Wijn zonder blabla - Perswijn
Nieuws

Wijn zonder blabla

Met de motorzaag je ruim honderd jaar oude wijnstokken te lijf gaan – is dat nou typisch Frans of moet je er juist Nederlander voor zijn? Daan en Elvira van Dijkman, eigenaars van Domaine de Marotte in de Rhônevallei, deden het. Het was de beste manier om de verwaarloosde stokken uit 1902 weer ‘in model’ te krijgen. En de wijn die deze stokken uiteindelijk opleverde, heeft er niet onder geleden.

Met de motorzaag je ruim honderd jaar oude wijnstokken te lijf gaan – is dat nou typisch Frans of moet je er juist Nederlander voor zijn? Daan en Elvira van Dijkman, eigenaars van Domaine de Marotte in de Rhônevallei, deden het. Het was de beste manier om de verwaarloosde stokken uit 1902 weer ‘in model’ te krijgen. En de wijn die deze stokken uiteindelijk opleverde, heeft er niet onder geleden: de Vieilles Vignes 2005, van grenache en carignan, heeft een volle, kruidige neus met veel zwart, rijp fruit en smaakt kruidig, sappig en fris, met een prettig pepertje.

Denkwerk

Daan en Elvira maken sinds 1988 wijn op de zuidhellingen van de Mont Ventoux, waar de bodem bestaat uit kalkrijke zandgrond met klei en ronde stenen. Het is duidelijk dat de twee grondig nadenken over hoe ze hun wijngaarden en kelder willen beheren. Met voor de Franse buren wellicht ongebruikelijke middelen als extra grote leidingen en een enorme olijvenpomp, om de druiven zo min mogelijk te beschadigen. De wijnstokken – naast de gangbare rassen ook mourvèdre, roussanne en viognier – staan niet van noord naar zuid aangeplant, zoals bijna overal in de streek, maar van oost naar west. Op die manier profiteren de druiven van de drogende werking van de mistral, die weliswaar van noord naar zuid waait, maar op deze plek nou net van oost naar west voorbijkomt, omdat hij hier door de bergrug Dentelles de Montmirail uit zijn koers gebracht wordt.

Licht & fris

Dat al het denkwerk effect heeft, bleek wel tijdens een wijn-spijsproeverij in restaurant Brienen aan de Maas, waar eigenaar en Meesterkok René Brienen een reeks gerechten serveerde die hij speciaal had afgestemd op de wijnen van Domaine de Marotte. Zoals de Cuvée Luc uit 2007: een assemblage van grenache blanc, viognier en roussanne. Deze nog jonge wijn is in de neus iets gesloten, maar geeft in de smaak bloemen en wit steenfruit, en is fris en sappig met een lekker bittertje in de afdronk. Erbij een gerechtje van jakobsschelp in een kruidenkorstje met een vleugje citroen, zalm, asperge in een knapperig jasje en saffraanboter. Een mooi assortiment van zoet, zuur, zout en bitter, met een heleboel verbindingslijnen naar de wijn. Heel smakelijk was ook de Viognier 2005 in combinatie met een gerecht van kreeft en ganzenlever. De wijn heeft volle geuren van bloemen en abrikoos, en een fruitige smaak met verfrissende zuren. Doordat de wijn zowel vol als fris is, vult hij het gerecht perfect aan.

Bij de rode wijnen valt op dat ze ondanks hun diepe, kruidige, echt zuidelijke geuren toch relatief licht van smaak en vooral fris zijn, dankzij een goede dosis zuren, een hanteerbaar alcoholgehalte en soepele tannine. De bovengenoemde Vieilles Vignes bijvoorbeeld, die met zijn kruidige smaak heel goed past bij de met gember klaargemaakte tamme eend. Ook de donkergekleurde Cuvée Eline 2005, die geschonken wordt bij de kazen, gaat lichtvoetig door het leven. Deze blend van mourvèdre, syrah en grenache ruikt naar kersen, bramen en laurier, met een sliertje vanille en wat aardsheid. Hij heeft in de smaak veel fruit, aardig wat zuren en tannine, is fris en komt nog heel jong over.

Drinkbaar

De rode wijnen van Domaine de Marotte vallen onder de AC Côtes de Ventoux, de witte mogen sinds 2007 ook op de markt worden gebracht als Vin de Pays de Méditerranée in plaats van Vin de Pays de Vaucluse, wat de herkenbaarheid voor de consument vergroot. Het zijn geen grote, complexe wijnen, maar wel heel drinkbare, goedgemaakte wijnen die je rustig een paar jaar in de kelder kunt laten liggen. ‘Wijnen zonder blabla’, zoals Daan van Dijkman zelf zegt.

Anda Schippers

Voor meer informatie:

http://www.marottevins.com/

http://www.renebrienen.nl/

Meesterkok René Brienen (midden) stemde de gerechten af op de wijnen van Domaine de Marotte van Daan en Elvira van Dijkman

Reageer op dit item