Rives-Blanques introduceert twee nieuwe wijnen - Perswijn
Nieuws

Rives-Blanques introduceert twee nieuwe wijnen

Er is belangrijk nieuws te melden over Château Rives-Blanques, het wijngoed in Limoux van het alleraardigste koppel Jan en Caryl Panman. Ze zijn zelf enorm in hun nopjes met een lovend commentaar van Jancis Robinson. In haar ‘Purple Pages’ omschreef ze de van chenin blanc gemaakte Dedicace 2006 als “Smoky, mineral and a delicate scent of fresh moss. Intense. Apricot and a rapier-like lime acidity. Arch minerality and then a trail of white blossom on the finish. 17.5 pts. Drink 2009-2011.”

Rives-strip_1.jpg
Er is belangrijk nieuws te melden over Château Rives-Blanques, het wijngoed in Limoux van het alleraardigste koppel Jan en Caryl Panman. Ze zijn zelf enorm in hun nopjes met een lovend commentaar van Jancis Robinson. In haar ‘Purple Pages’ omschreef ze de van chenin blanc gemaakte Dedicace 2006 als “Smoky, mineral and a delicate scent of fresh moss. Intense. Apricot and a rapier-like lime acidity. Arch minerality and then a trail of white blossom on the finish. 17.5 pts. Drink 2009-2011.”

Het is inderdaad een mooie, maar vooral verrassende wijn, want je verwacht eigenlijk geen chenin blanc in Limoux. (Overigens maakt Roc d’Anglade, een ander kwaliteitshuis in de Languedoc-Roussillon, ook een verbijsterend mooie witte wijn van chenin blanc.) Maar nu het echte nieuws. Dit jaar introduceerden de Panmannen een Crémant de Limoux Vintage Rosé 2007, gemaakt van chardonnay, wat chenin blanc en, voor kleur én smaak, pinot noir. Knap gedaan, goed geprijsd en heerlijk fris.

Er is nog een verrassing en wel de eveneens dit jaar gelanceerde Sauvageon 2008, gemaakt van – u raadt ondanks een lichte aarzeling misschien het al – 100% sauvignon blanc. Deze druif komt, naar men zegt, al honderden jaren voor in Frankrijk en stond lang bekend als ‘sauvageon’. De wijn is totaal verschillend van andere Sauvignon Blanc, al proef je het druivenras toch wel. Fris, helder, kruidig en toch als fluweel. Prachtig. Ik zou het een Sophia Lorenwijn willen noemen. Inmiddels zijn ook nog twee andere wijnen van 2008 beschikbaar gekomen: La Trilogie, nóg beter en complexer dan de voorgaande jaren, en de van mauzac gemaakte Cuvée Occitania, weer heel bijzonder. Bravo Jan en Caryl!

Ferry de Bakker

Reageer op dit item