Wijn van de week: Pédesclaux - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Pédesclaux

In Frankrijk is het al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld: Grands Crus Classé’s uit de Bordeaux in de supermarkt. Nederland blijft daarbij ver achter. Maar gelukkig begint het een beetje te schuiven. Zeker ketens van wijnspeciaalzaken beginnen steeds meer zaken te doen met ‘grote’ Bordeaux, die soms zelfs voor interessante prijzen worden aangeboden. Een van de leuke vondsten is een Pédesclaux (Pauillac 5e Cru) uit 2004. Bij Dirck III.
‘Hoge’ Bordeaux sluipt op kousenvoeten de wijnketens binnen
In Frankrijk is het al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld: Grands Crus Classé’s uit de Bordeaux in de supermarkt. Nederland blijft daarbij ver achter. Maar gelukkig begint het een beetje te schuiven. Zeker ketens van wijnspeciaalzaken beginnen steeds meer zaken te doen met ‘grote’ Bordeaux, die soms zelfs voor interessante prijzen worden aangeboden. Een van de leuke vondsten is een Pédesclaux (Pauillac 5e Cru) uit 2004. Bij Dirck III.
Voor de Nederlandse wijnhandel is het de kunst de krenten uit de pap te halen. Als je af en toe nog een fles wilt verkopen, moet hij uiteindelijk ook niet te duur zijn. Chateau Pédesclaux een Grand Cru Classé uit Pauillac, is een mooi voorbeeld. Dit is een heel onbekende vijfde Cru, die heel lang uiterst onbeduidende wijnen heeft gemaakt. Terwijl buren met dezelfde rang al lang uitstekende wijnen maakten –denk aan befaamde namen als Lynch-Bages, Grand-Puy-Lacoste en Clerc Milon, allemaal vijfde crus uit Pauillac- was Pédesclaux eigenlijk altijd gewoon slecht. De eigenaren van deze buurman van Château Mouton-Rothschild, ontwaakten in 1996. Ze startten een tienjaren plan waarbij de bodem werd geanalyseerd, de wijngaard deels herplant en ook de kelder werd opnieuw ingericht. De opbrengsten gingen omlaag en oenoloog  Boissenot werd ingehuurd om te adviseren bij het wijnmaken. Het resultaat zien we in deze aangename ’04-er, een blend van 50% cabernet-sauvignon, 45% merlot and 5% cabernet-franc. Het is een krachtige en verleidelijke Pauillac, rokerig, open, met mooi fruit en sap, en een prima kwaliteit in zijn tannines. En dat voor een prijs die in de huidige markt voor Bordeaux een regelrecht koopje kan worden genoemd. Haast u. 
Dirck III, € 16,49, http://www.dirckiii.nl/

Reageer op dit item