Riesling in De Leest - Perswijn
Nieuws

Riesling in De Leest

In Perswijn nummer 8 staat een verslag van een fascinerende Rieslinglunch in Restaurant De Leest. Voorafgaand aan deze sessie zijn ongeveer veertig wijnen geproefd om tot een selectie te komen. Het betrof Rieslings uit diverse landen en gebieden, met de nadruk op Duitsland, hét Rieslingland bij uitstek.
In Perswijn nummer 8 staat een verslag van een fascinerende Rieslinglunch in Restaurant De Leest. Voorafgaand aan deze sessie zijn ongeveer veertig wijnen geproefd om tot een selectie te komen. Het betrof Rieslings uit diverse landen en gebieden, met de nadruk op Duitsland, hét Rieslingland bij uitstek. Zoals in het artikel in Perswijn al vermeld is, waren het niet per se de beste wijnen uit de proeverij die het beste aan tafel presteerden! En omgekeerd bleek een enkele aanvankelijk wat minder hoog gewaardeerde wijn op te leven bij een passend gerecht.

Onderstaand het volledige overzicht van alle geproefde wijnen. Wijnen met zijn persoonlijke favorieten van de auteur.

DUITSLAND

Gebied

Producent

Wijngaard/naam

Jaar

Importeur

Baden

Alexander Laible

Alte Reben ***

Qualitätswein trocken

2007

Informatiebureau voor Duitse Wijn

Moderne wijn waarin je een ‘jonge vent'(de wijnmaker) terugproeft. Riesling die staat als een huis:expressief, compact, stevig, (nog) veel fruit, mooie mineralen. perfecte balans. ♥

Mosel

Fritz Haag

Brauneberger Juffer

Kabinett trocken

2007

Résidence Wijnen

Vloeibaar kristal, toppunt van finesse. Zuiver, elegant, prachtige zuren. Danst in het glas en in de mond. Een van Haags allermooiste droge Kabinetts ooit en daarmee de essentie van droge Moezel. Hét bewijs dat droog daar kan! ♥

Mosel

Kerpen

Wehlener Sonnenuhr

Grosses Gewächs

2005

Passport

Vrij stevige, ongepolijste wijn met al wat ontwikkeling en merkbaar restzoet – hij is in feite halbtrocken. Kenmerkende honingtoets van de Lage Sonnenuhr, de warmte van het jaar, flinke bitters in de finale.

Mosel

Heymann-Löwenstein

Hatzenport Kirchberg

Erste Lage

2007

Résidence Wijnen

Overweldigend rijke én eigenzinnige wijn. Magnifieke neus ondanks de spontane vergisting. In de smaak een en al extract, fruitconcentraat,perzik, mineralen en een duidelijk restzoetje. Op dit moment nog veel te jong. Indrukwekkend, maar wat voor eten kan hier nog tegenop? ♥

Mosel

Heymann-Löwenstein

Winningen Röttgen

2006

Résidence Wijnen

Ook allerminst kinderachtig, maar mede dankzij het moeilijke jaar minder overdonderend dan de Kirchberg. Vleugje botrytis, gastronomisch betere balans tussen zoet en zuur. Stukken ‘eetvriendelijker’.

****(*)

Mosel

Selbach-Oster

Zeltinger Himmelreich

Kabinett halbtrocken

2007

Oud Reuchlin & Boelen

Uitgebalanceerde, fruitige wijn. Lichtvoetige Kabinett volgens het boekje: sappig en spritzig, op en top Moezel. Het beetje restzoet is door de zuren niet of nauwelijks waarneembaar. Gemiddelde complexiteit, hoge doordrinkfactor.

Mosel

Selbach-Oster

Zeltinger Sonnenuhr

Spätlese

2007

Oud Reuchlin & Boelen

Loepzuivere Spätlese, licht in alcohol, hoog in finesse. Zeer fijn zoet-zuurspel met sappige perzik in plaats van suiker. Onmiskenbare ‘Schieferton’ van de leisteen. Als er dan zo nodig Aziatisch gekookt moet worden…♥

Nahe

Schlossgut Diel

Dorsheimer

Qualitätswein halbtrocken

2007

Neerlands Wijnhuis

Aardige, maar weinig complexe of verfijnde wijn. Vrij vol. Het zoet versterkt het fruit en is uiterst discreet. Goede zuren.

***

Nahe

Schäfer-Fröhlich

Monzinger Frühlingsplätzchen

Spätlese trocken

2005

Invivé

Zeer krachtige, overweldigende wijn met een begin van ontwikkeling. Wijn met structuur en precisie. Uitgesproken mineraal van karakter, licht rokerig, geweldige lengte. Lastig aan tafel.

Pfalz

Heiner Sauer

Steinreich

Spätlese trocken

2007

Vinoblesse

Knalt glas uit, primair fruit, perzik, citrusvruchten, heerlijk. Ssap, sap, sap! Fijn mineraal, niet té, mooie zuren, citruszeste, zachte bitters, spanning. Hier gebeurt wat!

Pfalz

Schneider

Bergel

Qualitätswein trocken

2007

Informatiebureau voor Duitse Wijn

Technisch goede wijn, zij het misschien aan de vrij lichte kant. Floraal, vrij strak van smaak, citrus, uitgesproken minerale kruidigheid op het pikante af.

Pfalz

Theo Minges

Buntsandstein

Spätlese trocken

2007

Hosman Frères

Lichtvoetig, elegant, citrus, vrij enkelvoudig; idem, vrij breed, aards-kruidig, niet extreem expressief, pittige zuren, spicy, peperig Markant bittertje aan het eind

Pfalz

Müller-Catoir

Haardter Bürgergarten

Spätlese trocken

2006

Imperial

Getekend en gehandicapt door het buitengewoon lastige jaar. Vertoont sporen van botrytis (van de minder edele soort) en vroegtijdige rijping.

Rheinhessen

St. Antony

Nierstein Ölberg

Grosses Gewächs

2005

Neerlands Wijnhuis

Correcte, maar verder niet zo opvallende wijn. Duidelijk begin van rijping, redelijk vol, mineraal, kruidig, droog. Het laatste stapje ontbreek.,

Rheinhessen

Wagner-Stempel

Vom Porphyr

Qualitätswein trocken

2007

Passport

Mooie neus, zacht fruit, fijn mineraal. Fris, speels, lekker sap,, perzik, mineralen. Rijp en spannend, toonbeeld van zuiverheid en precisie. Een van de toppers. ♥

Rheingau

Ottes

Lorcher Kapellenberg

Spätlese trocken

2007

Van Dort

Correcte wijn met goed fruit en levendigheid. Daarmee typisch voor 2007. Aardse, pikante toets. Valt qua terroir(beperking) eigenlijk onder de Mittelrhein en komt daardoor een beetje tekort aan complexiteit.

Rheingau

Ottes

Lorcher Kapellenberg

Erstes Gewächs

2007

Van Dort

Aangename, technisch goede wijn, duidelijk in lijn met de voorgaande. Beschikt weliswaar over een fractie meer inhoud en lengte, maar ook hier zou meer complexiteit welkom beslist zijn.

Rheingau

Schloss Reinhartshausen

Erbach Marcobrunn

Erstes Gewächs

2006

Oud Reuchlin & Boelen

Op dit moment weinig toegeeflijke, ingetogen wijn. In het veld met zo veel charmerende wijnen uit 2007 eerder strak . Strenge mineraliteit. Toch intrigerend door goed rijpingspotentieel en lengte.

Rheingau

Weil

Kiedricher Gräfenberg

Kabinett trocken

2007

Invivé

Voortreffelijke wijn dankzij balans tussen fruit, mineralen en fijne zuren. Schoolvoorbeeld van precisie en ‘Spiel’. Meer inhoud dan op het eerste gezicht lijkt. Een bewijs dat Weil ook fraaie droge wijnen weet te produceren. ♥

Rheingau

Domdechant Werner

Hochheimer Kirchenstück

Spätlese

2005

Neerlands Wijnhuis

Klassieke Spätlese met duidelijk proefbaar, maar mooi uitgebalanceerd restzoet. Middelintens, begin van rijping, tamelijk vol, fijn zoet, licht nootachtig, ronding.

FRANKRIJK

Alsace

Schaetzel

Kaefferkopf Grand Cru Granit

2006

Résidence Wijnen

Aan de herkomst kan het niet liggen, maar de wijn valt op door hoogst merkwaardige, om maar niet te zeggen bizarre aroma’s. Eiswein, rozijn, strek aard…Botrytis? Een volledig uit de hand gelopen spontane gisting? Totaal afwijkend…

Alsace

Hugel & Fils

Jubilée

2004

Oud Reuchlin & Boelen

Ontwikkelde neus, gedroogd fruit, vleugje ‘petroleum. Volle, brede smaak, heel licht zoetje, mineralen, intens, goede lengte. Solide wijn met eigen stijl. Het ontbreekt hem echter aan spanning en ‘swing’. Kortom, een beetje saai.

Alsace

Zind-Humbrecht

Clos Häuserer

2004

L’Exception/Cordier

Vrij vol en rond qua geur. Kruidig,zuidvruchten uitgesproken mineraal, vulling en lengte. Krachtige, dominante smaak, bittertje, betrekkelijk lage zuurgraad. ‘Terroirwijn’.

Alsace

Blanck

Schlossberg Grand Cru

2004

Hosman Frères

Gerijpt karakter in zowel geur als smaak. Merkbaar zoet, zuivelig (malo(?), gedroogd fruit, pittige mineralen. Komt tekort aan precisie en finesse.

OOSTENRIJK

Kamptal

Allram

Gaisberg

2007

Oud Reuchlin & Boelen

Zuivere maar vrij enkelvoudige wijn. Beetje reductief. Levendig maar licht en ondanks zijn mineraliteit weinig complex in vergelijking met andere Oostenrijkse Rieslings.

Kamptal

Bründlmayer

Steinmassel

2005

Imperial

Middelintens intens, fijn, complex, zacht kruidig. Doet eerder aan Grüner Veltliner dan Riesling denken. Mooie zuren doen de wijn slanker lijke dan hij in feit is.

Kamptal

Loimer

Steinmassl

2005

Résidence Wijnen

Reageer op dit item