Uit eten aan de Côte d?Azur: Japans in Nice en Monaco, Frans in Cannes - Perswijn
Columns

Uit eten aan de Côte d?Azur: Japans in Nice en Monaco, Frans in Cannes

Ferry de Bakker kan zijn bestek wegleggen en de chopsticks pakken, want eindelijk zijn er Japanse restaurants geopend in zijn omgeving, de Côte d’Azur. Hij eet in Nice bij Keisduke Matsushima, in Monte Carlo bij coryfee Joël Robuchon en… in een Frans knijpje in Cannes. Zijn oordeel: “Het is allemaal best lekker, als je verwachtingspatroon niet al te hoog is en je honger niet te groot.”
We hebben er lang op moeten wachten hier aan de Côte d’Azur, maar nu beginnen er toch eindelijk Japanse restaurants te komen. Dat werd hoog tijd. In Nice opende Keisduke Matsushima een alleraardigste kleine zaak naast zijn al bestaande sterrenrestaurant. Coryfee Joël Robuchon op zijn beurt kwam in Monte Carlo met Yoshi, onderdeel van Hôtel Métropole. Très chic, maar de sake wordt daar wel heel duur betaald. Dan toch maar liever een Frans knijpje in Cannes…

Authentiek Japans met mediterraan tintje in Nice

Keisuke Matsushima doet het nog steeds heel goed in het naar hemzelf genoemde en nog altijd met een ster gewaardeerde restaurant aan de rue de France in Nice. Hij is wel zo verstandig geweest zijn prijzen aan de huidige omstandigheden aan te passen, zodat je er nu zowel ‘s middags als in de avond voor heel redelijke prijzen – er is al een menu voor 35 euro – van zijn gerechten kunt genieten.

Hij heeft echter een tweede restaurant geopend, en wel het qua inrichting heel eenvoudige Saison. Geen menu’s hier, maar uitsluitend à la carte. De kwaliteit is zeer hoog, de bediening professioneel en charmant, de prijzen heel redelijk. Als voorgerechten kun je onder meer kiezen uit tempura, een Japanse omelet en carpaccio van dorade, alsmede sushi en sashimi.

Er zijn dertien voorgerechten die in prijs variëren tussen de 5 en 24 euro. Er is bijvoorbeeld miso soep (5 euro), een uitmuntende Japanse vissoep (8 euro) en verder een aantal creatieve en zeer smakelijke hoofdgerechten, waarvan de donburi poulet (12 euro) en de donburi Sud-Ouest (met foie gras en eend) mij zeer bevielen. Er zijn ook diverse soba en udon noedelsgerechten.

Wijn (wit, rosé en rood) en sake (twee kwaliteiten) zijn alleen per glas verkrijgbaar (resp. 5 euro voor de wijn en 7 of 8 euro voor de sake). Een aanrader!

Saison – 17, rue Gubernatis, Nice, tel. 04 93 85 69 04.

Minimalistisch eten en maximale prijzen in Monaco

Joël Robuchon heeft terecht wereldwijde faam opgebouwd vanwege zijn bijna bovennatuurlijke kookkunst. Geen wonder dus dat zijn restaurants in Frankrijk en ver daarbuiten hooggewaardeerd zijn. Mijn verwachtingen waren daarom hooggespannen toen bekend werd dat hij Yoshi, een Japans restaurant, in het Monegaskische Hôtel Métropole had geopend. De praktijk veel helaas tegen.

Er zijn drie lunchmenu’s, Le Bento (€ 29), de Zen Eat Box (€ 49) en de Bento Box (€ 89). Details van deze helaas weinig verrassende menu’s zijn te vinden op de website van het hotel. Het is allemaal best lekker, als je verwachtingspatroon niet al te hoog is en je honger niet te groot. Van deze restaurants gaan er in Tokyo, Parijs en New York echter dertien in een dozijn. Bedenkelijk en ronduit teleurstellend is dat de hand van de grote meester valt nergens te bekennen. En daar kom je toch voor.

De wijnkaart in dit classy restaurant biedt mooie wijnen uit de Provence en daarbuiten, maar die zijn zoals te verwachten aan de prijzige kant. Onze Joël maakt het wel heel erg bont waar het de prijzen van de drie sake’s betreft: 160, 185 en 240 euro per fles! Toen ik recentelijk een vertegenwoordigster van de importeur van deze sake ontmoette, een charmante Japanse dame, trok die wit weg toen ik haar vertelde voor welke prijzen ze aangeboden werden. Hoe on-Japans ook, ze kon haar emotie niet verbergen of maskeren. Dit was belachelijk. Al met al dus een teleurstellend bezoek aan het prinsdom.

www.metropole.com

Knus Frans knijpje in Cannes

Weer thuis in Cannes naar het Franse La Table du Chef. Dat werd in mei vorig jaar geopend door David Gilles en zijn schoonpapa Bruno Gensdarme (met een s). Het restaurantje telt 26 couverts en heeft voor de lunch een steeds wisselende keuze van twee voor- en hoofdgerechten en desserts. ‘s Avonds is er alleen een Menu Surpise dat bestaat uit een amuse bouche, entrée, hoofdgerecht en dessert. De prijs is 35 euro en gezien de kwaliteit én creativiteit van hetgeen er voorgeschoteld wordt beslist aan de lage kant.

Ook de wijnkaart verraadt creativiteit en biedt een aardige keuze, waaronder een mooie rode Château des Crostes voor € 26. Het is er gezellig, de meeste gasten zijn locals en kennen de eigenaar. Vooraf reserveren is aan te bevelen, want het is er bijna altijd vol. Prima tent!

La Table du Chef – 5, rue Jean Daumas, Cannes, tel. 04 93 68 27 40.

Ferry de Bakker

Reageer op dit item