Modern leven: rosé tweemaal anders - Perswijn
Nieuws

Modern leven: rosé tweemaal anders

Rosé is niet langer een trend meer, maar hoort er volgens mensen die het weten kunnen helemaal bij. Hoogste tijd dus voor producenten om met innovatieve concepten op roségebied te komen teneinde de spanning er in te houden. Recentelijk zijn twee opvallende rosés uit onverwachte hoek op de Nederlandse markt gekomen.


Rosé is niet langer een trend meer, maar hoort er volgens mensen die het weten kunnen helemaal bij. Hoogste tijd dus voor producenten om met innovatieve concepten op roségebied te komen teneinde de spanning er in te houden. Diversificatie van het productaanbod heet dat. Zie de inspanningen die momenteel bijvoorbeeld in de Champagne geleverd worden. Maar ook in andere klassieke gebieden zit men niet stil. Recentelijk zijn twee opvallende rosés uit onverwachte hoek op de Nederlandse markt gekomen. Het betreft de Rosafino van het sherryhuis Osborne en de Pink van porthuis Croft.

Rosafino is een ‘gewone’ rosé met een sherrysmaakje, of, zoals de marketeers bedacht hebben, ‘rosé met een bite’. Osborne heeft al eerder gezocht naar variaties op het thema sherry, zoals met de Solazwijnen. Nu dus een rosé. Die wordt gemaakt van cabernet sauvignon, syrah, tempranillo en tintilla de rota uit het zuiden van Andalusië. Het ongewone aan de wijn is dat hij gedurende twee maanden een opvoeding met flor ondergaat, net zoals dat het geval is met fino sherry. Het verschil is alleen dat de rosé op stalen tanks ligt en niet op hout om iedere vorm van oxidatie te vermijden en optimale fruitigheid te behouden. Of consumenten hiermee ooit aan de sherry geholpen worden, staat nog te bezien, maar in technisch opzicht valt er niets op aan te merken. Zeker eens het proberen waard dus, want een beetje anders smaakt deze rosé inderdaad. Er gaan er zeker geen dertien van in het dozijn. Rosafino wordt geïmporteerd door LFE en is te koop in de supermarkt voor € 4,99 per fles.

Van heel ander kaliber is de Croft Pink, een port die bedoeld is voor de zomer. Hier heeft de producent geen kunstgrepen uitgehaald, maar heeft men zich gehouden aan de gangbare vinificatie voor port. Het enige verschil met normale ports is de veel kortere inweking van de druiven. Schillen en vruchtvlees worden al in een vroeg stadium van elkaar gescheiden. Hierdoor krijgt de wijn minder kleur en is hij wat lichter van smaak. Verwacht overigens geen roze wijn; de kleur is eerder lichtrood, clarete. Ook in dit geval is gestreefd naar optimale expressie van (rood) fruit, in combinatie met soepelheid en frisheid. Qua stijl is de Pink enigszins vergelijkbaar met een lichte Ruby, zij het minder zoet. De wijn presenteert zich op zijn best, wanneer hij stevig gekoeld in het glas komt, desnoods met ijsblokjes. Je kunt hem zo drinken, met wat hartigs erbij, of bij niet te zoete nagerechten. Tijdens een lunch op het terras van Savelberg bleek de door producent en importeur Kwast gesuggereerde combinatie met een dessert op basis van bittere chocolade en fruit een schot in de roos. Croft Pink is te koop in wijnspeciaalzaken voor € 11,99 – zie voor verkoopadressen: http://www.kwastwijnkopers.nl/ – en is ook te bestellen in de betere horeca.

Uiteraard ontbreekt het niet aan bijbehorende lifestylesites:

http://www.hetspanjevanosborne.nl/

www.croftpink.com

René van Heusden

Reageer op dit item