Zakelijk - Génération Madiran, 19 wijnboeren op zoek naar erkenning - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Zakelijk – Génération Madiran, 19 wijnboeren op zoek naar erkenning

De AOC Madiran was op sterven na dood toen Alain Brumont de uitdaging aannam de bijna vergeten herkomstbenaming weer op de Franse wijnkaart te prikken. Deze ‘geniale gek’, zoals hij wel eens werd genoemd, werd door zijn vader het familiehuis uitgeschopt maar hij ging door, als een ware Gasconse musketier op geheime missie. Vanaf 1985 nam hij ook een handjevol fanatieke wijnboeren in zijn kielzog mee. De herkomstbenaming was herboren, Madiran was ineens een van de bekendste rode herkomstbenaming van Frankrijk. Montus en Bouscassé behoorden tot de echte klassiekers.

Anno 2008 is de situatie minder rooskleurig. De ster van Alain Brumont is wat gedoofd na zware financiële problemen. De jonge generatie van Madiran en Pacherenc de Vic-Bilh producenten heeft het moeilijk. De wijncrisis, de dure euro, de Franse anti-alcohol lobby, de steeds grotere beperkingen van overheidswege op het gebied van marketing en communicatie… er was dringend behoefte aan actie. 19 ambachtelijke wijnboeren hebben zich verenigd in Génération Madiran / Altéma, een collectief voor promotie, communicatie, locale ontvangst- en proefaccommodatie en export. Contactpersoon voor pers en export is Eric Sendra, een enthousiaste liefhebber van Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh wijnen.

“Aan onze wijnen ligt het niet, het zijn ware juweeltjes, volop natuurlijk karakter” vertelt hij graag. Krachtige, goed gestructureerde rode wijn van de tannat druif, al dan niet aangevuld met cabernet franc, cabernet sauvignon en fer servadou. Nog wat rustiek in zijn jeugd, zachter na 2 tot 3 jaar, met prachtige aroma’s van rijp zwart fruit en specerijen. Verrukkelijk bij magret de canard, veder- en haarwild, houtduif, lamsvlees en natuurlijk de harde rauwmelkse kazen uit de Pyrénées. En dan de fantastische witte wijnen. Volkomen onderschat! Verkrijgbaar in droog of zoet, de Pacherenc du Vic-Bilh zijn ware fruitexplosies. De ‘sec’ is fris en sappig, met aroma’s van weidebloemen en exotisch fruit. Geweldig bij de allerbeste rauwe hammen, bij witvlees, zeevis of zeevruchten. De ‘doux’ is een ware nectar, voortreffelijk fris in aanzet, zacht en zwoel in de mond, vol aromatisch met nuances van exotische vruchten, mispel, gekonfijte sinaasappel, honing en specerijen. Altijd lekker, vooral bij foie gras, koud of warm, bij rijpe schapenkaas en zelfs bij zacht en niet te zoet gebak. Toegegeven, de wijn is gemakkelijker te drinken dan uit te spreken. De naam is afgeleid van de Gasconse uitspraak “bi de bids pacherads”, wijn van wijnranken op staken gestut (‘échalas’ in het Frans). De gebruikte druivensoorten klinken eveneens ‘exotisch’: arrufiac, petit manseng, gros manseng, courbu… eventueel aangevuld met sauvignon blanc en/of sémillon.

Eric Sendra is er volledig van overtuigd. Zowel Madiran als Pacherenc du Vic-Bilh verdienen meer aandacht, in de pers maar ook op de restaurant wijnkaarten en in de winkels. Wie meer wil weten over de wijnen en de producenten kan een bezoek brengen aan de website: http://www.generation-madiran.com . (Her)ontdek de wijnen van Madiran, van bekende bedrijven als Domaine Capmartin, Berthoumieu, Labranche-Laffont, Château d’Aydie et Mouréou (Vignoble Laplace), de Viella en vele andere, op zoek naar erkenning en nieuwe exportkansen.

Christian Callec

Reageer op dit item