Leve de sommelier! - Perswijn
Nieuws

Leve de sommelier!

Vrij naar Multatuli’s Woutertje Pieterse: sommeliers dienen een schone zaak en bieden de mensheid veel vermaak. Meer dan dat. Iedereen weet dat een fatsoenlijk restaurant echt niet zonder sommelier kan. Iemand die precies weet welke wijnen bij welk gerecht passen. De maand april stond en staat in het teken van diverse kampioenschappen voor sommeliers. Het WK is net achter de rug, het NK staat voor de deur.

Sommeliers.jpg
Vrij naar Multatuli’s Woutertje Pieterse: sommeliers dienen een schone zaak en bieden de mensheid veel vermaak. Meer dan dat. Iedereen weet dat een fatsoenlijk restaurant echt niet zonder sommelier kan. Iemand die precies weet welke wijnen bij welk gerecht passen. De maand april stond en staat in het teken van diverse kampioenschappen voor sommeliers. Het WK is net achter de rug, het NK staat voor de deur.

WK

De aanhouder wint! De Engelse Fransman Gérard Basset (onderste foto) heeft dat bewezen door bij zijn zesde deelname aan het WK voor sommeliers eindelijk de felbegeerde hoofdprijs en titels van Beste Sommelier van de Wereld in de wacht te slepen. Hij volgt daarmee de Zweed Andreas Larsson op. Al drie keer eerder (!) was Basset tweede geworden en dreigde hij een soort Poulidor onder de sommeliers te worden. Maar hij bleef volhouden. En hoe! Basset, met zijn leeftijd van 52 jaar een veteraan in het wereldje van doorgaans veel jongere sommeliers, versloeg tijdens de tweedaagse finale in de Chileense hoofdstad Santiago ruim 50 concurrenten uit de hele wereld, onder wie Nederlands kampioen Roy Pelgrim.

De competitie werd georganiseerd door de Association de la Sommellerie Internationale, waarbij ook het Nederlands Gilde van Sommeliers is aangesloten. Winnaar Basset runt samen met zijn vrouw zijn eigen boetiekhotel TerraVina in New Forest, Hampshire. Paolo Basso, werkzaam bij Ceresio Vini in het Zwitserse Lugano, eindigde als tweede. De echt Franse Fransman David Biraud, sommelier van restaurant Les Ambassadeurs (Hôtel de Crillon) in Parijs, werd derde. Gérard Basset draagt zijn titel tot 2013, wanneer er in Tokio een nieuw wereldkampioenschap gehouden wordt.

NK

En dan nu wat dichter bij huis. Op maandag 26 april vindt in restaurant De Bokkedoorns te Overveen het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers 2010 plaats. Inzet is de Trophée Henriot, opvolger van de Trophée Ruinart. Kwestie van een gedwongen wisseling van champagneleverancier bij de trouwe sponsor van deze wedstrijd, Wijnkooperij de Lange.

Andere naam, minstens zo hoog niveau. Aangezien regerend kampioen Roy Pelgrim (Cordial, Oss – bovenste foto) dit keer niet meer meedoet, komt er hoe dan ook een nieuwe kampioen. Wordt het wellicht Martijn Verkerk (De Nederlanden, Vreeland)? Hij werd eerder al tweemaal tweede, maar kan zich spiegelen aan Basset en zijn leermeester Pelgrim, die beide pas na een aantal pogingen succes hadden. De kanperswijnen zullen in Overveen hun bekwaamheid moeten tonen in het beantwoorden van een aantal pittige theorievragen, het proeven en gedetailleerd beschrijven van een rode wijn en het identificeren van een aantal distillaten, alsmede bij het vinden van de beste combinatie tussen een witte wijn en een aantal gerechten. Ga er maar eens aan staan. Op voorhand grote hulde aan de kanperswijnen die het aandurven om zich bloot te geven! Want oei, verliezen is makkelijker dan winnen.

Ik heb zelf het voorrecht om als Master of Lunch weer deel te mogen uitnaken van de jury. In die hoedanigheid hoop ik dat de kanperswijnen hun huiswerk gedaan hebben en weten hoe je kans op succes maakt bij een wedstrijd. Als je meedoet, kom je toch om te winnen? Dus bij het combineren graag eerst de wijn proeven en dan pas de gerechten waarbij de combinatie met die wijn gezocht moet worden. En bij de gedetailleerde beschrijving van een wijn graag alle mogelijke aandachtspunten systematisch doorlopen, inclusief de gastronomische toepassingsmogelijkheden! En niet te vergeten een beetje flair. Beste kanperswijnen, het zijn maar een paar suggesties… Succes!

René van Heusden ML

Foto Gérard Basset: Telegraph.co.uk 

Reageer op dit item