Martijn Verkerk wint Trophée Henriot 2010 - Perswijn
Nieuws

Martijn Verkerk wint Trophée Henriot 2010

Martijn Verkerk, werkzaam bij De Nederlanden in Vreeland, is winnaar geworden van de Trophée Henriot 2010. Verkerk, vorig jaar nog tweede achter zijn leermeester Roy Pelgrim die ditmaal niet meer meedeed, mag zich de komende tijd daarom Beste Sommelier van Nederland noemen. Hij maakte met zijn overwinning zijn favorietenrol als gedoodverfd opvolger waar.

Martijn_groot.jpg
Martijn Verkerk, werkzaam bij De Nederlanden in Vreeland, is winnaar geworden van de Trophée Henriot 2010. Verkerk, vorig jaar nog tweede achter zijn leermeester Roy Pelgrim die ditmaal niet meer meedeed, mag zich de komende tijd daarom Beste Sommelier van Nederland noemen. Hij maakte met zijn overwinning zijn favorietenrol als gedoodverfd opvolger waar. Als tweede eindigde Jan-Willem van der Hek, sinds kort collega van Verkerk en vorig jaar eveneens finalist, terwijl Peter-Paul Kleiss van Cordial in Oss, ook een leerling van Pelgrim, derde werd. De wedstrijd vond op maandag 26 april plaats in restaurant De Bokkedoorns te Overveen.

Nederlands kampioen sommelier word je tegenwoordig niet zomaar! Helemaal niet nu binnen het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) besloten is om de lat hoger te leggen en zo meer aansluiting te vinden bij het niveau dat tijdens internationale wedstrijden gehanteerd wordt. Kwestie van gezonde ambities. Om direct maar even een misverstand weg te nemen: een sommelier moet heel wat meer kunnen dan een fles ontkurken en decanteren. Die vaardigheid werd in Overveen niet eens getoetst. Wat dan wel? Na een ongewoon pittige voorronde met als schriftelijke proeven een aantal ronduit moeilijke, in het Engels gestelde theorievragen, identificatie van drie distillaten – wodka, whisky en korenwijn, alle van Nederlandse bodem! – en screening van een wijnkaart, konden de kanperswijnen hun praktische vaardigheden tonen bij het proeven van een rode en een witte wijn en het optimaal en beargumenteerd combineren van de witte wijn – een droge PX uit Chili! – met een van de drie daarbij geserveerde gerechten uit de keuken van De Bokkedoorns. Met daarvoor slechts 7 minuten tijd.

Van de drie finalisten werd vervolgens gevraagd om een magnum Brut Souverain van Henriot in één keer, d.w.z. zonder naderhand bij te vullen, zo gelijkmatig mogelijk uit te schenken over 14 flûtes. Pièce de résistance: mondelinge vertaling van een Frans menu naar het Engels, uiteraard voorzien van passende wijnsuggesties met bij iedere gang een wijn uit een ander land. Het tweede aspect van de opdracht bleek gelukkig iets minder moeilijkheden op te leveren dan het eerste. Hoewel? Wanneer kanperswijnen lam (agneau) aanzien voor duif of tong, wordt het natuurlijk wel lastig om het de gast toch nog volledig naar de zin te maken. De rognons de veau werden zelfs door geen van drie als kalfsnieren herkend. Tja, dat krijg je ervan wanneer beheersing van vreemde talen geen prioriteit meer heeft binnen het zogenaamd ‘competentiegerichte’ horecavakonderwijs…

De jury bestond uit chef in ruste Cees Helder, William Wouters (voorzitter Belgische Gilde van Sommeliers), René Persoon (Proefcommissie NGS) en ondergetekende.

René van Heusden ML

Foto: www.smaragdwijnen.nl

Reageer op dit item