Prachtwijnen van een prachtvrouw - Perswijn
Columns

Prachtwijnen van een prachtvrouw

Het is 2004. Op het domein Mas des Dames in Murviel les Béziers in de Languedoc moeten enkele moeilijke, maar belangrijke besluiten worden genomen. Lidewij van Wilgen en haar echtgenoot Aad Kuijper zijn sinds drie jaar eigenaar van het domein. Het was een droom die werkelijkheid werd: Weg uit Amsterdam en iets nieuws beginnen. Om de vele investeringen te kunnen bekostigen werkt Aad nog steeds parttime

Lidewij_van_Wilgen300.jpg
Het is 2004. Op het domein Mas des Dames in Murviel les Béziers in de Languedoc moeten enkele moeilijke, maar belangrijke besluiten worden genomen. Lidewij van Wilgen en haar echtgenoot Aad Kuijper zijn sinds drie jaar eigenaar van het domein. Het was een droom die werkelijkheid werd: Weg uit Amsterdam en iets nieuws beginnen. Om de vele investeringen te kunnen bekostigen werkt Aad nog steeds parttime in Amsterdam. De kernvraag is: moeten we hier nog wel mee doorgaan?  Lidewij, ook uit  de reclamewereld afkomstig, wil af van de régisseur die in 2001 werd ingehuurd om de wijn te maken. Zij wil het zelf gaan doen.  

Tractordiploma

Het besluit valt om door te gaan. En dus blijft Aad zijn bureau in Amsterdam ‘runnen’ en ook blijft hij een geregelde gast op de KLM-vluchten tussen Schiphol en Toulouse. Lidewij echter neemt een vrijwel onmogelijk uit te voeren pakket aan taken op haar schouders. Allereerst zijn daar de drie dochters Marijn, Fiene en Lara, op dat moment twee, zes en acht jaar oud. Die moeten worden opgevoed, gekleed en naar school worden gebracht en gehaald in de omgeving van het domein. Dan is er natuurlijk het reilen en zeilen in het woonhuis, maar er is ook nog een aannemer aan de gang die een gebouw neerzet waar het kantoortje wordt gevestigd. Intussen is Lidewij weer op de schoolbanken beland, want haar plan om zelf wijn te gaan maken vergt kennis die zij als succesvolle reclamevrouw niet heeft. Op de school voor vinificatie en wijngaardbeheer in Béziers wordt wat vreemd en soms hoofdschuddend naar de jonge Nederlandse gekeken, maar dat deert haar niet. En passant haalt Lidewij ook nog haar tractordiploma. Ze is dus serieus en samen met Aad besluit ze om door te gaan op de soms wel heel zware weg en verder te investeren in het domein.

Perfect onderhouden wijngaarden

Mas des Dames is een achttiende-eeuws wijndomein in het zuiden van Frankrijk. Het is 24 hectare groot en 14 daarvan zijn inmiddels beplant met wijnstokken. De oudste daarvan zijn zo’n 80 jaar oud. De wijnkelder werd in 1850 gebouwd, dus er wordt hier al heel lang wijn gemaakt. De wijngaarden liggen tegen de heuvels en worden omringd door een natuurlijke begroeiing van eiken, olijf- en pijnbomen, alsmede verschillende kruiden waarvan geur en smaak in de wijn zijn terug te vinden. Al met al is het een prachtig, voor Languedoc-begrippen klein, domein. Toen Aad en Lidewij hier begonnen, zag het er toch allemaal een stuk minder uit dan vandaag de dag. De wijngaarden waren niet goed onderhouden en in de afgelopen jaren is veel werk verzet om een natuurlijke wijze van wijnmaken mogelijk te maken. Sinds 2004, toen Lidewij zelf de leiding nam, zijn er geen chemicaliën en insecticiden meer gebruikt. Als je nu haar wijngaarden met die van haar buurman vergelijkt, is een korte blik voldoende om te zien hoe belangrijk dat is. De wijngaarden van Mas des Dames zien er perfect uit.

Het is hier geen melkfabriek

De oogst is geheel handmatig. Lidewij doet zelf de selectie van de druiven. Ze zegt daarover: “We laten alleen de perfect rijpe en gezonde trossen door. Er komt geen blad, bedorven tros of insect in de pers terecht.”  Het persen gebeurt heel voorzichtig, terwijl de vinificatie een maand in beslag neemt. Lidewij gebruikt, in tegenstelling tot zoveel anderen betonnen cuves van 30 hectoliter, want zij houdt niet van roestvrij staal, alias inox. “Het is hier geen melkfabriek en ik vind dat de wijn zo beter wordt”. Er wordt voorzichtig en bescheiden van hout gebruik gemaakt en al helemaal niet van nieuwe eiken vaten. Behalve de usual suspects grenache, syrah, carignan en mourvèdre heeft Lidewij na lang zoeken de eindelijk gevonden wijndruif alicante geplant. Het rendement van deze bijna verdwenen druif is slechts 15 hectoliter per hectare, maar voegt aan de Côte Rouge van Mas des Dames nu net de gewenste intensiteit, fluwelen tannines en diepe kleur toe. De gemiddelde opbrengst op Mas des Dames is 35 hectoliter per hectare, een belangrijke reden van het succes van de wijnen.  

Internationale waardering

Er worden vier wijnen gemaakt op Mas des Dames. We beginnen met de witte van 100 procent grenache uit een gedeelte van de wijngaard waar veel fossielen van oesters te vinden zijn. Een frisse, verleidelijke wijn met alle goeds dat grenache kan geven. Doet de wijn het ook goed bij oesters? Welzeker, het is een goed huwelijk. Van de rosé (5000 flessen) zegt Lidewij: “Dit is geen gewone rosé, het is een wijn!” Gemaakt van 40 procent mourvèdre, 30 procent grenache en 30 procent syrah doet de wijn denken aan een van de rosés uit Bandol en Lidewij noemt ‘m zelfs een rosé à la Domaine Tempier. Heerlijk kruidig, stevig en complex is dit een mooie zomeravondwijn. Over op rood, want juist die wijnen hebben internationaal veel waardering gekregen. Het moet voor Lidewij en Aad een memorabel moment geweest zijn toen het beroemde Amerikaanse tijdschrift ‘The Wine Spectator’ hun Mas des Dames ‘La Dame’ 2005 als beste geproefde Languedoc-Roussillon wijn met 91/100 punten waardeerde. Het blad omschreef de wijn als “very spicy and dripping with rich flavors of dark plum, meat and kirsch. Powerful finish of mineral, smoke and spice. Should go well with roasted lamb. Tasted twice with consistent notes”. Naast deze appellation contrôlée Coteaux du Languedoc maakt Lidewij een heel mooie Vin de Pays des Coteaux de Murviel, namelijk de Mas des Dames Côte Rouge, die voor 50% uit syrahdruiven bestaat. Een wijn waarin de zon zit, donker gekleurd, warm en stevig, zoals je van wijnen uit deze streek mag verwachten. Petje af en een diepe buiging voor Lidewij. Het is geen wonder dat de internationale vakpublicatie Wine Report 2009 Mas des Dames op de eerste plaats van zijn lijst van ‘New Up-and-coming Producers’ zette en ‘La Dame’ als de ‘Best Bargain’. De wijnen zijn inderdaad heel aantrekkelijk geprijsd.

Importeur in Nederland: Wijnkoperij Okhuysen

www.okhuysen.nl

Ferry de Bakker

Reageer op dit item