Rives-Blanques : prachtig wit uit Limoux - Perswijn
Nieuws

Rives-Blanques : prachtig wit uit Limoux

Limoux is een bijzonder Frans wijngebied. Er werden lang slechts witte anonieme wijnen gemaakt en eigenlijk was alleen de sinds rond 1530 geproduceerde sprankelende Blanquette de Limoux bekend. Daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen. De beste domaines maken nu goede tot zeer goede witte wijnen. Een uitschieter is het hooggelegen Château Rives-Blanques, sinds 2001
Limoux is een bijzonder Frans wijngebied. Er werden lang slechts witte anonieme wijnen gemaakt en eigenlijk was alleen de sinds rond 1530 geproduceerde sprankelende Blanquette de Limoux bekend. Daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen. De beste domaines maken nu goede tot zeer goede witte wijnen. Een uitschieter is het hooggelegen Château Rives-Blanques, sinds 2001 eigendom van Jan en Caryl Panman. Er zijn sinds kort ook rode Limouxwijnen, maar zoals de bartender in Irma la Douce het zo treffend kon zeggen , “That’s another story”. 

RB___Jan_et_Caryl_Panman.jpg
Twee globetrotters ontmoeten elkaar

Jan en Caryl Panman leren elkaar in Hong Kong kennen. Caryl is Nederlandse, heeft een Nederlandse vader en een Engelse moeder. Ze groeit niet op in ons kikkerlandje en studeert later aan de universiteit van Sydney. Jan is bankier. Eerst voor Chase en later ABN-AMRO reist ook hij de gehelde wereld rond en woont en werkt onder andere in Zuid-Korea en Brazilië. Caryl maakt tijdens haar jeugd al kennis met wijn, want haar vader was een liefhebber. Nadat zij elkaar het jawoord hebben gegeven, krijgen ze twee kinderen, Jan die in 1981 geboren wordt, en een dochter met de ongebruikelijke, maar mooie en intrigerende naam Xaxa die in 1983 het levenslicht ziet. Wijn gaat pas echt leven voor het jonge echtpaar als zij er tussen 1990 en 1995 kennis maken. Jan raakt er als bankier namelijk zakelijk bij betrokken. Hij geeft zijn ogen goed de kost en ziet in detail hoe je een wijngoed beheert. Op dat moment ontstaat ook het – de eerste tijd nog vage – idee om dat ooit zelf te gaan doen. In 1997 stopt hij zijn werk bij ABN-AMRO 

Een idee wordt werkelijkheid

Het echtpaar heeft er zin in. Jan en Caryl doen veel onderzoek en gaan niet over een nacht ijs. Het idee groeit langzaam en in 2000 nemen ze de beslissing om wijnboeren te worden. Maar waar? Chili, het land dat ze zo goed hebben leren kennen, ligt voor de hand. Ze spreken de taal, kennen de gewoonten van het land, hebben er vrienden en Chili is een rijzende ster in de wijnwereld. Maar Frankrijk trekt ook en dan vooral het veelbelovende, maar verrassend genoeg nog steeds onderontwikkelde wijngebied  Languedoc. Ze kennen daar in Limoux het domein dat nu Château Rives-Blanques heet, horen dat de eigenaren gaan scheiden en het bedrijf daarom te koop staat. De beslissing valt, Jan en Caryl worden eigenaar van het domaine van 30 hectare. Hun droom wordt werkelijkheid. Ze nemen een cruciale stap met het overtuigen van wijnmaker Eric Vialade om in dienst van het domaine te blijven. Dit is niet alleen verstandig omdat Eric de juiste man op de juiste plaats is, maar ook omdat deze beslissing hen in de regio veel waardering opleverde. Jan: “Je bent en blijft een buitenlander hier, maar de Fransen zijn altijd enorm positief geweest over hetgeen wij hier tot stand wilden brengen en zijn steeds behulpzaam geweest”. 

We zijn hier gelukkig

De keuze voor Limoux is verrassend, zij het dat er volop potentieel aanwezig is. Jan en Caryl willen graag een mooie mousserende Blanquette de Limoux maken, maar dat is het echtpaar niet genoeg. Ze zijn van mening dat hun 350 meter hooggelegen domaine juist ook zeer geschikt is om mooie witte wijnen te maken. Hoog gelegen betekent koele nachten. In de beginjaren wordt bijna alle wijn geëxporteerd, met name naar Nederland, België, Engeland en de Ierse Republiek. Nu wordt 20% in Frankrijk zelf verkocht, mede omdat de wijnen van Château Rives-Blanques in de afgelopen jaren tal van prijzen hebben gewonnen en nogal wat behoorlijk positieve publiciteit hebben genoten. Dat is een beloning voor jarenlang uitgekiend investeren, goed nadenken over belangrijke zaken en keihard werken. Caryl zegt daarover “Wijnboer zijn is een fantastisch bestaan, maar het is soms ook frustrerend en stressverhogend. De natuur zorgt steeds weer voor verrassingen, zowel aangename als onaangename. Er is elke dag wel weer een nieuwe uitdaging, een nieuwe hindernis die genomen moet worden. Toch zouden Jan en ik niets anders willen. We zijn hier gelukkig”.  

RB__2_L__equipe_GeorgesPauli_JanPanman_EricVialade.jpg
Prachtig trio wit

Op Château Rives-Blanques worden drie witte wijnen met de appellation d’origine contrôlée Limoux. De Cuvée de l’Odyssée Chardonnay vind ik persoonlijk de lekkerste en ook de meest verfijnde. De wijn wordt door de Engelse wijnschrijver Oz Clarke omschreven als “soft-edged, smooth and round”. Wat kunnen ze het toch mooi zeggen, die Engelsen. De twee andere wijnen zijn mogelijk interessanter. De Dédicace Chenin Blanc, die Aer Lingus in First Class serveert, toont aan dat deze druif een extra dimensie krijgt doordat er meer zon in Limoux is dan in de Loirestreek, de thuishaven van deze druif. Zeer speciaal is de derde wijn, de Cuvée Occitania Mauzac, een voor velen totaal onbekend druivenras dat al in de 14e eeuw in en rond Limoux te vinden was. Het idee om een cuvée met mauzac te gaan produceren komt van Caryl. Jan en Eric waren terughoudend. Jan hierover: “Hoewel we er eigenlijk niet in geloofden om van deze voor mousserende wijn geschikte druif een stille witte wijn te maken, wilden we het toch proberen”. Consulent Georges Pauli adviseert om de wijn in eikenhouten vaten te laten rijpen en het is nu een echt succesverhaal. Het team op Château Rives-Blanques heeft een zeer bijzondere wijn gecreëerd, die door niet zomaar een andere luchtvaartmaatschappij, namelijk ‘onze nationale trots’, in Business Class wordt geserveerd. Een trio waarop Jan en Caryl terecht zeer trots mogen zijn.    

La Trilogie

De topwijn van Château Rives-Blanques is La Trilogie, werkelijk een kanjer van een wijn, die internationaal zeer hoog wordt aangeschreven. En terecht, want de kwaliteit is bijzonder. Van de jaargang 2007 werden slechts 1400 flessen geproduceerd. De wijn is een blend van mauzac, chardonnay en chenin blanc en een creatie van consulent Georges Pauli, in het dagelijks leven technisch directeur van het Château Gruaud-Larose, deuxième cru uit Saint-Julien in de Médoc. Pauli is een veelgevraagd adviseur en heeft wijndomeinen uit de gehele wereld als klant. Hij bepaalt samen met Eric Vialade hoe de verhouding tussen de drie druivenrassen precies is. Voor de laatste jaargang, 2007, werd gekozen voor 50% chardonnay, 30% chenin blanc en 20% mauzac.   

En verder

Allereerst een paar woorden over de naar dochter Xaxa (spreek uit Sacha) genoemde zoete witte wijn. Deze wordt maar zelden gemaakt, omdat het klimaat dat maar eens in de zoveel jaar toelaat. Voor de 2004 werd de chenin blanc eind november handmatig geplukt en mauzac pas in januari. De wijn gaat in 50cl flessen (12.60 euro). Een mooie zoete wijn, die goed met desserts te combineren is. Verder is er nog een frisse, eenvoudige Chardonnay du Domaine, een Vin de Pays d’Oc wijn, die alleen roestvrij stalen tanks ziet. Tot slot, de belletjes. De methode om mousserende wijn te maken komt uit deze streek, waar in de zestiende eeuw al Blanquette de Limoux werd gemaakt, lang voordat Dom Pérignon het champagneproces ‘ontdekte’. In de negentiende eeuw genoot Blanquette een wereldwijde populariteit en werd zowel in het Witte Huis in Washington al in  het Paleis van de Tsaar in Sint-Petersburg gedronken. De heerlijk frisse Blanquette de Limoux wordt gemaakt van 90% mauzac met aanvulling van wat chardonnay en chenin blanc.

Château Rives-Blanques, 11300 Cépie

Tel. 0033 (0)4 68 31 43 20.

wijn@rives-blanques.com.

www.rives-blanques.com.

Importeur in Nederland: Colaris

Ferry de Bakker

Reageer op dit item