Valdespino, Amontillado Dry Tio Diego - Perswijn
Wijn van de week

Valdespino, Amontillado Dry Tio Diego

Jammer, jammer, waarom is sherry toch zo’n onbegrepen product. Nederland is weliswaar de tweede markt voor sherry, maar er wordt zoveel matige medium gedronken. En mooie ‘echte’ sherry, is zo moeilijk aan de man/vrouw te brengen. En het is zo mooi om te drinken, zelfs bij veel gerechten.

Tio_groot.jpg
Jammer, jammer, waarom is sherry toch zo’n onbegrepen product. Nederland is weliswaar de tweede markt voor sherry, maar er wordt zoveel matige medium gedronken. En mooie ‘echte’ sherry, is zo moeilijk aan de man/vrouw te brengen. En het is zo mooi om te drinken, zelfs bij veel gerechten.

Een van de redenen dat sherry als wijn voor veel wijndrinkers zo ingewikkeld is, is de enorme veelheid aan typen en stijlen. Er is een hemelsbreed verschil tussen amontillado en, pakweg, fino, om over zoete Pedro Ximenez nog maar te zwijgen. Maar binnen het type, zoals in dit geval amontillado, zijn ook nog eens grote onderlinge verschillen. Een amontillado kan worden ‘aangezoet’ met Pedro Ximenez tot een ‘medium’ amontillado, om hem wat zachter te maken. Maar een amontillado kan ook heel droog en sherry-achtig zijn.

Deze Valdespino is een droge amontillado, dat is natuurlijk de ware amontillado-stijl, laten we eerlijk zijn. Hoewel die om te drinken misschien iets moeilijker, want droger is. De Tio Diego is toch afgerond en zacht genoeg om hem niet te moeilijk te maken. Dat maakt deze wijn toch wel tot de ultieme sherry voor een nog heel redelijke prijs. Heerlijk. De geur is mooi breed, met noten en amandelen, de smaak ­karaktervol, mooi droog en krachtig, intens, met gerijpte sher­ry?tonen, rokerig en breed, goede zuren, lengte, en een mooie com­plexiteit.

Vinites, plm. € 12,50

www.vinites.com

Bij de nieuwe Perswijn zit een prachtige sherry-special. Interesse? Neem een abonnement of bestel een proefnummer.

Reageer op dit item