Italia al Dente komt er weer aan - Perswijn
Nieuws

Italia al Dente komt er weer aan

Zin in Italiaans? In het weekend van 21 en 22 maart 2009 wordt in Loods 6  in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, alweer voor de vierde keer het smaakmakende evenement Italia al Dente gehouden. Er valt te  genieten van authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, cinema en nog veel meer Italiaans. Aan Italia al Dente nemen ruim veertig middelgrote bedrijven deel met een

parmegiano300.jpg
Zin in Italiaans? In het weekend van 21 en 22 maart 2009 wordt in Loods 6  in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, alweer voor de vierde keer het smaakmakende evenement Italia al Dente gehouden. Er valt te  genieten van authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, cinema en nog veel meer Italiaans. Aan Italia al Dente nemen ruim veertig middelgrote bedrijven deel met een keur aan kwaliteitsproducten, rechtstreeks voor u geïmporteerd uit bekende en minder bekende streken in Italië. Kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnimporteurs, kazen, vleeswaren, chocolade, olijfolie, broden, truffelspecialiteiten, koffie en pasta: het is allemaal te proeven. Ook cultuurliefhebbers en hobbykoks komen ruimschoots aan hun trekken.

Proeverijen en Workshops

Tijdens Italia al Dente organiseert wijnimporteur Vino e Olio  een exclusieve Brunelloproeverij met diverse wijnen het jaar 2004. Uiteraard zijn er ook weer de proeverijen met tien wijnen uit heel Italië onder leiding van Hein Sas. In de Kookcentrale van SMAAK (voorheen delicious.kookschool) zijn kookworkshops volgen onder leiding van verschillende chefs. Kookdemonstraties worden in de Cucina al Dente onder leiding van Panna Cotta georganiseerd. Op het programma staan verder een olijfolieproeverij van Elaion, een truffelproeverijen met Massimo Damiano, een kaasproeverij onder leiding van Passione Italia en een tortelliniworkshop door één van de speciaal voor Italia al Dente overgekomen Italiaanse koks uit de Emilia Romagna. Ook zal Gran Sardegna opnieuw een Sardinië-special organiseren waarbij diverse producten van dit eiland toegelicht en geproefd worden.

Lezingen en culturele activiteiten

Kunsthistorica Phaedra de Zeeuw komt speciaal vanuit Italië over voor een lezing over de betekenis van wijn in de kunst. Aan de hand van de mythologische figuur Bacchus schetst zij het belang van wijn in het dagelijkse Italiaanse leven door de eeuwen heen. Galerie Il Sogno is gespecialiseerd in Italiaanse moderne kunst en richt voor de gelegenheid een expositie in met werk van Gesine Arps en Sabina Feroci. Het Festival Internazionale del Cortometraggio in Siena heeft een boeiend filmprogramma samengesteld van een vijftal korte films van moderne Italiaanse cineasten.  Selma Sevenhuijsen van Activa Bolsena houdt een lezing houden over de Etruskische beschaving in Italië en in het bijzonder rond het prachtige meer van Bolsena.

Onno Kleyn, Andrea van Gemst, Josje van Oostrom en Nicolaas Klei

Culinair journalist Onno Kleyn (o.a. Volkskrant) verzorgt tijdens Italia al Dente een lezing over de oorsprong en bereiding van Pasta, terwijl Andrea van Gemst (Slow Food) in haar lezing dieper ingaat op het fenomeen van de authentieke Italiaanse keuken en de interpretatie daarvan in het buitenland. Josje van Oostrom, lid de Italiaanse Sommeliervereniging AIS en eigenaresse van de eno-gastronomische reisorganisatie Profondo Reizen, vertelt u alles over de oorsprong en ontwikkeling van de wijnbouw in Toscane. Nicolaas Klei is op zondagmiddag aanwezig bij de stand van Douwe Walinga en Il Commendatore om zijn favoriete Italiaanse wijnen te laten proeven.

Italia al Dente 2009

Data: 21 en 22 maart

Locatie: Loods 6, KNSM-laan 143, Amsterdam

Entree: € 11,50  (voor de diverse proeverijen en workshops geldt een meerprijs)

Informatie: www.italia-al-dente.com

Nog meer proeven?: http://www.perswijn.nl/evenementen/1024/ontdek-de-nieuwe-wereld.html

Reageer op dit item