Oogst Léoville Poyferré - Perswijn
Nieuws

Oogst Léoville Poyferré

Jaco van Hensbergen ruilde eerder dit jaar zijn baan als sommelier bij het Haagse restaurant Calla’s in voor die van assistent-wijnmaker in de Médoc. Op Château Léoville Poyferré, een 2e cru classé in Saint-Julien, is hij nu bezig met zijn eerste oogst. Hij lijkt daar aardig met zijn neus in de boter te zijn gevallen.Het zomerweer kent deze jaargang geen grenzen!

pilaar_l__oville_poyferr__.JPG
Jaco van Hensbergen ruilde eerder dit jaar zijn baan als sommelier bij het Haagse restaurant Calla’s in voor die van assistent-wijnmaker in de Médoc. Op Château Léoville Poyferré, een 2e cru classé in Saint-Julien, is hij nu bezig met zijn eerste oogst. Hij lijkt daar aardig met zijn neus in de boter te zijn gevallen.
 

Het zomerweer kent deze jaargang geen grenzen! Er zijn welgeteld maar drie dagen geweest dat het heeft geregend. Dit gebeurde op dinsdag 15 september en tijdens het weekend volgend daarop. Best even veel water, maar dat was in Saint-Julien heel welkom. Voor de rest van de maand en nu ook nog steeds is het weer geweldig. Veel zonneschijn, warm en weinig wind.

 

Tests

Vanaf begin september zijn wekelijks tests uitgevoerd op de verschillende rassen en percelen. Het principe is heel eenvoudig: 200 druiven van een bepaald perceel, wegen en sap uit de druiven laten lopen. Met de refractometer het mostgewicht aflezen, zuurgraad en pH-waarde meten en alles noteren. Voor alle percelen. Heel interessant om de rijping van de druiven te volgen. De merlot stond er vanaf het begin al prima voor en interessant om te zien was de stagnering en zelfs terugloop na de regen halverwege september. De druiven waren wat kwetsbaar op de trossen, dus bestond er gevaar van pourriture grise. Cabernet sauvignon en -franc bleven dan weer heel lang laag in de suiker zitten en hoog in het zuur zitten. Petit verdot weleens zou wel eens dé verrassing van het jaar kunnen worden. Deze druif houden we dus extra in de gaten.

 

Pluk van start

Op maandag 21 september is in de Médoc voor veel percelen de oogst 2009 begonnen, o.a. op Château Meyney en Château Margaux, weliswaar van jonge aanplant en om te controleren hoe de druiven ‘echt’ zijn (in de tanks), maar de dinsdag en woensdag daarna stonden de wijngaarden vol met vendangeurs. De temperaturen liggen deze week rond de 30 graden C.

Wat de buren betreft, dinsdag begon men bij Las Cases in het perceel aan de Juillac beek. Pichon Baron en Comtesse haalden ook de eerste merlot binnen, maar bij Léoville Poyferré hebben we alleen overtollige bladeren verwijderd. Mouton, Lafite en Latour zijn allemaal afgelopen week begonnen. In 2008 begon Léoville Poyferré pas op 6 oktober met de pluk, als laatste van de AOC en misschien wel van de hele Médoc. Dit jaar begonnen we op 29 september, wederom als laatste.

 

In de war

De merlots werden binnen drie dagen binnengehaald. Geconcentreerde druiven, goed voor kerngezonde most. De refractometer gaf aan dat het potentiële alcoholgehalte heel hoog ligt en de zuren laag. Op vrijdag en zaterdag jl. werden vier percelen cabernet sauvignon binnengehaald. De resultaten waren dusdanig dat ik even in de war was: het potentieel alcoholgehalte kwam uit op net aan 11% en de zuurgraad op 5,5 à 6 gram per liter. Deze percelen gaan echter zorgen voor een balans in de assemblage. Tussentijdse controles op de petit verdot wijzen uit dat het met deze druiven fantastisch verloopt.

In de cuverie ben ikzelf druk bezig met de remontages. Wat een kleur en fruit heeft de most dit jaar! Het is trouwens al lang de gewoonste zaak om met toevoegingen te werken:

– Lafase HE Grand Cru, voor extractie van polyfenolen en stabilisatie;

– Biofix, bindt vette zuren die de fermentatie negatief kunnen beïnvloeden;

– Vitaferment, bevordert het werk van de gistcultuur;

– Excellence, gistcultuur

 

Experiment

Voor het eerst wordt er een beetje geëxperimenteerd met houtsnippers. Een gek gezicht: als er de afgelopen weken ongeveer 700 nieuwe barriques zijn gearriveerd en dat dan op de tweede dag 30 kilo houtsnippers in een tank van 216 hectoliter wordt gekieperd.

Ik las in De Telegraaf van afgelopen donderdag dat het aanzuren in Bordeaux mag. Dat is een publiek geheim natuurlijk, evenals dat men sinds 1979 mag chaptaliseren tot 2%. Het zijn van die zaken waar men niet graag over praat, maar ik weet met zekerheid dat er bij Léoville Poyferré niet is en niet wordt aangezuurd!

De hagel in het voorjaar heeft dan wel een grote schade aangericht aan de bloesem, maar ook waar dat het geval was, blijkt de kwaliteit van de overige druiven heel goed. Ik zelf heb hier geen direct zicht op, want ik zit in Saint-Julien, maar van horen zeggen is aan de rechteroever ook een ‘très bon millésime’ in de maak. Het zijn opwindende dagen in Bordeaux!

Jaco van Hensbergen

Reageer op dit item