemarijn, lengte

Trois Origines

steviger dan sommige andere wijnen, pruimen, koffie en tabak, stevig, minder finesse

***(*)

Jean Faure

alcoholisch en wat vluchtig, bramen en kersen, rozijnen, heel dik en krachtig, chocola­de

Puy?Blanquet

zacht en romig, mooie tannines, mist iets structuur en kracht, lekker en drinkbaar

Lyn­solence

confiture en kersen, tikje hoekig en warm, goede tannines, veel chocola en kruiden

Côte de Baleau

bramen, zwar­te bessen, lau­rier, kracht, koffie, chocolade, cacao, hef­tig en intens

Bales­tard?la?Tonnelle

warm en intens, kruidig en zwoel, aan de warme kant, ex­tractie, stevige finale

Grand Barrail Lamar­zelle Figeac

overrijpe kersen, zwarte bessen, krui­den, bramen, hef­tig, licht drogende tanni­nes

Cap de Mourlin

iets slanker, rode bessen en wat kersen, makkelijk en soepel, open, op het fruit

Riou de Thaillas

chocolade en kof­fie, leer, tabak, kaneel, rozijnen, kracht, heel heftig en (te) intens

Cheval Noir/le Fer

risheid, wel sap, frui­t, elegan­tie, hout, iets aan de dunne kant, mist wat ste­vigheid

Ferrand Lartigue

kersenfruit en rode bessen, struc­tuur, tannines, prima, geen grote krachtpatser

Grand Corbin Manuel

­krachtig, wellicht iets te heftig, mooi kruidig, iets stevige tannines, vol, chocola

Patris

kersen en bramen, sap, elegantie, maar ook iets dunner, goede tannines, aantrekkelijk

Le Prieuré

minder diepte, kersen en kruiden, ste­vigheid, zuren, tannines, iets scherp­te

Ripeau

machtig en kruidig, iets minder finesse, vol, rijp, rijk, ste­vig, krent­jes

Sansonnet

licht alcoholisch, kersen, rode bessen, lengte, wat tijm, cacao, smakelijk

kleine ***(*)

Carteau Côtes Daugay

moeilijke tannines, streng, licht drogende finale

Graves

Chantegrive/wit

e­legant, goede zuren, stevig, grapefruit en ananas, peer en citrus, strak, fraai

***

Rahoul/wit

aangenaam fruit, open, appel, peer, goede fris­heid, mineralig, stevig, wit fruit

Ferrande/wit

mist wat fruit, vlak, niet on­aardig, maar mist inhoud, wat zuivel, yoghurt

Chantegri­ve/rood

fris, sappig en elegant, geen grote diep­te, maar goede tannines en heerlijk fruit

***(*)

Haura/rood

lichter en eleganter, fris en open, aangename tannines, tikje strenge finale, lekker

***

Rahoul/rood

krui­den en stevigheid, kracht, iets minder frui­t, kersen en krenten, tikje hoekig

Ferrande/rood

niet groot, maar wel aangenaam dit jaar, frisheid, kersen, lekker

Pessac?Léognan/wit

****(*)

Haut?B­ri­on

exotisch karakter, minder streng dan la mission, mooie zuren en lengte, breed

La Mission Haut?Brion

aromatisch, gele appel, perziken, rijp, rijk wit fruit, meloen, rijkdom, goede zuren

Domaine de Chevalier

breed, honing, boenwas, grapefruit, per­zik, mooie zuren, afgerond en complex

Pape?Clément

perzik, peer en limoen, mooie zuren, diepgang, bijzondere witte wijn

De ­Fieuzal

zacht en in­tens, veel zuren, in de geur bloemen, acacia, vanil­le, strak, mineralig

****

La Clarté de Hau­t?Brion

meloen, perzik en citrus, aromatisch en krach­tig in de smaak

La Louvière

lengte, lekker rijp wit fruit, mooie balans, peren, ananas, limoen

Malartic?Lagravière

peer, limoen, sap, frisheid, elegant en zuiver, mooie stevigheid en kracht

Smith?Haut?Lafitte

perzik en limoen, grapef­ruit, vanille, verleidelijk en gepolijst, lengte

Bouscaut

bloemen, grapefruit, peer en perzik, meloen, goede zuren, lichtvoetig, goede balans

Olivier

krac­htig en breed, limoen, lekker, goed citrus, licht groene tonen, mooi glas

Larrivet?Haut?Brion

aangename lengte en stevig­heid, rondeur, gelikt, room, zacht, aan­trekkelijk fruit

Latour?Martil­lac

exotisch, open, kruisbes­sen, sap en frisheid, goede zuren, levendig, iets slank

***(*)

Carbonnieux

fris en elegant, boenwas, appel, perzik en peer, goede zuren en bitters

De France

perzik en meloen, wat zacht, aange­naam, goede zuren, goede balans

kleine ***(*)

Picque?Caillou

r­ijkdom, perzik, citroen, open, lengte, frisheid, limoen, intens, licht exoti­sch

***

Haut?Bergey

yoghurt, gele appel, mist lekker fruit, wat vlak, iets snoepjes, peer

Pes­sac?Léognan/rood

*****

Haut?Bri­on

zacht en fris, stevig­heid, heel compact, complex, breed, zacht en romig, prachti­ge tannines

****(*)

La Mission Haut?Brion

gul, laurier, perfect rijp en rond, kracht, bramen, chocolade, struc­tuur, mooie tannines

Le Clarence de Haut?Brion

tikje streng, structuur, inhoud, room, goede lengte, compact, stevig, fijn fruit

Malartic?Lagravière

elegant en gepolijst, prachtige tannines, fris­heid, prachtig en breed, heerlijk

­Pape?Clément

intens, typisch in de stijl van dit chateau, pruimen en vijgen, breed en zwoel, machtig

****

Chapelle de La Mission Haut?Brion

lau­rier, stevig en warm, mooie tannines, een beetje chocolade, goed rijp fruit, lengte

Domaine de Chevalier

intens, lijkt elegant, maar dan komen de tanni­nes, puur, sappig en fraai, mooie tannines

De Fieuzal

zacht en smaakvol, mooie tannines en frisheid, lengte, heel aangenaam, elegantie

Haut?Bailly

warm en kruidig, krachtig, krentjes, warm, vol, mooie kracht en diepgang, dicht

Smit­h?Haut?Lafitte

kersen, zwoele stijl, kruiden en ste­vigheid, warm en krachtig, tikje machtig

Bous­caut

elegant, kersen en bessen, pruimen, zacht en romig, mooi peperig en stevig

Brown

heer­lijk kersen en bessen, pruimen en va­nille, puur, lengte, fraaie tannines

Latour?Martillac

kersen en bessen, stevigheid, tannines, iets minder gelikt en iets minder mooi fruit

Olivier

kersen en kruiden, mooi zacht, chocola, iets warmere en meer intense stijl, wel fraai

Haut?Bergey

open, braam en kersen, lekkere zuren en frisheid, structuur, inhoud, lekker

Haut­?Nou­chet

iets lichter, kersen en bessen, ste­vigheid, kruiden, warm, pruimen, fris genoeg

La Louvière

zacht en rond, iets strenge tannines, toch een aangename leng­te, mooie tannines

***(*)

Les Carmes Haut?Brion

warm fruit, hout, laurier, vrij stevig en kruidig, aangenaam, wel iets dro­gend

De France

goede kracht, maar iets minder subtiel, krentjes, tannines, best goed

La Garde

ele­gant, kersen, veel vanille en toast, smakelijk, tikje aan de lichte kant, iets stroef

Larri­vet?Haut?Brion

warm en wat reductief, krentjes en stevig­heid, maar minder mooi fruit, iets hoekig

La Passion Haut?Brion

kruidig, interes­sant, kersen en bessten, stevigheid

kleine ***(*)

Carbonnieux

wat drogende tannines, kersjes, beetje licht, rode bessen, iets minder

Le Thil Comte Clary

minder structuur, kruiden, peperigheid, ker­sen, vrij harde tannines

***

P­icque?Caillou

mist wat lekker sap, stug, iets streng, minder lengte

Médoc

****

La Cardonne

speels, laurier, mooie tannines, lekker stevig en rond, lekkere frisheid

L’Inclassable

bloemig, geparfumeerd, weelderig maar toch lekker fris, lengte

Potensac

lengte en intensi­teit, bramen en pruimen, mooi fris, lek­ker

Tour Haut?Caussan

klassieke wijn, tannines, structuur, com­plexiteit, rood fruit, fluweel

D’ Escurac

warm, romig, aardbei en een kersje, wel sap, maar ook iets drogend

Les Ormes Sorbet

klassiek, iets strenge tannines, lekker stevig, lengte, breed en krachtig

Preuillac

elegant en fris, kersen en pruimen, goede tannines, mooi

***(*)

Blaig­nan

elegant, mooie stevigheid en rijpe tannines, mooi fruit, lekker

Cast­éra

fijn en lekker fris, elegant, mist iets vulling, lekker drinkbaar

Fon­tis

kersjes, zuiver en open, lekker fris, elegan­tie, iets drogende finale

Grey­sac

elegant en smake­lijk, kersen en cas­sis, puur, mooie tannines, fris

Loudenne

iets rustiek, strenge tannines, klassiek, rozema­rijn, pruimen en een kersje

De Panigon

veel hout, kersen, sap, iets snoepjes, makkelijk en commerciëel, lek­ker

Tour Prignac

drop, laurier, zwoel en gul, mist iets fris­heid, wel krac­ht en intensiteit

Rollan de By

lekker cassis en pruimen, iets overextractie, rozij­nen, chocolade, toch goed

Sigognac

zacht en elegant, romig en gul, warmte, aardbei, leer, goede lengte, complex

La Tour de By

bos­besjes en kruiden, frisheid en zuren, elegant, niet heel krachtig, goede tannines

kleine ***(*)

L’Argenteyre

warm en stevig, kruiden, bramen, bosvruchten, dik, confiture, intens en warm

Bour­dieu

iets drogende tannines, verder prima, laurier, wat zoethout en bramen, rijp frui­t

De ­By

aange­name tannines, prima op het fruit, maar ook breed en lekker stevig

David

euca­lyptus, warm, zwoel, confiture, men­thol, iets scherpte ook, heel heftig

Les Grands Chênes

laurier, rozemarijn, garrigue, pruimen, koffie, ook wat room, redelijk sap, leuk

Grivière

fruit en sap, makkelijk en open, licht drogend, kaneel, stoofperen, niet span­nend

Haut?Cantaloup

dik en breed, bramen en bosvruchten, confiture, te warm, heel zwoel

Haut?Maurac

iets aan de extrac­tieve kant, kruiden en tannines, wat tabak, zuren, roke­rig

Maison Blanche

niet superrijp, een lastiger wijn, kruiden en peperigheid, wat tannines en zu­ren

Patache d’Aux

ro­om, kersjes, aard­bei, fris, zachte tannines, gewoon lekker, vleugje hout

La Chapelle de Poten­sac

ele­gant en wat stre­ng, kersen en bessen, stevigheid, mooi op zijn fruit

Vieux Robin

geparfu­meerd, scherpte, alcohol, drogende tanni­nes, kersen en rode bessen

***

Carcanieux

jammig, aardig, maar mist ook wat lengte en inhoud, rode bessen in de fina­le

Noaillac

room, rood fruit, glycerine, iets zwoels, kruidig­heid, jeneverbessen, niet onaardig

Plagnac

zacht en zwoel, rode bessen, goed op het fruit, ietsje streng, wel redelijk lang

Ramafort

vlak en drogend, kruiden, het fruit ontbreekt een beetje, laurier, dropje

Haut?Médoc

****(*)

Sociando?Mallet

kersen, aangenaam, cassis, duidelijk hout, vanille, wel goede tanni­nes, sap

****

Belgrave

krachtig, mooi fruit ook, kersen en bosbes­sen, bramen, geen overdreven hout

Can­temerle

ele­gantie en mooie zuren, frisheid, kersjes en frambozen, goede tannines, breed, subtiel

Cap de Haut

diep en intens, overdreven lijkt het, maar goede tannines, diep en vol, mooi krachtig

Andron

mooi glas, fruit en sap, kersen en vanille, room, goede tanni­nes, mooi fruit

d’­Ar­che

rood fruit, kersen en bessen, mooie smaak, goede tannines, romig

D’Aurilhac

indrukwekkend, tikje heftig, maar, toe­gegeven, mooie tannines, fluweel

Cambon la Pelouse

rijp en sappig, mooi rond en romig, intens, goede zuren en tannines, smaakvol

Camensac

aard­bei, zacht, room, fijne structuur, elegan­tie, lengte, klassiek en fris

Caronne?Ste.?Gem­me

warm en krachtig, mooi gemaakt, tikje warm, vleu­gje droogte, goed glas

Charmail

soe­pel en sappig, mooi fruit, goede tannines, kersen en prui­men, smaakvol

Clément?Pichon

warm en soepel, kersen en vanille, kruiden en stevigheid, goede tannines

Duthil

aangenaam, mooi romig, fruit en sap, kersen en vanille, soepel en smaak­vol

De Gironville

veel opmaak, machtig, vanille, toast, confitu­re, tjonge, wat een dikte

Han­teillan

elegant, bramen en bosbessen, zoet en fris, mooie zuren en tannines

Haut?Bellevue

confiture, vanille en kersen, hint van krentjes, maar goede tannines

Liversan

zuren en stevig­heid, kersen en bessen, elegant, goed gemaakt

Moulin de Blanchon

kersen en pruimen, soepel en sappig, tikje dicht en streng

Puy Castéra

mooi sap, kersen en bessen, goede tannines, gepolijst, zachte fina­le

Saint?Paul

kersen en kruiden, zacht, peperig, pruimen en vijgen, goede tannines

La Tour?Carnet

indrukwekkend en krachtig, veel hout, veel van alles, tannines, iets te machtig

***(*)

De Villambis

bosvruchten, jeneverbessen, open en weelderig, confiture, sap, niet heel fris

Reageer op dit item

nl Nederlands