Weense wijn - Perswijn
Nieuws

Weense wijn

Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met serieuze wijnbouw binnen de stadsgrenzen. Eveneens binnen die stadsgrenzen ligt het voormalige keizerlijke paleis Schönbrunn, het Versailles van de Habsburgers en een van de grootste toeristische trekpleisters van heel Oostenrijk. Tot in het midden van de 18e eeuw werden voor het hof wijnen gemaakt van druiven uit de eigen paleiswijngaard Liesenpfennig.

Sch__nbrunn.JPG
Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met serieuze wijnbouw binnen de stadsgrenzen. Eveneens binnen die stadsgrenzen ligt het voormalige keizerlijke paleis Schönbrunn, het Versailles van de Habsburgers en een van de grootste toeristische trekpleisters van heel Oostenrijk. Tot in het midden van de 18e eeuw werden voor het hof wijnen gemaakt van druiven uit de eigen paleiswijngaard Liesenpfennig. Deze wijngaard moest echter plaatsmaken voor een uitbreiding van het park. Maar de tijden van weleer keren terug!

Onder impuls van de in 2006 opgerichte groep WienWein, waarin vier van Wenens beste en meest innovatieve wijnmakers samenwerken (www.wienwein.net), wordt de productie van Schönbrunnwijn weer in ere hersteld. In de paleistuin hebben ze 1000 m² wijnstokken aangeplant die in 2011 voor een eerste oogst moeten gaan zorgen. De aanplant is gebeurd in de Weense traditie van de gemischter Satz, waarbij diverse druivenrassen in één en dezelfde wijngaard door elkaar staan en allemaal tegelijk gevinifieerd worden. Het gaat daarbij om rassen als grüner veltliner, riesling, welschriesling, neuburger, zierfandler en rotgipfler. De productie van de wijn zal plaatsvinden in het bedrijf van een van de leden van WienWein dat in het nabijgelegen district Mauer gevestigd is.

Het is de bedoeling om van de oogst jaarlijks een speciaal mediagebeuren te maken met de aanwezigheid van prominente persoonlijkheden als plukkers. Het belangrijkste doel van het project is immers promotie voor Weense wijn in het algemeen, want de totale hoeveelheid beschikbare flessen zal niet meer dan ongeveer 500 bedragen. Commercieel verwaarloosbaar derhalve. De wijn van Schönbrunn zal er dus echt een voor verzamelaars worden.

René van Heusden

Reageer op dit item