Ook Chili ontdekt viognier - Perswijn
Wijn van de week

Ook Chili ontdekt viognier

Sauvignon blanc en chardonnay: alle nieuwe wijnlanden beginnen met een ruime aanplant van deze druivenrassen. Verrassend kun je het niet meer noemen en erg lonend is het ook niet. Is viognier de oplossing?

Wijnvandeweek_viognier.jpg
Het is niet erg verrassend meer, en weinig lonend. Elk nieuw wijnland begint voor de witte wijnen met een ruime aanplant van sauvignon blanc en chardonnay. Tikje voorspelbaar. Maar geen ontkomen aan, want dat zijn de druiven die de consument ‘kent’. En die verkopen dus. Tot er zoveel van is, dat je er geen droog brood meer aan kunt verdienen. Of tot je tot de conclusie komt dat je wijngaard eigenlijk veel te warm is voor sauvignon blanc. In dat geval ligt de oplossing voor de hand: plant viognier.

Nou ja, of viognier de oplossing is, weet je natuurlijk ook niet, want ook deze druif is toenemend populair. Afkomstig uit de Noordelijke Rhône, wordt hij gezien als een druif die de warmte beter kan verdragen. Dat klopt wel, hoewel er toch een duidelijk temperatuurverschil tussen dag en nacht moet zijn om hem lekker fris te houden. Op onze reis door Chili, die inmiddels ten einde loopt, kwamen we een paar lekkere Viogniers tegen. Wijnreus Concha y Toro maakt een heerlijke Viognier, die bovendien opmerkelijk betaalbaar is. Alleen is er niet zoveel van, zodat Albert Heijn, waar hij wordt verkocht, vriendelijk is verzocht hem niet in de actie te doen, want dan zijn de beschikbare voorraden binnen een week uitverkocht. Om hem fris te houden is de viognier aangeplant in Casablanca Valley, een streek die onder de invloed ligt van de koele Pacific. Het is een heerlijk glas Viognier, bloemig en open, met abrikoos en honing, peer en wat citrus, goede zuren en frisheid, lichte bitters.

Casillero del Diablo, Viognier 2008, Casablanca Valley

Albert Heijn, € 5,99

Reageer op dit item